sstamellos

sstamellos

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ατάλαντες κινήσεις στην Αταλάντη

Ατάλαντες κινήσεις στην Αταλάντη

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μια έκταση που για δεκαετίες αποτελεί μήλον της Εριδος μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου βρίσκεται με τις ευλογίες πολιτικών προσώπων, ένα βήμα πριν από την οριστική παραχώρησή της για τουριστική υπερ-εκμετάλλευση.

Η εταιρεία έχει κάνει ήδη οκτώ γεωτρήσεις και έχει εντοπίσει νερό σε δύο. Η περιοχή έχει αρνητικό υδρολογικό ισοζύγιο και κινδυνεύει με ερημοποίηση.
*Πρόκειται για έκταση 12.500 στρεμμάτων στον Εξαρχο Αταλάντης. Το δασαρχείο τη χαρακτηρίζει δασική, κατά το μεγαλύτερο μέρος, και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς έναντι του Δημοσίου δεν έχει επιλυθεί. Ωστόσο, πουλήθηκε το 2006 από τους φερόμενους μέχρι τότε ιδιοκτήτες, προς την εταιρεία ΛΟΚΡΟΣ Μ. ΕΠΕ που έκτοτε προσπαθεί να την αξιοποιήσει.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδης. Σε έγγραφο που έστειλε στην εταιρεία στις 22 Ιουλίου 2008 εμφανίζεται ενημερωμένος για όλα τα πραγματικά και νομικά προβλήματα της επένδυσης και φέρεται θετικός για αυτήν: «Μετά από πολλές συζητήσεις και συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, συγκεκριμενοποιήθηκαν τα ζητήματα επί των οποίων πρέπει να δοθεί απάντηση προς την εταιρεία σας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου που προτίθεστε να υλοποιήσετε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

*Παραπέμπει, ωστόσο, την υπόθεση στο γραφείο του νομικού συμβούλου Χριστ. Μπότσιου αναμένοντας σχετική γνωμοδότηση. Ο Χ. Μπότσιος έχει εμπλακεί με αμφισβητούμενες γνωμοδοτήσεις και στην υπόθεση Βατοπεδίου. Το ερώτημα προς τον νομικό σύμβουλο υπογράφεται από όλη την ιεραρχία της γενικής διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών.

«Βάλανε το κάρο μπροστά από το γαϊδούρι», αναφέρουν νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας το υπουργικό έγγραφο. Και προσθέτουν ότι η πολιτική βούληση εκφρασμένη με τόση σαφήνεια δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε εμπλεκόμενο.

*Από την πλευρά του ο Κ. Κιλτίδης διευκρινίζει ότι επισκέφτηκε το κτήμα Εξαρχου τον Μάρτιο ύστερα από επίμονες προσκλήσεις της τοπικής κοινωνίας που τάσσεται υπέρ της επένδυσης. «Ξεκαθάρισα, όμως, ότι αν δεν λυθούν τα προβλήματα, δεν προχωράμε».

*Η επένδυση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρία πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πέντε χιλιάδες τουριστικές κατοικίες, συνολικής δυναμικότητας 20.000 κλινών. Τρία γήπεδα γκόλφ 18 οπών το καθένα, 13 γήπεδα τένις, γήπεδο με 800 καθίσματα, ιππικό κέντρο, γουότερ παρκ, ελικοδρόμιο, ανοιχτό αμφιθέατρο 700 θέσεων, 45 χλμ. μονοπάτια, 3-4 μεγάλες πισίνες και αρκετές δεκάδες μικρές.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ!

*Οπως δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γ. Σαββίδης, «τον Ιούνιο του 2008 συναντηθήκαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον κ. Κ. Κιλτίδη, έναν σύμβουλό του, τον κ. Χ. Μπότσιο και την νομική σύμβουλο της νομαρχίας Φθιώτιδας κ. Γλ. Σιούτη. Μας είπαν ότι βλέπουν θετικά το έργο. Ο νομάρχης Αθ. Χειμάρας, βουλευτές, ο δήμαρχος Αταλάντης, ο κοινοτάρχης Εξάρχου είναι, επίσης, υπέρ της επένδυσης γιατί θα εξασφαλίσει 7.000 θέσεις εργασίας σε περιοχή με πρόβλημα ανεργίας».

*Σοβαρές ενστάσεις για τις συνέπειες του έργου-μαμούθ σε μια περιοχή ελλειμματική σε ό,τι αφορά το υδρολογικό ισοζύγιο διατυπώνει ο Στ. Σταμέλος, επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας: «Ενα γήπεδο γκολφ 18 οπών χρειάζεται νερό όσο μια πόλη 5-10 χιλιάδων κατοίκων. Η λοφώδης περιοχή της Αταλάντης χαρακτηρίζεται από υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης».

Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει οκτώ γεωτρήσεις. Νερό βρέθηκε μόνο σε δύο. Οι εκπρόσωποί της διευκρινίζουν ότι «για το πότισμα θα χρησιμοποιηθεί βιολογικός καθαρισμός και ποικιλίες γκαζόν ελάχιστα υδροβόρες».

*Αμέσως μετά την πώληση της επίμαχης έκτασης στην εταιρεία υπάλληλοι του δασαρχείου Αταλάντης ανέφεραν ότι άρχισε να τοποθετείται περίφραξη, να διανοίγονται δοκιμαστικές γεωτρήσεις και δρόμοι πρόσβασης.

*Το δασαρχείο ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει. Ταυτόχρονα, ο δασάρχης Ι. Πατούλης απηύθυνε ερώτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί τονίζει ότι:

1 Ο χαρακτήρας του κτήματος θα επιλυθεί μόνο με έκδοση πράξης χαρακτηρισμού. Αποσαφηνίζει, πάντως, ότι «από τα βλαστητικά χαρακτηριστικά προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι δασικού χαρακτήρα».

2 Ακόμα και αν χαρακτηριστεί ιδιωτική, η μεταβίβαση δασικής έκτασης πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον δασικό νόμο 998/79, ο οποίος αναφέρει «περί δικαιώματος προτίμησης του Δημοσίου επί ίσοις όροις». Διαφορετικά υπόκειται σε ακύρωση έπειτα από απόφαση Πρωτοδικείου. Διαδικασία που δεν εφαρμόστηκε κατά την αγορά της έκτασης από την εταιρεία.

3 Δεν έχει δοθεί απάντηση στο ιδιοκτησιακό. Η κοινότητα Εξάρχου έχει χάσει δύο δίκες, η τελευταία στο Εφετείο Αθηνών το 1982. Κατά της απόφασης η κοινότητα άσκησε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, ουδέποτε όμως προσδιορίστηκε για συζήτηση. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ενδιαφερομένων, έχει υποπέσει σε παραγραφή.

*Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Στις 15 Φεβρουαρίου 2007 υπογραμμίζει ότι στις δίκες δεν συμμετείχε το Δημόσιο αλλά η κοινότητα Εξάρχου. Οπότε δεν υπάρχει δεδικασμένο.

Και διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση το κτήμα δεν εμπίπτει στις διατάξεις του αγροτικού Ν. 3147/2003, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 14/12/2008

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top