sstamellos

sstamellos

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Τουλάχιστο να σώσουμε ό,τι απέμεινε!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
27.8.2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ !

Το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας δεν είναι έκπληξη για κανένα σκεπτόμενο Χαλκιδικώτη. Μεταμόρφωσε σε φαιό τοπίο το πράσινο θαύμα της Κασσάνδρας. Όπως δεν θα είναι έκπληξη ένα παρόμοιο ολοκαύτωμα στη Σιθωνία.

Δεν είναι ούτε φυσικά ούτε τραγικά ατυχήματα. Είναι προμελετημένα εγκλήματα που όλοι περιμένουμε να συμβούν. Εγκλήματα, που αποκαλύπτουν γυμνό τον Βασιλιά Τουρισμό και κύμβαλα θριαμβολογούντα για την αναρρίχηση του σε διψήφιο αριθμό το 2006, τους διαγκωνιζόμενους για την πατρότητα του επιτεύγματος (Κυβέρνηση, Βουλευτές της Χαλκιδικής, Νομαρχία και Δήμους).

Οι ξενοδόχοι και οι λοιποί επικαρπωτές της Χαλκιδικής, “διεμοιράσαντο τα πλούσια ιμάτιά” της στη λαμπρή τουριστική γιορτή του 2006 και δημιούργησαν προοπτικές για την αποδοτικότερη για αυτούς τουριστική πανδαισία του 2007.

Λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ που εξοικονομήθηκαν με θυσίες από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διατεθούν …μετά τον Αύγουστο στα Δασαρχεία του Νομού για την αντιπυρική προστασία των δασών. Σε καθένα από τα Δασαρχεία της Χαλκιδικής, οι τρεις δασολόγοι που απέμειναν από τους δεκα τρεις που γυρνούσαν στα δάση πριν από το 1990, μετρούν μέρες για να βγουν στη σύνταξη. Και τα ελικόπτερα φρουρούν τα σύνορα από τους προαιώνιους εχθρούς της Ελλάδας, ενώ αυτοί βρίσκονται εντός των συνόρων.

Οσο για το πολυπόθητο νεράκι που αν σήμερα το στερούνται λίγα μόνο χωριά και αύριο δεν θα υπάρχει για το μεγαλύτερο μέρος της Χαλκιδικής , κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μιλάει ότι αυτή τη στιγμή από το εγκαταλειμμένο μεταλλείο της T.V.X. μόνο, χύνονται στη θάλασσα δεκαπέντε εκατομμύρια τόνοι νερού το χρόνο, ακατάλληλου για οποιαδήποτε χρήση. Πού να βρεθεί λοιπόν νερό για πύργους τροφοδοσίας των δασοπυροσβεστικών, που νερό για τις πισίνες, για τα γκαζόν, τα γήπεδα του golf και τα μεγαλεπήβολα σχέδια των επιδόξων επικαρπωτών.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή και μόνο ένα μέρος από την εφιαλτική πραγματικότητα του σήμερα και του αύριο.

Η εξολόθρευση των εύφλεκτων δασών των κωνωφόρων της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας αφέθηκε από τους πολιτικούς μας στη φωτιά. Για τα υγρά δάση φυλλοβόλων της ΒΑ Χαλκιδικής, όπου η φωτιά είναι αναποτελεσματική, η ευφυής πολιτική βούληση θα τα παραχώσει με 200 εκατ. τόνους τοξικών αποβλήτων.
Τα υπόλοιπα δάση της Χαλκιδικής, όσα δεν είναι στις λίστες της φωτιάς και των τοξικών αποβλήτων, έχουν παραδοθεί στους μεγαλοεπενδυτές της Κασσάνδρας και όχι μόνο.
Αν τελικά περισσέψουν μερικά, θα βρεθούν μικροεπενδυτές να τα αφανίσουν, με την ανοχή ή την αρωγή των αρμοδίων υπηρεσιών.

Και η σοφία του νομοθέτη καλπάζει !
Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος δεν θα αφήσει όρθιο δέντρο, δεντράκι ή θάμνο. Θα αποτελέσει τον Συνταγματικό ενταφιασμό των δασών και των δασικών εκτάσεων της Χαλκιδικής.

Κανένας πολιτικός δεν θα έχει το πολιτικό θάρρος του επιμερισμού των ευθυνών που του αναλογούν. Η ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους είναι ο στόχος των αυριανών δηλώσεων και ενεργειών τους.

Η Χαλκιδική για τους επικαρπωτές της μετράει ως περιουσιακό στοιχείο και κέρδος.

Στις προτάσεις μας προτεραιότητα έχουν:

• Η κήρυξη ολόκληρης της καμένης περιοχής ως αναδασωτέας,
• Η γενναία χρηματοδότηση για μέτρα προστασίας δασών (ζωνών πυρασφάλειας, δασικών δρόμων, παρατηρητηρίων…κλπ)
• Πρόσληψη ικανού αριθμού δασοφυλάκων, δασεργατών και δασοπυροσβεστών,
• Οργάνωση δικτύου εθελοντών και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων φορέων, στελεχών και πολιτών με ασκήσεις ετοιμότητας για αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Η “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ” θα αγωνισθεί μαζί με τους ενεργούς πολίτες του Νομού και θα συνεργαστεί με κάθε καλοπροαίρετο φορέα που συμμερίζεται τις αρχές της, για την διαφύλαξη των περισσευμάτων του φυσικού κάλους της Χαλκιδικής.

Για επικοινωνία Αντώνης Κωνσταντινίδης, κιν. 6973838727

Scroll to Top