Συμβολική Συνάντηση – Πεζοπορία Διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης

Συμβολική Συνάντηση – Πεζοπορία

Διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης

       Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

  Βρύση Σερμιντζέλη – Κόκκαλα – Τρία Σύνορα

Συνάντηση στη Βρύση Σερμιντζέλη ώρα 10 το πρωί

 

Λέμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νοτιοανατολικά Άγραφα

Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του πανέμορφου ελατοδάσους του Φουρνά

 

Η Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων, μετά την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το συγκρότημα των τεσσάρων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), 21 ανεμογεννητριών, στις θέσεις «Κόκκαλα – Τρίκορφο», «Τρία Σύνορα», «Σπανός – Κόμπολος» και «Γάβραινα» των νοτιοανατολικών Αγράφων, πραγματοποιεί συμβολική Συνάντηση – Πεζοπορία Διαμαρτυρίας και Αλληλεγγύης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου με σημείο συνάντησης την Βρύση Σερμιντζέλη στις 10 το πρωί. Θα περπατήσουμε για να δούμε από κοντά τις θέσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τις α/γ και τα τεχνικά τους έργα πρόσβασης και οδοποιίας.

 

Οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι σε υψόμετρα πάνω από τα 1400 μέτρα, που το ορεινό τοπίο στα υψόμετρα αυτά θεωρείται, και πρέπει να προστατεύεται, ως φυσικό απόθεμα και απόθεμα βιοποικιλότητας, περιοχή φυσικού κάλους με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αντικειμενικά θα κακοποιήσει το ορεινό τοπίο, θα υπονομεύσει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και θα βλάψει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες. Να θυμίσουμε δε ότι:

– Στην ευρύτερη περιοχή του ελατοδάσους του Φουρνά είναι στη διαδικασία αδειοδότησης άλλες 75 α/γ και άλλες 90 στις κορυφογραμμές της Οξιάς, που αντικειμενικά έχουν κοινά χαρακτηριστικά, σε ένα σύνολο 186 ανεμογεννητριών.

– Η ΠΕ Ευρυτανίας με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς (ΦΕΚ 299/14.12.2018) έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς.

– Το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους μόνιμους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος.

 

Με την οργή να ξεχειλίζει και με αίσθημα ευθύνης καλούμε όλους: πολίτες, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς και Ορειβατικούς Συλλόγους, να συμμετάσχουν στην συμβολική ΠΟΡΕΙΑ Διαμαρτυρίας και Αλληλεγγύης Είναι χρέος ΟΛΩΝ μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία απείρου φυσικού κάλλους, ένα από τα μεγαλύτερα ελατοδάση της χώρας μας, που απειλείται από τα σχέδια για την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τα συνοδά έργα των αιολικών σταθμών.

 

Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να σταματήσουν τώρα τα σχέδια και να μην προχωρήσει αυτό το έγκλημα! Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ: Η Βρύση Σερμιντζέλη, η αφετηρία, είναι στον επαρχιακό δρόμο Φουρνά – Καρπενησίου, ένα χιλ περίπου μετά την διασταύρωση του Φουρνά στο διάσελο. Το σημείο απέχει 280 περίπου χλμ από την Αθήνα, 70 χλμ από τη Λαμία, 75 από Καρδίτσα και 30 από Καρπενήσι. Η διαδρομή που θα περπατήσουμε είναι περίπου 6 χλμ και 6 χλμ επιστροφή, συνολικά 12 χλμ, υπολογίζουμε 4 ώρες περίπου. Είναι εύκολη και ο καιρός προβλέπεται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, να είναι καθαρός με σχετικά καλές για την εποχή θερμοκρασίες. Η διαδρομή δεν έχει νερό, η Βρύση Σερμιντζέλη είναι δυστυχώς ΧΩΡΙΣ νερό. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε μαζί μας νερό.

 

Για περισσότερη και συνεχή ενημέρωση εδώ: https://www.facebook.com/kpfournakaiktimenion

 

Εκδήλωση : Ομιλία
Χώρος : Οροπέδιο Κόκκαλα – Τρία Σύνορα
Τοποθεσία : Βρύση Σερμιντζέλη
Διοργανωτής : Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων
Έναρξη : 19/11/2023
Λήξη : 19/11/2023
Από Ωρα : 10:00 πμ
Έως Ωρα : 3:00 μμ

Άλλες Εκδηλώσεις

Scroll to Top