ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
14/4/2003
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η λεηλασία της δημόσιας γης συνεχίζεται…..
Κατατέθηκε και συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το Νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης, επίλυση ζητημάτων αποκατασταθέντων και αποκαθισταμένων κτηνοτρόφων και άλλες διατάξεις.»
Και μόνο ορισμένοι τίτλοι άρθρων του Νομοσχεδίου παραπέμπουν στους στόχους και τη φιλοσοφία του. Ενδεικτικά : Διάθεση εκτάσεων (άρθρο 1), τίμημα κλήρων και οικοπέδων (άρθρο 2), παραχώρηση ακινήτων (άρθρο 4), παραχώρηση κατεχομένων εκτάσεων (άρθρο 5), εκποίηση κλήρων και οικοπέδων (άρθρο 8), παραχωρήσεις οικοπέδων (άρθρο 9) κλπ.)
Το Νομοσχέδιο βρίθει διατάξεων πελατειακού χαρακτήρα, αφού προβλέπει παραχωρήσεις, νομιμοποιήσεις καταπατήσεων σε εποικιστικές και κοινόχρηστες αδιάθετες εκτάσεις, παραχωρήσεις οικοπέδων, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, με τη δήθεν νόμιμη μεταγραφή τους.
Προσβλέπει σε προεκλογικά οφέλη (όταν δεν έχουμε λεφτά να μοιράσουμε, μοιράζουμε οικόπεδα!), λαϊκίζει, προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και παράλληλα να «κατασκευάσει» πολιτικές ομηρίες.
Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Προικίζει την «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» (Ν.Π.Ι.Δ. ανάλογο της ΕΤΑ Α.Ε.) με δημόσια κτήματα,(δηλαδή εν δυνάμει το σύνολο των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας ) δημόσιες γεωργικές εκτάσεις, κοινόχρηστες εκτάσεις χορτολιβαδικού χαρακτήρα του άρθρου 74 του Ν. 998/79 καθώς και με ακίνητα του Kεντρικού Ταμείου Γεωργίας.και Δασών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Υπουργείου Γεωργίας.
Όλα αυτά η «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» μπορεί να τα εκποιεί, να τα εκμισθώνει κατά βούληση και να τα μεταβιβάζει σε τρίτους σύμφωνα με τις διατάξεις για την χρηματοδοτική μίσθωση.
Το επόμενο βήμα βέβαια θα είναι με προσεχές νομοσχέδιο η είσοδος της στο χρηματιστήριο και ο έλεγχος της από ιδιώτες επενδυτές, κατά το πρότυπο της ΕΤΑ Α.Ε.
ΔΑΣΙΚΑ
Με το άρθρο 1 παρ.6 νομοθετεί τον νέο ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης αφού για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής έκτασης προβλέπει την κάλυψη του εδάφους κατά 25% και όχι κατά 15% (όπως ισχύει) από δασοπονικά είδη. Δημιουργεί έτσι το άλλοθι για τους νέους ορισμούς που θα φέρει στη Βουλή με το προαναγγελθέν δασικό Νομοσχέδιο ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί.
Με το άρθρο 12 παρ. 3 οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις (του άρθρου 74 Ν. 998/79), που αντιπροσωπεύουν ορισμένα εκατομμύρια στρέμματα ,παραχωρούνται πλέον για οποιαδήποτε χρήση σύμφωνα με την αγροτική νομοθεσία και όχι μόνο για τις κάπως περιορισμένες χρήσεις του άρθρου 13 του Ν. 1734/87 όπως ισχύει σήμερα.
Με το άρθρο 12 παρ. 4 για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις του άρθρου 74 που παραχωρούνται στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (και στη συνέχεια στην «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.») παύει να ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
Αυτό στην πράξη σημαίνει, ότι όσες από αυτές διεκδικούνται ή θα διεκδικηθούν μέσω δήλωσης στο Κτηματολόγιο θα περιέλθουν στους ιδιώτες ,αφού το Δημόσιο παραιτείται προκαταβολικά των δικαιωμάτων του.
Με το άρθρο 12 παρ. 7 οι δασικές ,κοινόχρηστες και διαθέσιμες εκτάσεις του Ν. Αττικής προστατεύονται και διέπονται από την Δασική Νομοθεσία, που πιθανώς να σημαίνει ότι η ίδιας μορφής και κατηγορίας εκτάσεις στην υπόλοιπη χώρα χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα.
Στα ρεπορτάζ των εφημερίδων (12/4/2003) αναφέρεται η πρόθεση της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ.Β.Παπανδρέου να καταθέσει στη βουλή νέα τροπολογία, με την οποία θα καταργείται το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και στις εκτός σχεδίου περιοχές, με πρόσχημα πάλι τη δήθεν « απρόσκοπτη» συνέχιση του Εθνικού Κτηματολογίου.
– Και βέβαια ακολουθεί το δασοκτόνο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας, με την σωρεία των αποχαρακτηρισμών, τις νομιμοποιήσεις των παρανομιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και τις αλλαγές χρήσεων και προορισμού υπέρ των κάθε είδους συμφερόντων.
ΣΟΚ και ΔΕΟΣ με τη λεηλασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, που συντελείται σταδιακά από την κυβέρνηση (προηγήθηκαν αιγιαλός, παραλίες, ΕΤΑ Α.Ε. κλπ.), οδηγεί την χώρα στην υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και την καταστροφή του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Πληροφορίες:
Π.Τότσικας 210-3815430
Β.Ζαφειράκης 7723153,210-2921119,6972968792,fαx 210-7723155
Κ.Διάκος 210-3211490, 6972.223.030