ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /Συνασπισμός των πολιτών
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ. 20310.222 503, 409 770, fax 20310.421 196
E-mail: ecology-trem@nath.gr
25.5.05
Νέος δρόμος τεμαχίζει το Σέιχ Σου!
Όχι άλλη καταστροφή του δάσους
Νέα απειλή για το δάσος τους καλούνται να αντιμετωπίσουν και πάλι οι Θεσσαλονικείς. Ένας νέος δρόμος σχεδιάζεται από την «Εγνατία οδό», που προβλέπει την κατασκευή του μέσα από το Σέιχ Σου και μάλιστα από τις καμένες εκτάσεις, στην περιοχή του Ελαιορέματος.
Ο δρόμος αυτός θα αποτελέσει την προτελευταία πράξη στο έργο της οικοπεδοποίησης όλου του ανατολικού δάσους του Σέιχ Σου αλλά και του Χορτιάτη.
Η χάραξή του αρχίζει από την Εσωτ. Περιφερειακή, όπου μετά τη δημιουργία κόμβου με τη συνέχεια της Γρ. Λαμπράκη, συνδέει το ιατρικό κέντρο «Γένεσις», περνάει μέσα από τις ιδιόκτητες ή αμφισβητούμενες εκτάσεις του δάσους και καταλήγει στο δρόμο Πανοράματος-Χορτιάτη, περίπου στη διασταύρωση με το δρόμο για Πλατανάκια και τον «Κισσό»!
Αυτός είναι και ένας βασικός στόχος του δρόμου: η εξυπηρέτηση του οικισμού «Κισσός». Όπως ακριβώς παρέκαμψαν το χωριό του Χορτιάτη με δρόμο κατευθείαν από τα Πλατανάκια Πανοράματος, πληρωμένο μάλιστα με λεφτά του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (!), έτσι εντάσσουν και το δρόμο αυτό σε έναν υποτίθεται ευρύτερο σχεδιασμό της «Εγνατίας οδού» (!), που θα παρακάμψει το Πανόραμα. Η συνταγή ταυτίζεται ακόμη και στην καταστροφή αναδασωμένης έκτασης.
Πρόκειται για ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, 2,5 λωρίδων με νησίδα, πλάτους 25 μέτρων, με τεράστιες τομές και πρανή στο ανάγλυφο του δάσους, που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την αισθητική του και μειώνουν την οικολογική και υδρολογική σημασία του.
Περνώντας μέσα από το δάσος σε μήκος έξη χιλιομέτρων, καταστρέφει χιλιάδες δέντρα και μάλιστα αυτά που φυτεύτηκαν ή φύτρωσαν μόνα τους μετά την πυρκαγιά του 1997, απομονώνει ένα τεράστιο κομμάτι 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου από το υπόλοιπο δάσος, υποβαθμίζοντας τη χλωρίδα και την πανίδα αλλά και διευκολύνοντας την οικοπεδοποίησή του.
Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ουσιαστικά αποτελεί μια ευνοϊκή εισηγητική έκθεση, δίνει μια εικόνα του πώς «το μαύρο γίνεται άσπρο» και φωτίζει τον τρόπο σκέψης όχι μόνον αυτών που την σύνταξαν αλλά κυρίως αυτών που έφεραν την πόλη σ’ αυτό το περιβαλλοντικό (και όχι μόνο) κατάντημα.
Και για να γίνουμε σαφείς:
1. Παρουσιάζεται ο προτεινόμενος δρόμος ως λύση για την αποσυμφόρηση του Κέντρου της Θεσσαλονίκης!!! (Προφανώς αγνοούν πού είναι το κέντρο).
2. Εμφανίζεται ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι καταστρέφονται νεαρά πεύκα, που φύτρωσαν μετά τη φωτιά, γιατί θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα αν μεγαλώσουν. (Αυτά πρέπει να τα σκοτώνεις μικρά…).
3. Πλεονέκτημα θεωρείται και το ότι λόγω της πυρκαγιάς η πανίδα έχει σαφώς υποχωρήσει σε περιοχές με πυκνότερη βλάστηση. (Δηλαδή τώρα που βρήκαμε το δάσος αδύνατο, ας το αποτελειώσουμε).
4. Υποστηρίζεται ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αποψίλωση διότι η χάραξη περνά και από υπάρχοντες δασικούς δρόμους! (Πρόκειται για παραποίηση της πραγματικότητας).
5. Τονίζεται ότι για τα αυξανόμενα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη παρουσιάζεται ανάγκη για χάραξη νέων οδών. (Η λογική της συνεχούς κατασκευής δρόμων και μάλιστα μέσα από δάση, για διευκόλυνση της ιδιωτικής αυτοκίνησης, έχει ξεπεραστεί σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο).
6. Σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, που ας σημειωθεί είναι «ειδικοί» στην προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, «οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δείχνουν δυσανάλογη ευαισθησία με την πραγματική οικολογική του αξία, καθώς πρόκειται για τεχνητό δάσος χωρίς ιδιαίτερα οικολογική χαρακτηριστικά». (Καιρός λοιπόν να το καταστρέψουμε ακόμη περισσότερο ώστε οι κάτοικοι να μην ασχολούνται με το Σέιχ Σου).
7. Οι ίδιοι πάντα «ειδικοί» τονίζουν ότι η μετατροπή δασικής έκτασης σε δρόμο παρέχει καλύτερη πρόσβαση τόσο για την αναψυχή όσο και για την προστασία και παρακολούθησή του. (Γιατί λοιπόν να μην το κάνουμε όλο δρόμους; Δεν χρειάζεται περπάτημα, το αυτοκίνητο τα κάνει όλα).
8. Σ’ ένα πλέον μικρό δάσος, που έχει 174 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και αντιπυρηνικών ζωνών, οι ίδιοι δηλώνουν ότι η οδός παρέχει και τη δυνατότητα προστασίας του περιαστικού Δάσους. (Μόνο που οι πυρκαγιές στο δάσος άρχισαν από τότε που γέμισε δρόμους).
Αυτά είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της τερατώδους επιχειρηματολογίας των «ειδικών», με την οποία φαίνεται να συμφώνησε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού, όχι όμως και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
Κανείς από τους λεγόμενους αρμοδίους δεν ασχολείται σοβαρά με τα συλλογικά μέσα μεταφοράς, το σχεδιασμό νέων γραμμών, λεωφορείων ή μέσων σταθερής τροχιάς ακόμη και προς Πανόραμα, Χορτιάτη και βέβαια κανείς δεν νοιάζεται για το περιαστικό δάσος ή ότι απέμεινε απ’ αυτό και κατ’ επέκταση για την υγεία των κατοίκων της πόλης.
Είναι φανερό ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή συνολική προσπάθεια και δράση διαρκής και οργανωμένη, θα μας πάρουν ακόμη ένα μέρος από την αναπνοή μας.
Κάνουμε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να επιδείξουν οξύτατη κοινωνική ευαισθησία και να συμπράξουν μαζί μας στους αγώνες ενάντια στην οικολογική καταστροφή και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.