ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2007
Μετά τις πυρκαγιές- τσιμέντο; Κρίσιμα ερωτήματα για τη Ζαχάρω
Μετά τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών, όλων μας η προσοχή εστιάζεται στην αποκατάσταση των πληγέντων και στο μέλλον των περιοχών αυτών.
Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία. Οι πυρόπληκτες περιοχές έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλαμάτας, που αναδείχθηκε μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς μέσα από την αποκατάσταση του ιστορικού της κέντρου, ή το παράδειγμα των Γρεβενών που μετά τους σεισμούς κατέστρεψαν τον αρχιτεκτονικό πλούτο των χωριών τους.
Η περιοχή της Ζαχάρως είναι ένας τόπος μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας. Μέρος του Δήμου έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Φύση 2000, με κωδικούς 2330005, «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιάς και Κακόβατος» και 2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι –Κυπαρισσία). Ο Δήμος Ζαχάρως φιλοξενεί, εκτός από ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο δάσος με μια μοναδική λίμνη και μία ιδιαίτερης αξίας παράλια ζώνη αμμολόφων, μέρος του δεύτερου σημαντικότερου βιοτόπου αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο. Σε αυτόν τον τόπο, οι φωτιές έδειξαν το πιο καταστρεπτικό τους πρόσωπο.
Δίχως άλλο απαιτείται ένα οργανωμένο σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και του φυσικού περιβάλλοντος και η χάραξη μια αειφορικής αναπτυξιακής πορείας για τον τόπο. Ανταυτού χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του Δήμου Ζαχάρως. Η συμφωνία αφορά στην «παραχώρηση 2650 στρεμμάτων στην παραλιακή ζώνη, στο δήμο για εκμετάλλευση για τα επόμενα 70 χρόνια, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί ξενοδοχεία και ότι άλλο επιτρέπεται από τη νομοθεσία» μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Αξίζει να αναφερθεί ότι σχέδια καταχρηστικής αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής έχουν επανειλημμένα απασχολήσει τα ΜΜΕ. Εξάλλου είναι γνωστή η πάγια νομολογία του ΣτΕ αντίθετα στην αλόγιστη ανάπτυξη προστατευόμενων περιοχών.
Η κίνηση αυτή θέτει αναπόφευκτα τρία κρίσιμα ερωτήματα, πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που η συμφωνία δεν θα είναι προσβάσιμη στο κοινό έως τις εκλογές:
1. Αφορά παραχώρηση δασικών εκτάσεων και εκτάσεων αμμολόφων προς τουριστική αξιοποίηση;
2. Αφορά παραχώρηση περιοχών προστασίας της φύσης προς τουριστική αξιοποίηση;
3. Για ποιο λόγο δεν δημοσιοποιείται η συμφωνία πριν τις εκλογές;
Ενώ ο καπνός βγαίνει ακόμη από τη φωτιά, είναι φυσικό στις ιδιαίτερα όμορφες περιοχές να προστρέξουν επενδυτές για άμεση αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων. Όμως πρέπει να μη λαμβάνεται καμιά απόφαση μέχρι να εξασφαλισθεί ότι:
1) θα προστατευθούν οι τρεις περιοχές του Δικτύου Φύση 2000
2) δεν θα υπάρξει δόμηση σε δασικές περιοχές καθώς και οποιαδήποτε έργα που θα πλήττουν την παράλια ζώνη των αμμολόφων
3) η ανάπτυξη θα βασίζεται στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου που είναι το συγκριτικό πλεονεκτήματα αυτών των περιοχών