sstamellos

sstamellos

ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:
ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν τον συντονισμό των οργανώσεων και προωθούν τη διεθνοποίηση του ζητήματος

Η συζήτηση για το δασικό νομοσχέδιο στην επιτροπή της Βουλής υ-πήρξε αρκετά αποκαλυπτική, τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις
προθέσεις των συντακτών του όσο και για την πολιτική απομόνωση των ε-μπνευστών του.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις, οδή-γησε τελικά και τη Νέα Δημοκρατία να εναντιωθεί καθαρά στο νομοσχέδιο, στοιχείο που αποτελεί μια πρώτη επιτυχία, απομονώνοντας πολιτικά την κυ-βέρνηση και βοηθώντας τη συνέχιση της προσπάθειάς μας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έδειξε την πρόθεσή της να επιμείνει στην ψήφισή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκε ότι ο νέος ορισμός που προωθείται για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις ως εργαλείο για μαζικούς αποχαρακτηρισμούς τους, δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός (καθώς το άρθρο 24 του Συντάγματος δίνει ορισμό πολύ ευρύτερο) αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία: ο υπό ψήφιση ευρωπαϊκός κανονισμός για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις προστατεύει και εκτάσεις με βλάστηση 3-5 φορές αραιότερη από αυτή που απαιτεί το νομοσχέδιο. Ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός προωθείται με συγκατάθεση και της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της Κοινωνίας των Πολιτών, ο συντονισμός των αντι-δράσεων επιτέλους προχωρεί:
– Στην Αττική συγκροτήθηκε η «Κοινωνική Δράση για την Προστασία των Δασών και της Δημόσιας Γης» (επικοινωνία στο 6972/223030 ή 6944/978692) που προχώρησε ήδη σε Συνέντευξη Τύπου, επαφές με τα κόμματα και διαβήματα σε πολιτειακούς παράγοντες. Επιπλέον εκ-δηλώσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο πανελλαδικός συντονισμός ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 21.11 από τη Θεσσαλονίκη, με σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 7 το απόγευμα (πληροφορίες στο 6944/978692).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μετέχουν ενεργά στον συντονισμό και τις κοινές προσπάθειες προσβλέποντας στην ενεργοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού πολιτών. Παράλληλα επιδιώκουν τη διεθνοποίηση του ζητήματος, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί επιπλέον πολιτικό κόστος.
– Ήδη ξεκίνησε πανευρωπαϊκή εκστρατεία ηλεκτρονικών επιστολών διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Φιλοξενείται στο www.ecogreens.gr/forestbillgr.html για το ελληνικό κείμενο ή στο www.ecogreens.gr/forestbilleng.html (στα αγγλικά). Με ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα μας (και λίγα λεπτά από τον χρόνο σας), μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η εκστρατεία των Οικολόγων Πράσινων υποστηρίζεται και από τα πράσινα κόμματα όλης της Ευρώπης.
– Για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οργανώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 27.11 συνέντευξη τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο. Τη συνέντευξη συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Πράσινων, η ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η προσπάθεια για να μην περάσει το δασικό νομοσχέδιο μας αφορά όλους, αγγίζοντας ζητήματα όχι μόνο περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, αλλά και δημοκρατίας. Είναι η ώρα για να κάνουμε καθένας (και καθεμιά) ό,τι περνάει από το χέρι μας.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

(ακολουθεί το ελληνικό κείμενο της εκστρατείας επιστολών)

Προς τον
κ. Κωνσταντίνο Σημίτη
Πρωθυπουργό
mail@primeminister.gr

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κυβέρνησή σας ετοιμάζεται να ψηφίσει το δασικό νομοσχέδιο, παρά την έντονη και τεκμηριωμένη αντίθεση της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών και των φορέων των δασολόγων. Ως Ευρωπαίος πολίτης, εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία:

– Για την προσπάθεια να δοθεί νομοθετικά νέος ορισμός για την έννοια της προστατευόμενης δασικής έκτασης, κάτι που θα οδηγήσει σε άρση της σημερινής νομικής προστασίας για εκτάσεις εκατομμυρίων στρεμμάτων.
– Για την επιχειρούμενη βεβιασμένη διευκόλυνση αλλαγής χρήσεων γης, προς όφελος της οικιστικής ανάπτυξης. Η τάση αυτή θα οδηγήσει αναμφίβολα σε εκτεταμένη υποβάθμιση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας σας, αγαθών που ανήκουν στην κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά.
– Για τη διάβρωση της δημοκρατίας από προφανείς πελατειακούς δεσμούς και ομάδες πίεσης για ιδιωτικά συμφέροντα, ενόψει και των επερχόμενων εθνικών εκλογών της χώρας σας. Από όσο γνωρίζω, η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση χώρας που επιχείρησε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τη συνταγματική της προστασία για τη δασική γη.
– Για την αποτυχία της κυβέρνησής σας να δημιουργήσει αξιόπιστο κτηματολόγιο, ως εργαλείο για αποτελεσματική προστασία της δημόσιας γης και αποκάλυψη των παράνομων καταπατήσεών της. Το ζήτημα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, ενόψει των υψηλών ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν διατεθεί σχετικά.

Για τους λόγους αυτούς σας καλώ να αποσύρετε το συγκεκριμένο δασικό νομοσχέδιο και να υιοθετήσετε τις κατάλληλες πολιτικές για αειφόρο διαχείριση της ελληνικής δασικής γης, αλλά και για την προστασία του ελληνικού τοπίου.

(υπογραφή ………………………………………)

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τρίτη 2/12 ώρα 7μμ Δείτε περισσότερα

http://www.e-ecology.gr/EventView.asp?event_id=143&

Scroll to Top