sstamellos

sstamellos

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ: Ψήφισμα του Κουμαριτσίου 22.5

Συνέλευση κατοίκων και φορέων στο Κουμαρίτσι, 22.5.2011
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ: ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

Η Οίτη διαθέτει πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό τοπίο. Η Οίτη είναι το βουνό με τα πλούσια νερά, με τα περισσότερα και ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, είναι το βουνό με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, τις ιαματικές πηγές, το αγριόγιδο της. Το βουνό του […]μυθικού Ηρακλή, της Εθνικής μας Αντίστασης και του Γοργοποτάμου.

Τα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρείας για επέκταση της δραστηριότητάς της, ακόμα και μέσα στα όρια των περιοχών ειδικής προστασίας, είναι απειλή για την Οίτη. Συγκρούονται με το ήδη υπάρχον καθεστώς προστασίας και με την ανάγκη για διεύρυνση και ενίσχυση αυτής της προστασίας. Συγκρούονται και με τα όνειρα των κατοίκων των 22 χωριών που έχουν οραματιστεί διαφορετικά το μέλλον του τόπου τους, που θέλουν ήπιες οικοτουριστικές εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και θα κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά. Το αναπτυξιακό πρότυπο της περιοχής μας δεν θα πρέπει να είναι η καταστροφή των βουνών μας. Η ευρύτερη περιοχή της Οίτης έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα.

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης είναι πολύ σημαντικός για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και της άγριας ζωής των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. Το μέλλον του Δρυμού και ολόκληρης της Οίτης δεν συνάδει με τη βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Ο εθνικός δρυμός και η ευρύτερη περιοχή του μπορούν να αναπτύξουν ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες. Τα μεταλλεία στην περιοχή θα είναι μια καταστροφική επιλογή χωρίς επιστροφή. Η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Οίτη, με την στήριξη των φορέων της πολιτείας και την κάλυψη της απαρχαιωμένης μεταλλευτικής νομοθεσίας, θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα.

Δεν υποκύπτουμε σε ψευτοδιλήμματα και εκβιαστικές πιέσεις. Δεν θα ανταλλάξουμε το βουνό, που μας δίνει ζωή, με λίγες θέσεις εργασίας και με μηδενικό δημόσιο όφελος. Δεν θα επιτρέψουμε να εξαγοράσουν κάποιοι το μέλλον και την αρχοντιά του τόπου μας. Λέμε ομόφωνα ΟΧΙ στην άγρια εκμετάλλευση σε βάρος του περιβάλλοντος. Λέμε ΟΧΙ στα μεταλλεία βωξίτη στην Οίτη μας και τον χαρακτηρισμό του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας ως βιομηχανικό λιμάνι.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Παραμένουμε μαχητικοί και ενωμένοι. Συστρατευόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος της Οίτης και στο δικαίωμα και στη δυνατότητα του τόπου μας να αναπτυχθεί με ήπιους τρόπους, συμβατούς με την έννοια της αειφορίας και του σεβασμού στη ζωή. Ξεκινάμε τους καινούργιους αγώνες με τη δυναμική παρουσία μας αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας.

Κουμαρίτσι, 22 Μαΐου 2011

Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων και φορέων

1. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριτσίου «Αγία Παρασκευή»

2. Τοπική Κοινότητα Κουμαριτσίου

3. Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κουμαριτσίου

4. Κίνηση Πολιτών Παύλιανης για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης
5. Σύλλογος Παυλιανιτών Αθήνας «¶γιος Αθανάσιος»

6. Σύλλογος Γυναικών Λουτρών Υπάτης

7. Παιδαγωγική Ομάδα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Υπάτης

8. Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου Υπάτης

9. Περιβαλλοντική Ομάδα 4ου Γυμνασίου Λαμίας

10. Ομάδα Πολιτών «Παρόντες» (Λουτρά Υπάτης)

11. Μαλιακός S.O.S.

12. Όμιλος Φίλων του Δάσους

13. ΒΙΟΖΩ

14. Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

15. Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία – Δημοτική Κίνηση

16. Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας

17. Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς

18. Ριζοσπαστική και Οικολογική Συνεργασία για τη Στερεά Ελλάδα – Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο

19. Όμιλος Χειμερινών Κολυμβητών Φθιώτιδας

20. Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού «Nature in action»

Τα μέλη της 7μελούς Συντονιστικής Επιτροπής

Δρόσος Αθανάσιος 6972555667

Κυριακάκης Βασίλης 6944749515

Ράγκου Πόλυ 6978071551

Σανιδάς Γιάννης 6944523802

Σγάγιας Γιάννης 6972555683

Σιμόπουλος Γιώργος 6977501193

Σταμέλλος Στέφανος 6977261256

Scroll to Top