Picture of sstamellos

sstamellos

Η εταιρεία ΚΙΣΣΟΣ ζητά 13,5 εκ ευρ από οικολόγους!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
e-mail: ecology-trem@nath.gr www.ecology-salonika.org

Θεσσαλονίκη, 23.10.04

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΣΣΟΣ
ΖΗΤΑ 13,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ!

ΓΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ ΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ


Με αγωγή που κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, η Εταιρία ΚΙΣΣΟΣ ΑΕ και οι δύο αποκλειστικοί εταίροι του, ο Δήμος Χορτιάτη και ο Συνεταιρισμός Μηχανικών ζητούν την πληρωμή αποζημίωσης για περιουσιακή και ηθική βλάβη 13,5 εκατ. ευρώ περίπου από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και τα στελέχη της Μιχάλη Τρεμόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Αλέξανδρο Γεωργόπουλο.
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι ζημιώθηκαν από τη συμπεριφορά των οικολόγων, επειδή επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκαν συστηματικά ενάντια στα συμφέροντά τους, που είναι η ανοικοδόμηση 2030 στρεμμάτων της περιοχής «Ισενλί» του Χορτιάτη.
Επίσης υποστηρίζουν ότι, μετά την ισχύ της φωτογραφικής διάταξης του άρθρου 28 του νόμου 2742/1999, η αμφισβήτηση για το δασικό χαρακτήρα της περιοχής έπαυσε να υπάρχει.
Καταλογίζουν στους οικολόγους ότι προσέφυγαν και για ακύρωση νέων οικοδομικών αδειών (2002, 2003) στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, με τον ισχυρισμό ότι δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση ΚΙΣΣΟΣ το άρθρο 28 του πιο πάνω νόμου. Οι υποθέσεις δεν έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα.
Επίσης καταλογίζουν στους οικολόγους ότι …παραπλάνησαν το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης (με προφορική και γραπτή καταγγελία), με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον τους και να προχωρήσει σε απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών, που «κλόνισαν την αξιοπιστία και την εικόνα τους προς το κοινό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης».
Γι’ αυτό και έχουν ασκήσει παρόμοια αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εναντίον του Δασαρχείου, αφού επιμένει στη στάση του.
Είναι πράγματι πρωτάκουστο να ζητούν οι υπεύθυνοι της οικοπεδοποίησης του Χορτιάτη αποζημίωση από τους οικολόγους, επειδή διέπραξαν …την «παρανομία» να ασκήσουν προσφυγές στα αρμόδια Δικαστήρια, υπερασπίζοντας το συλλογικό συμφέρον και το δασικό χαρακτήρα της περιοχής και έχοντας στα χέρια τους:
α) 22 έγγραφα των αρμόδιων δασικών αρχών (μεταξύ τους και από τον Υπουργό Γεωργίας) που δέχονται το δασικό χαρακτήρα της περιοχής,
β) την οριστική απόφαση 5/1995 της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι η περιοχή ΚΙΣΣΟΣ είναι δασική και αναδασωτέα,
γ) τις σημαντικές αποφάσεις 2757 και 2758/1984 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που ακύρωσαν τις δύο πρώτες οικοδομικές άδειες του οικισμού, και
δ) την απόφαση 2756/1984 του Σ.τ.Ε., που παρέπεμψε το ζήτημα του χαρακτηρισμού της έκτασης αυτής στην Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων (προεδρεύεται από δικαστή), με την υπόμνηση ότι, αν η Επιτροπή διαπιστώσει το δασικό χαρακτήρα (όπως έκρινε η πιο πάνω απόφαση), ανακαλούνται όλες οι διοικητικές πράξεις που βασίζονται στον τυχόν αντίθετο χαρακτηρισμό και δεσμεύονται όλες οι αρχές του κράτους για το δασικό χαρακτήρα της έκτασης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πιο πάνω απόφαση της Δασικής Επιτροπής ισχύει μέχρι σήμερα και δεν έχει ακυρωθεί. Συνεπώς ίσχυε και τα πρώτα 4 χρόνια, δηλαδή από το 1985 μέχρι το 1999, χρόνο που εκδόθηκε ο νόμος 2742/1999, στον οποίο το άρθρο 28 προέκυψε ύστερα από την «αμαρτωλή τροπολογία» (τύπου Πάχτα) με πρόταση ορισμένων βουλευτών της Θεσσαλονίκης ισχύει (ένας από αυτούς απέσυρε αργότερα την υπογραφή του, όταν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται). ¶λλωστε το άρθρο 28 ισχύει για το μέλλον και δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση ΚΙΣΣΟΣ, ανεξάρτητα από την αντίθεσή του με το Σύνταγμα.
Γιατί λοιπόν δεν περιμένουν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και σπεύδουν να καταδιώξουν τους οικολόγους, που ζητούν ακύρωση των νέων οικοδομικών αδειών; Μήπως γιατί φοβούνται την οριστική αποτυχία των σχεδίων τους και ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα απέναντι στους αγοραστές των «οικοπέδων», που νιώθουν να έχουν παγιδευτεί;
Οι ενάγοντες στην αγωγή τους ζητούν από τους οικολόγους αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, όχι όμως για το παρελθόν αλλά (πρόκειται για νομική πρωτοτυπία) για το μέλλον (2005-2006), με τη σκέψη ότι θα «φουσκώσει» ο λογαριασμός μέχρι τη συζήτηση της αγωγής (Ιαν. 2006). Αντί να κάνουν αυτοκριτική για τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους, που οδήγησαν την εταιρία σε αδιέξοδο, θέλουν να «φορτώσουν» στους οικολόγους ακόμα και τα διαφυγόντα κέρδη από την οικοπεδοποίηση του δάσους.
Επί πλέον, ζητούν και αποζημίωση για ηθική βλάβη (9 εκατ. ευρώ), που έχουν υποστεί από τη «βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς τους»!
Πρόκειται για προκλητική και απαράδεκτη αντιστροφή του ρόλου, που επιχειρούν οι ενάγοντες, οι οποίοι σκόπιμα αγνοούν ότι:
α. Το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ. 1), με την αναθεώρηση του 2001, ορίζει ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.
Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες, όταν προσβάλλεται το περιβάλλον, έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να ασκούν τα δικαστικά μέσα που τους παρέχει ο νόμος.
β. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 του Ν. 998/1979, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αποτελούν «εθνικό κεφάλαιο», η δε προστασία τους αποτελεί υποχρέωση τόσο των κρατικών οργάνων, όσο και των πολιτών.
Όταν λοιπόν οι οικολόγοι έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Χορτιάτη και άσκησαν το δικαίωμά τους να παρέμβουν δικαστικά και διοικητικά για την παρεμπόδιση της οικοπεδοποίησης του δάσους και της δόμησης μαζικών κατοικιών, με την αλλαγή χρήσης του δάσους, ποιών προσβλήθηκε «βάναυσα» η προσωπικότητα;
Αυτών που έχουν ενεργήσει ώστε να «σβήσει» από το δασικό χάρτη μία ορεινή δασική περιοχή του Χορτιάτη 2030 στρεμμάτων ή αυτών που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να μην αλλάξει προορισμό η περιοχή αυτή και να μην υποβαθμιστεί κι άλλο η ποιότητα ζωής 1.000.000 ανθρώπων της Θεσσαλονίκης και των γύρω οικισμών;
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι πολίτες έχουν υποστεί ήδη ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη από τη δημιουργία των έργων υποδομής των μαζικών κατοικιών του οικισμού, που στόχο έχουν μόνο την εξυπηρέτηση των μελών του Συνεταιρισμού Μηχανικών και της πρώην Κοινότητας Χορτιάτη, στην οποία είχε παραχωρηθεί η πιο πάνω έκταση από το κράτος για την ενίσχυση της βοσκής των ζώων και όχι ασφαλώς για την οικοπεδοποίηση και τη δημιουργία τεράστιου συγκροτήματος κατοικιών.
Πρέπει λοιπόν να σταματήσουν να προκαλούν τους πολίτες και να συνειδητοποιήσουν το δικό τους αρνητικό ρόλο στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής.
Έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος και οι προσπάθειες τρομοκράτησης δεν πετυχαίνουν τίποτε, παρά μόνο χαλυβδώνουν τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
Καλούμε τους Θεσσαλονικείς και κάθε ευαίσθητο πολίτη να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αυτό αγώνα.

Scroll to Top