sstamellos

sstamellos

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΗ-ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ1.10.2003

1. Η γενική κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι κυβερνητικές προθέσεις για «ρύθμιση» των εκκρεμοτήτων με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, έδειξε ότι ευτυχώς στη χώρα αυτή εκτός από τα συμφέροντα υπάρχουν και οι πολίτες. Η έκταση των αντιδράσεων -και η απήχησή τους στην κοινή γνώμη- φαίνεται ότι ήδη έφεραν τους πρώτους καρπούς: η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί προς το παρόν σε κάποια από τα πιο προκλητικά και αντισυνταγματικά της σχέδια και να επανεπεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τα δάση ώστε να προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατές «εξυπηρετήσεις» με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος.

2. Και με τις νέες όμως κυβερνητικές εξαγγελίες, ο κίνδυνος παραμένει:

– Η διατύπωση νέων ορισμών για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, πέρα από αυτούς που ήδη δίνει το Σύνταγμα, οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς εκατομμυρίων στρεμμάτων κατά παράβαση της συνταγματικής τους προστασίας. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο μισός Υμηττός θεωρείται «φρύγανα» και ότι, από τα «οικόπεδα» που έχουν πουληθεί μέσα σε δάση, τα πιο πολλά είναι μικρότερα από 3 στρέμματα.

– Η αναφορά σε μεταγενέστερες αεροφωτογραφίες (του 1960 αντί του 1945) αλλοιώνει την εξέλιξη του Εθνικού Κτηματολογίου, επιχειρεί να καλύψει εκτεταμένες καταπατήσεις και εκχερσώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φωτογραφίζει συγκεκριμένα συμφέροντα.

– Αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς δασών και δασικών εκτάσεων «επιλύονται» συνοπτικά υπέρ των ιδιωτών και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή όλων μας.

3. ¨Όλα αυτά αποτελούν αρκετά σοβαρούς λόγους να συνεχίσουμε την κινητοποίηση:

– Για να μην περάσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

– Για να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα το Δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες της χώρας και μετά να επιλυθούν οποιαδήποτε εκκρεμή ζητήματα.

– Για να υπάρξει ουσιαστικός δημόσιος διάλογος με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φορείς των δασολόγων, χωρίς την πίεση της προεκλογικής περιόδου.

4. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν κάθε προσπάθεια για κινητοποίηση και συντονισμό της Κοινωνίας των Πολιτών:

– Συμμετέχουν, από την αρχή της δημιουργίας της, στην Πρωτοβουλία για την Προστασία των Δημόσιων Κτημάτων και της Δασικής Γης.

– Υποστηρίζουν την εκστρατεία του WWF για προσωπικές επιστολές διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Γεωργίας και προτείνουν στα μέλη και τους φίλους τους να πάρουν μέρος στην εκστρατεία, ενημερώνοντας παράλληλα και όσο περισσότερους πολίτες μπορούν (πληροφορίες και στη δική μας ιστοσελίδα, www.ecogreens.gr).

– Στηρίζουν, παράλληλα, κάθε προσπάθεια συντονισμού και κοινής δράσης όλων των φορέων που ενδιαφέρονται να υπερασπιστούν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top