ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ –ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310.222503, 421196, 409770, fax 2310.421196
E-mail: ecology-trem@nath.gr
Δελτίο Τύπου 12/07/2007
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ
Πρόταση της “Οικολογίας- Αλληλεγγύης» για ψήφισμα εγκρίνεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο
Πριν από 10 χρόνια, εγκληματικά χέρια είχαν μετατρέψει το πολύτιμο δάσος του Σέιχ Σου σε στάχτη και καμένα κούτσουρα.
Επρόκειτο -σύμφωνα με τις διακηρύξεις- για το «καλύτερα φυλασσόμενο δάσος της Ευρώπης». Είναι το ίδιο δάσος, που παραμένει και τώρα εύκολος στόχος των οργανωμένων συμφερόντων, ακριβώς γιατί δεν ξεγελιούνται με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των διοικούντων.
Απόδειξη:
· Δέκα χρόνια μετά την πυρκαγιά, οι εμπρηστές κυκλοφορούν ελεύθεροι, κανένας δεν πλήρωσε για την καταστροφή και οι ηθικοί αυτουργοί βγήκαν εξαγνισμένοι.
· Παρά τις υποσχέσεις, παρά την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου -μετά από εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου- η περίφραξη του δάσους δεν προχώρησε ούτε ένα μέτρο.
· Τα τσιμεντένια φράγματα που κατασκευάστηκαν, αποτελούν μια αισθητική ασχήμια και δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα στην αντιπλημμυρική προστασία. Μία μικρή αύξηση των ξύλινων και πέτρινων φραγμάτων μπορούσε να αντικαταστήσει και τα τεράστια τσιμεντένια που έχουν σχεδιαστεί από τεχνικό γραφείο της Αθήνας και που τόσο βάναυσα προσβάλλουν το δάσος.
· Η τεχνητή αναδάσωση, με τον τρόπο που έγινε, κατέστρεψε τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης του δάσους σε πολλές περιοχές ενώ μελέτες απέδειξαν ως λάθος και τα υδροβόρα είδη που φυτεύτηκαν και ήδη ξεράθηκαν επειδή -φυσικά- ήθελαν πότισμα. Επιπλέον, η αναδάσωση δεν προχώρησε ούτε κατά ένα τετραγωνικό μέτρο στις διεκδικούμενες περιοχές, παρ’ όλο που και αυτές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
· Χιλιάδες στρέμματα του δάσους έχουν διανεμηθεί με συμβάσεις σε γειτονικούς Δήμους, που όχι μόνο δεν έχουν υποδομή και γνώσεις για τη φροντίδα του αλλά -αντίθετα- πολίτες τους έχουν και ιδιοτελείς βλέψεις και διεκδικήσεις.
· Η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος, οι διεκδικήσεις και οι ιδιοκτησίες, εξακολουθεί να υφίσταται. Οι διεκδικήσεις φτάνουν μέχρι και τη μισή έκταση του Σέιχ Σου ενώ, παρά τις πανταχόθεν προερχόμενες υποσχέσεις για οριστική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού, η κατάσταση είναι η ίδια όπως πριν από την πυρκαγιά.
· Τεράστια ποσά που εγκρίθηκαν από την ΕΕ δεν αξιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα
Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα το Σέιχ Σου έχει προστατευθεί μόνον εξαιτίας των οικολογικών προσπαθειών και των δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) που πέτυχαν.
Συγκεκριμένα, το Ε’ τμήμα του Σ.τ.Ε. με την υπ’ αριθμό 3643/99 απόφασή του έχει κάνει αποδεκτή την προσφυγή των οικολογικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης εναντίον δύο αποφάσεων του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας. Οι αποφάσεις αυτές, της 7ης Νοεμβρίου 1997, που κήρυσσαν αναδασωτέες τις καμένες εκτάσεις του Σέιχ Σου, εξαιρούσαν από την αναδάσωση -με εισήγηση του Δασάρχη Θ. Θεοδωρούδη- σημαντικές εκτάσεις του δάσους. Η πρώτη απόφαση (2835/97) αφαιρούσε από την καμένη έκταση των 15.431 στρεμμάτων 562 στρέμματα για άλλες χρήσεις. Η δεύτερη απόφαση (2891/97) εξαιρούσε από τη δάσωση 128 στρέμματα για τα κτίσματα που είχαν γίνει πριν το 1973 και μεταξύ 1979-90 καθώς και τον "περιβάλλοντα χώρο" τους, που μπορεί και να ξεπερνούσε τα έξη στρέμματα για την κάθε βίλα! Με την ακύρωση των δύο αυτών αποφάσεων, έχει επανέλθει και ισχυροποιήθηκε η απόφαση του Νομάρχη του 1973 και η έκταση του Σέιχ Σου παραμένει στα 30.000 περίπου στρέμματα.
Είναι χρέος της πολιτείας να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των αναμφισβήτητων ιδιοκτησιών ή στην ανταλλαγή τους, όπως και του Δασαρχείου και της Νομαρχίας να περιφράξουν επιτέλους το Σέιχ Σου. Αυτό θα έπρεπε να είναι και το αίτημα όσων έχουν νόμιμους τίτλους, όπως π.χ. των κατοίκων του Πανοράματος που πήραν τα 632 στρέμματα το 1931 από το κράτος για «γεωργική αποκατάσταση» αλλά δεσμεύτηκαν το 1935 ως αναδασωτέα. Έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την αποζημίωσή τους ή ανταλλαγή σε άλλη έκταση, εκτός των 30.000 στρεμμάτων του Σέιχ Σου αλλά καπελώνονται από εκείνους τους λίγους, που ορέγονται τα δεκάδες δισεκατομμύρια δρχ. περίπου της σημερινής οικοπεδικής αξίας των εκτάσεων.
Οι οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν την κρισιμότητα των περιστάσεων και καλούν, με την ευκαιρία της επετείου της πυρκαγιάς, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και των γύρω οικισμών, που απειλούνται από το ενδεχόμενο αυτό, να συσπειρωθούν για να αποτρέψουν τα καταστροφικά σχέδια γύρω από τα αιτήματα:
· Απόλυτη προστασία του δάσους του Σέιχ Σου, με προώθηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος
· Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης και προστασίας του Δάσους-Πάρκου και όχι διανομή του στους Δήμους
· ¶μεση απαλλοτρίωση των μη αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών ή ανταλλαγή τους με άλλες εκτάσεις
· Καταστροφή των αυθαίρετων περιφράξεων
· Περίφραξη των 30.000 στρεμμάτων του δάσους
· Ήπιες παρεμβάσεις στο δάσος που αναγεννάται, όχι μπετόν
· Μαζικές αναδασώσεις εκτός Σέιχ Σου, απ’ τον Γαλλικό μέχρι το Ν. Ρύσιο.
· Καθαρισμός και αξιοποίηση του Σέιχ Σου προς όφελος των πολιτών για άθληση, αναψυχή και γενικώς να είναι ο χώρος επισκέψιμος από τους πολίτες χωρίς να διαταράξουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του χώρου.
To ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου
Μετά από πρόταση των νομαρχιακών συμβούλων Μιχάλη Τρεμόπουλου και Δήμητρα Γωγάκου το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω:
Με την ευκαιρία της 10ης επετείου της καταστροφικής πυρκαγιάς του δάσους του Σέιχ Σου, το Ν.Σ.Θ. ζητά την προσοχή της πολιτείας και την υιοθέτηση όλων των αιτημάτων που θα συντελέσουν στην αποτελεσματική προστασία του:
· Απόλυτη προστασία του δάσους του Σέιχ Σου, με χαρακτηρισμό του ως προστατευτικού, σύμφωνα με το δασικό νόμο.
· Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και προστασίας του Δάσους-Πάρκου
· ¶μεση απαλλοτρίωση των μη αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών ή ανταλλαγή τους με άλλες εκτάσεις, σύμφωνα και με απόφαση του Αρείου Πάγου (21/2005, Ολομέλεια), που δίνει δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης των ιδιωτών ιδιοκτητών από το Δημόσιο.
· Αξιοποίηση όλων των κονδυλίων της Ε.Ε.
· Καθαρισμός και αξιοποίηση του Σέιχ Σου προς όφελος των πολιτών για άθληση, αναψυχή και γενικώς να είναι ο χώρος επισκέψιμος από τους πολίτες χωρίς να διαταράξουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του χώρου.
· Ήπιες παρεμβάσεις στο δάσος, που αναγεννάται
· Δημιουργία «πράσινου τόξου» με μαζικές αναδασώσεις, απ’ τον Γαλλικό μέχρι το Ν. Ρύσιο.
Το Σέιχ Σου πρέπει να παραμείνει δάσος. Και δεν μπορεί ολόκληρη Θεσσαλονίκη να στερείται το οξυγόνο και την αντιπλημμυρική προστασία της, επειδή κάποιοι θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της ζωής μας.