sstamellos

sstamellos

Καταπέλτης η εισήγηση για τον ΚΙΣΣΟ στο Διοικητικό

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη,
τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196,
e-mail: ecology-trem@nath.gr
www.ecology-salonika.org
Θεσσαλονίκη, 22.9.05

Καταπέλτης η εισήγηση για τον ΚΙΣΣΟ
στο Διοικητικό Εφετείο

Συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη 22.9.2005 στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, μετά από επανειλημμένες αναβολές της δίκης με πρωτοβουλία της ΚΙΣΣΟΣ Α.Ε., οι αιτήσεις ακύρωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης κατά δύο οικοδομικών αδειών και πέντε περιφράξεων, που έχουν εκδοθεί στην περιοχή του Χορτιάτη, όπου προσπαθεί εδώ και σχεδόν να χτίσει η εταιρεία. Η εξαιρετική εισήγηση του αρμόδιου δικαστή, που δέχεται όλα τα επιχειρήματα της Οικολογικής Κίνησης και των δασικών, αφήνει βάσιμες ελπίδες ότι οι απόψεις των οικολόγων και πάλι θα δικαιωθούν στα δικαστήρια.
Εντύπωση προκάλεσε η στάση του δικηγόρου, που εκπροσωπούσε στο δικαστήριο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, και ο οποίος υποστήριζε με ιδιαίτερη θέρμη τις απόψεις της εταιρείας. Το θέμα έθεσε μάλιστα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σήμερα ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητώντας να μάθει από τη διοίκηση της Νομαρχίας αν ταυτίζεται με τις απόψεις του νομικού συμβούλου της, για να πάρει μια εντελώς αόριστη απάντηση από τον κ. Π. Ψωμιάδη. «Αν δεν γίνετε σαφής, θεωρώ ότι ταυτίζεστε με τις απόψεις της εταιρείας», σχολίασε ο Μ. Τρεμόπουλος, για να εισπράξει σιωπή.

Δυο λόγια για το ιστορικό

Οι άδειες εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης, με βάση την αντισυνταγματική διάταξη του άρθρου 28 του νόμου 2742/99, η οποία αποτελεί ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, που στοχεύει να άρει το δεδικασμένο της υπ’ αριθ. 3651/99 απόφασης του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την απόφαση αυτή, πουν είχαν πετύχει οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης, υποχρεώνεται το ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει τα προεδρικά διατάγματα καθορισμού της περιοχής Ισενλή στο Χορτιάτη ως «Ζ.Ε.Π.», κάτι που σκανδαλωδώς δεν έπραξε, παρόλο που το ζήτησε και ο Συνήγορος του Πολίτη τρεις φορές.
Η θετική για τις προσφυγές εισήγηση του αρμόδιου δικαστή προς το Διοικητικό Εφετείο θεωρεί ότι η περιοχή έχει οριστικά χαρακτηριστεί δασική, η δε διάταξη του άρθρου 28 του νόμου 2742/99, επί του οποίου στηρίχθηκε η πολεοδομία για την έκδοση των αδειών στην περιοχή Ισενλή (ΖΕΠ ΚΙΣΣΟΣ), αντίκειται στο Σύνταγμα.
Υπενθυμίζουμε ότι το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, διέταξε την αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί στην περιοχή, που είναι οι πρώτες μετά την ακύρωση των πρώτων οικοδομικών αδειών από το ΣτΕ το 1995-1996.
Υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι η μία άδεια εκδόθηκε πέρυσι, μετά την απόπειρα να γίνει αυθαίρετα η ανοικοδόμηση στην περιοχή. Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε καταγγελία στο Αστυνομικό τμήμα Πανοράματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 ατόμων και την παραπομπή τους στο αυτόφωρο. Την επόμενη μέρα όμως, στις 8 το πρωί, η εταιρεία «Κισσός» παρουσίασε στο Αστυνομικό τμήμα οικοδομική άδεια με ημερομηνία της ίδιας μέρας! Να σημειωθεί, ακόμη, ότι είχε διαταχθεί έλεγχος για το ποιοι υπάλληλοι έχουν σφραγίδες εκτός γραφείου!
Και βέβαια, η Εταιρία ΚΙΣΣΟΣ Α.Ε. και οι δύο αποκλειστικοί εταίροι του, ο Δήμος Χορτιάτη και ο Συνεταιρισμός Μηχανικών, δεν περίμεναν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Ήδη έσπευσαν να καταδιώξουν τους οικολόγους με αγωγή, με την οποία ζητούν την πληρωμή αποζημίωσης για περιουσιακή και ηθική βλάβη 13,5 εκατ. ευρώ από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και προσωπικά από τα στελέχη της Μιχάλη Τρεμόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, που τυγχάνει να είναι και οι προσφεύγοντες στο Διοικητικό Εφετείο. Το «έγκλημά» τους είναι ότι παραμένουν σταθεροί στις αρχές της υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος και του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, πιστεύοντας δυστυχώς ότι η προστασία των δασών επαφίεται στον «πατριωτισμό» των πολιτών. Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης θα γίνει τον Ιανουάριο 2006.

Scroll to Top