Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (από την είσοδο της Αγγελάκη), το Σάββατο 6 Μαϊου, ώρα 16.00.

Η διοίκηση του Δήμου καταστρέφει τα δέντρα, τον ίσκιο, τη δροσιά, το οξυγόνο, τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Με τα χρήματα μας, από τους φόρους και τα δημοτικά τέλη, παραμορφώνει τα πάρκα και τους δρόμους της πόλης, επιβαρύνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, και το καλοκαίρι προμηνύεται εφιαλτικό με ανυπόφορες θερμοκρασίες για τους δημότες και τους επισκέπτες.
– Αποφάσισε και υλοποιεί την κοπή 4.000 δέντρων, αποψιλώνοντας την πόλη συλλήβδην από ολόκληρες δεντροστοιχίες και άλση. Μετά την κοπή 175 δέντρων στην οδό Κρήτης και 41 στο πάρκο Ρωμαϊκής Αγοράς ξεκίνησε η κοπή 115 δέντρων στην Τσιμισκή και 260 στις οδούς Δελφών, Παπαναστασίου, Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως.
– Συνεχίζει να επικαλείται τη δικαιολογία για “άρρωστα και επικίνδυνα δέντρα”, αρνούμενη να λάβει υπόψη της τις εκκλήσεις των επιστημονικών φορέων (Ελληνική Δασολογική Εταιρία, Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, Ορνιθολογική Εταιρεία), που ζητούν να σταματήσει άμεσα αυτή η διαχείριση του αστικού πρασίνου.
– Αρνείται να εφαρμόσει τις επιστημονικά ορθές πρακτικές κοπής και κλάδευσης που εφαρμόζονται διεθνώς (χωριστή αυτοψία και τεχνική έκθεση για κάθε δέντρο, εξειδικευμένο συνεργείο, αποστείρωση εργαλείων μετά από κάθε εργασία, επουλωτική πάστα στις τομές των κλαδεύσεων).
– Δεκάδες χιλιάδες δέντρα έχουν υποστεί βαθύ κλάδεμα/καρατόμηση, που ομόφωνα χαρακτηρίζεται από τους δασολόγους ως καταστροφικό. Συνεχίζουν να κλαδεύονται δεκάδες δεντροστοιχίες Μάιο μήνα, όταν τα δέντρα έχουν πια καινούρια φύλλα, άνθη αλλά και νεογέννητα πουλάκια, στερώντας μας το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει.
– Η διοίκηση του Δήμου αδιαφορεί για το ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για συστηματική υπέρβαση ων αιωρούμενων σωματιδίων και μη λήψη μέτρων. Αδιαφορεί για το ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, με 1,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο όταν το ελάχιστο όριο είναι 9 τ.μ. σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
– Προχωρά σε φυτεύσεις στην Τσιμισκή τώρα, ενώ η φυτευτική περίοδος έχει τελειώσει από τις 15 Μαρτίου, και τα δέντρα θα παραμείνουν απότιστα μέσα στους καλοκαιρινούς καύσωνες. Ενώ έχει αφήσει επί χρόνια αφύτευτες τις 3.500 κενές δενδροδόχους της πόλης. Ενώ διαφημίζει εδώ και μήνες πως πρόκειται να φυτέψει 2.000 δέντρα, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη έχει επιτακτική ανάγκη για ένα δυναμικό πρόγραμμα φύτευσης τουλάχιστον 100.000 δέντρων.
– Χωρίς σχεδιασμό και δημόσια διαβούλευση, χωρίς να σέβεται τις διαμαρτυρίες των πολιτών και την αγωνία μας για τη συνεχή υποβάθμιση της ζωής μας. Αντίθετα, στο πάρκο Ρωμαϊκής Αγοράς επέλεξε την καταστολή και τις συλλήψεις των πολιτών που έκαναν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία και κατηγορήθηκαν για “παράνομη βία”! Επέλεξε να αγνοήσει τη νομική διαδικασία και να κόψει τα 41 δέντρα του πάρκου πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Φίλες και φίλοι, ως πολίτες της Θεσσαλονίκης και ως φορολογούμενοι αξιώνουμε να σταματήσουν άμεσα όλες οι εργασίες κοπής και κλάδευσης και η δημοτική αρχή να αλλάξει τη διαχείριση του πρασίνου, λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα παραπάνω.
Ελάτε μαζί μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (από την είσοδο της Αγγελάκη), το Σάββατο 6 Μαϊου, ώρα 16.00. Σ
Στηρίξτε έμπρακτα το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα» και μην επιτρέψετε να υποβαθμίσουν περισσότερο τη ζωή μας σε μια πόλη ήδη φρικτά υποβαθμισμένη!
Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα»
Εκδήλωση : Περιβαλλοντική Δράση
Χώρος : ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, Είσοδος Αγγελάκη
Τοποθεσία : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΔΕΘ
Διοργανωτής : Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα»
Έναρξη : 06/05/2023
Λήξη : 06/05/2023
Από Ωρα : 4:00 μμ
Έως Ωρα : 6:00 μμ

Άλλες Εκδηλώσεις

Scroll to Top