sstamellos

sstamellos

Δικαστική απόφαση-σταθμός για τον "ΚΙΣΣΟ" στον Χορ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, 2310.222503/409770, fax 2310.421196, e-mail: ecology-trem@nath.gr, www.ecology-salonika.org

8.6.06

Δικαστική απόφαση-σταθμός για τον "ΚΙΣΣΟ"
στον ΧΟΡΤΙΑΤΗ Θεσσαλονίκης

Υποψήφιος Νομάρχης ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ως «εξαιρετικά σημαντική νίκη για την κοινωνία των πολιτών και όσους αγωνίζονται με συνέπεια για την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και του δημόσιου συμφέροντος» χαρακτήρισε την πρόσφατη δικαστική απόφαση για τον Χορτιάτη ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ανακοίνωσε ταυτόχρονα και την υποψηφιότητά του για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Στη Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα του Ν.Σ., εκτός από τους εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων, παραβρέθηκαν –σε μια συμβολική κίνηση υποστήριξης της υποψηφιότητάς του- ο Κώστας Βουδούρης, αντιδήμαρχος Χαλάστρας, ο Γρηγόρης Νικολαϊδης, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας- Θράκης, πρώην γραμματείς της Νομαρχιακής Επιτροπής της Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, ο Θέμης Κουταλιανός, μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε. της Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, ο Ζαφείρης Φωτιάδης, μέλος της Ν.Ε. της Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, ο Νίκος Φωτίου, μέλος της Π.Ε. της Α΄ Ν.Ε. του ΣΥΝ και στέλεχος της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη», η Ντίνα Καζάνα, αρχιτέκτων, μέλος του ΠΑΣΟΚ και ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος, στέλεχος της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001» και της «Συμμαχίας ενάντια στον πόλεμο». Μήνυμα υποστήριξης της υποψηφιότητας του Μ. Τρεμόπουλου έστειλε και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν –εκτός από τον Μ. Τρεμόπουλο- και ο Γιάννης Τζιώλας, μηχανικός και ιδρυτικό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, ο Αλέκος Γεωργόπουλος, αν. καθηγητής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης καθώς και ο νομικός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Παπαγιάννης, που ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το ζήτημα του ΚΙΣΣΟΥ.
Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκαν –συμβολικά- ανήμερα του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος εναντίον της προσπάθειας οικοπεδοποίησης της "Ζ.Ε.Π. ΚΙΣΣΟΣ" στη δασική περιοχή "Ισενλή" στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, δικαιώνουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον 17χρονο αγώνα των οικολόγων.
Το δικαστήριο, που ακύρωσε (αποφάσεις υπ’ αριθ. 1373, 1374, 1375/2006), τις οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν στην περιοχή μετά την ψήφιση της σκανδαλώδους τροπολογίας που νομιμοποιούσε τη δόμηση στην περιοχή, έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 28 του νόμου 2742/1999 αντίκειται στο άρθρο 6 §1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόφαση εμπεριέχει σαφή μομφή προς την Πολιτεία, διότι η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε ενώ εκκρεμούσε η έκδοση της υπ’ αριθ. 3651/1999 απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, που ακύρωσε την άρνηση της Διοίκησης να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό της περιοχής Ισενλή ως Ζ.Ε.Π., προσβάλλοντας το δικαίωμα των οικολόγων σε μία Δίκαιη Δίκη, που κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το αποτέλεσμα ανατρέπει οριστικά τα σχέδια της ΚΙΣΣΟΣ Α.Ε., του Συνεταιρισμού Μηχανικών και του Δήμου Χορτιάτη για την οικοδόμηση της πιο πάνω δασικής περιοχής (δασοκάλυψη από πουρνάρια ποσοστού 66%), αφού προηγουμένως η περιοχή αυτή χαρακτηρίστηκε με διάταγμα ως Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (δηλαδή σχέδιο πόλης), με βάση κυρίως μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης που την έκρινε ως «χορτολιβαδική έκταση» (η απόφαση επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο) και μια βεβαίωση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης που δεν περιέχει χαρακτηρισμό με βάση τη δασική νομοθεσία αλλά παραπέμπει απλώς στις πιο πάνω αποφάσεις.
Σε πρώτη φάση οι Οικολογικές οργανώσεις πέτυχαν την ακύρωση των δύο πρώτων οικοδομικών αδειών με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι δεν υπάρχει έγκυρο σχέδιο πόλης για την πιο πάνω περιοχή. Επίσης πέτυχαν με την απόφαση 3651/1999 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ την ακύρωση της άρνησης του ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει τα διατάγματα του χαρακτηρισμού και των πολεοδομικών όρων.
Η έκδοση της αμαρτωλής τροπολογίας (που περιέχεται ως άρθρο στο Ν. 2742/1999 περί αειφόρου ανάπτυξης!) για τη φωτογραφική νομιμοποίηση των έργων της ΚΙΣΣΟΣ (αφού η τροπολογία δεν αφορούσε καμία άλλη περιοχή της χώρας) οδήγησε τους υπεύθυνους της εταιρείας να επιδιώξουν την έκδοση τριών ακόμη αδειών, τις οποίες τελικά εξέδωσε η Πολεοδομία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Αυτές ακριβώς οι άδειες ακυρώθηκαν με τις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών, καθίσταται και πάλι επίκαιρο το πάγιο αίτημα των οικολόγων για οικολογική αποκατάσταση της πιο πάνω δασικής περιοχής (το χαρακτήρα της περιοχής ως δασικής και αναδασωτέας έκρινε οριστικά και η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Θεσσαλονίκης), η οποία έχει αποψιλωθεί από το 1989 και έκτοτε παραμένει κρανίου τόπος.
Και βέβαια, πέφτει στο κενό η απαίτηση της εταιρείας και του Δήμου Χορτιάτη κατά της Οικολογικής Κίνησης και προσωπικά των οικολόγων Μιχάλη Τρεμόπουλου, Γιάννη Τζιώλα και Αλέκου Γεωργόπουλου, με την οποία τους ζητούν 13,5 εκατομμύρια ευρώ για «απολεσθέντα κέρδη» και «ηθική βλάβη», επειδή τους εμπόδισαν όλα αυτά τα χρόνια να χτίσουν τον Χορτιάτη.

Για τους οικολόγους, το συμπέρασμα είναι το εξής:
Για να αλωθεί μια δασική περιοχή δεν αρκούν οι διαπλοκές με στελέχη της διοίκησης και των κομμάτων, δηλαδή «τα γένια και τα χτένια», όταν υπάρχουν ενεργοί πολίτες που δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς ή δελεαστικές προτάσεις αλλά και δικαστήρια που εφαρμόζουν με σοβαρότητα το νόμο.

«Το μήνυμα που θα πρέπει να πάρουν οι πολίτες», δήλωσε ο υποψήφιος Νομάρχης Μιχάλης Τρεμόπουλος, «είναι ότι μπορούμε να έχουμε νίκες, μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον, μπορούμε να ορίζουμε τους όρους της ζωής μας, μπορούμε να υπερασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον, ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι την εξουσία, ανεξάρτητα αν συμμετέχουμε ή όχι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο».
Επιπλέον, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υποψηφιότητά του, ο Μ. Τρεμόπουλος απάντησε ότι: «Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι μια στιγμή μόνον στην 30χρονη προσπάθειά μας να υπερασπίσουμε την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, τα δικαιώματα του πολίτη και τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης. Από τη στιγμή που η ενωτική μας πρόταση για συσπείρωση όλων των ζωντανών δυνάμεων της πόλης και του νομού απορρίφθηκε από τους μηχανισμούς των κομμάτων, νοιώθουμε υποχρεωμένοι να την καταθέσουμε απευθείας στους Θεσσαλονικείς, ως το μόνο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο».

Scroll to Top