sstamellos

sstamellos

ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ ΟΡΟΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ

ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ ΟΡΟΣ
ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

Το Καλλίδρομο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, με ιδιαίτερες αισθητικές αξίες, φυσικό κάλος και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Γεωγραφικά, είναι συνέχεια της Οίτης και εκτείνεται κατά μήκος του Ευβοϊκού και του Μαλιακού κόλπου προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά μέχρι το Χλωμό, στην Αταλάντη Έχει νοτιοδυτικά τον Παρνασσό, δυτικά τη Γκιώνα και την Οίτη και βόρεια την κοιλάδα του Σπερχειού. Επίσης, ανατολικά και πάνω από τα Καμένα Βούρλα και τον Αγιο Κωνσταντίνο, έχει την Κνημίδα (περίπου 950μ) Είναι κατάφυτο με έλατα, πεύκα, βελανιδιές, πουρνάρια, σχίνα, φιλίκι, κουμαριές και πολλά άλλα είδη δέντρων, γιατί επηρεάζεται από το ήπιο γενικά κλίμα του Μαλιακού.

Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Γκιόζα με 1399 μέτρα ύψος. Για τους λάτρεις της φύσης είναι ιδιαίτερα αγαπητό, γιατί έχει να τους προσφέρει πολλές διαδρομές και μονοπάτια. Το επίκεντρο όμως του ενδιαφέροντος των ορειβατών και των φίλων του Καλλιδρόμου είναι η Λίμνη και το καταφύγιο.

Ορειβατικές διαδρομές:
1. Ελευθεροχώρι – Λίμνη – Καταφύγιο – κορυφή Γκιόζα – επιστροφή
2. Μονή Δαμάστας – Παλιοπαναγιά – Χαλικόβρυση – Μενδενίτσα
3. Μονή Δαμάστας – Παλιοπαναγιά – Δρακοσπηλιά – Θερμοπύλες (Μονοπάτι του Εφιάλτη)
4. Μονή Δαμάστας – Ελευθεροχώρι – Καταφύγιο – επιστροφή
5. Παλαιοχώρι – Λίμνη – κορυφή Γκιόζα – επιστροφή
6. Παλαιοχώρι – Γκιόζα – Δρυμαία

Στους πρόποδές του βρίσκονται τα χωριά Δαμάστα και Θερμοπύλες, τα χωριά του Δήμου Μώλου Ανάβρα, Αγιος Χαράλαμπος, Μενδενίτσα, Καλλίδρομο, τα χωριά του Δήμου Αμφικλείας Μόδι, Δρυμαία, Τιθρόνιο, Παλαιοχώρι και Μπράλλος, τα χωριά του Δήμου Γοργοποτάμου Σκαμνός και Ελευθεροχώρι και νοτιότερα η Αγναντη, Μεγαπλάτανος, Καλαπόδι, Ζέλι

Στην ανατολική του πλευρά αναβλύζουν οι θερμές ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, τα γνωστά σ’ όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, ως Ψωρονέρια.

Στα ιστορικά μνημεία της περιοχής του Καλλιδρόμου ανήκουν το μνημείο του Λεωνίδα των τριακοσίων Σπαρτιατών και των 700 θεσπιέων στις Θερμοπύλες, το κάστρο της Μενδενίτσας, ο αρχαιολογικός χώρος της Δρυμαίας, του Καλαποδίου κά.

Το Πυροφυλάκιο έμεινε μνημείο στην κορυφή του καμένου λόφου μετά την πυρκαγιά, που έγινε πριν από έξι χρόνια. Μια πυρκαγιά, που ξεκίνησε πολύ κοντά στο Μπράλλο και με τη βοήθεια του δυνατού ανέμου έκαψε χιλιάδες στρέμματα ελατοδάσους, περνώντας τελικά και πάνω από τη Λίμνη

Κοινή είναι η διαπίστωση πολλών ανθρώπων στην περιοχή μας, όχι μόνο οικολογούντων, ότι το μέλλον του Καλλιδρόμου διαγράφεται δυσοίωνο. Είναι έτσι ανάγκη να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς, που συμφωνούν ότι υπάρχει κακοδιαχείριση και σπάταλη πρακτική στην αντιμετώπιση του δασικού οικοσυστήματος του βουνού. Οι απειλές και οι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο του Καλλίδρομου είναι:
– Η οικοπεδοποίηση εκτάσεων (ακούγονται διάφορα για αγορές εκτάσεων και τη δημιουργία οικισμών και παραθεριστικών κατοικιών μέσα στο δάσος, ειδικά στην περιοχή της Μενδενίτσας)
– Ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων
– διάνοιξη και ασφαλτόστρωση ορεινών δρόμων
– Οι ειδικές διαδρομές του «ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
– Οι πυρκαγιές
– Το παράνομο και «νόμιμο» κυνήγι

Προκύπτει επείγουσα ανάγκη θεσμοθέτησης προστατευτικού καθεστώτος με παράλληλη τόνωση των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Αυτό σημαίνει προώθηση του αιτήματος ανάδειξης του Καλλίδρομου σε Εθνικό Δρυμό – Εθνικό Πάρκο με πυρήνα και περιφερειακές ζώνες
Σημαίνει χωροθέτηση λειτουργιών και χρήσεων σε όλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου
Σημαίνει απαγόρευση του κυνηγιού
Σημαίνει κατάργηση της ειδικής διαδρομής του "ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

Σημαίνει μελέτη τελικά για την προστασία και την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου με αναφορά στις ειδικές καλλιέργειες, στις ειδικές χρήσεις, στα ορειβατικά μονοπάτια και διαδρομές, στην ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με οικοτουριστικά καταλύματα και παραδοσιακά προϊόντα

Στέφανος Σταμέλλος

http://users.otenet.gr/~galacom/gr/frameset.html

Scroll to Top