sstamellos

sstamellos

Οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής ενημερώνου

Ε.ΔΑΣ.Α
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ετος Ιδρύσεως 1987
Αγ. Κωνσταντίνου 12 Αθήνα Τ.Κ.10431
Τηλ: 2105200-680 / 2105200-681 FAX: 2105236-760
Email : edasa@otenet.gr

Αθήνα, 13 / 06 / 2007
Αρ. Πρωτ/λου: 798

Προς: Πίνακα Αποδεκτών

Αγαπητοί φίλοι,

Απευθυνόμαστε σε σας, γιατί γνωρίζουμε την αγάπη και την ευαισθησία σας για το περιβάλλον. Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ πώς θα ήταν η Αττική, αν έχανε και τον τελευταίο της πνεύμονα πρασίνου, την Πάρνηθα; Αν αντί για τα έλατα που φιλτράρουν και οξυγονώνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα, απέμεναν γυμνοί βραχώδεις όγκοι να αντανακλούν την ηλιακή θερμότητα στο λεκανοπέδιο; Αν αντί για το όμορφο δάσος με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα, οι εκδρομείς με τα παιδιά τους αντίκρυζαν μισοκαμένες πλαγιές και ανεγειρόμενες βίλες, όπως συμβαίνει πια σε τόσα σημεία της άλλοτε πράσινης Αττικής;

Ο ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που αποσκοπεί στην εθελοντική πυροφύλαξη και προστασία της Πάρνηθας. Ιδρύθηκε μετά την παρ’ ολίγο καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας το 1987, από μια ομάδα ορειβατών και σπηλαιολόγων που είχαν γνωρίσει από κοντά τη φυσική ομορφιά του δρυμού και αποφάσισαν να συνεισφέρουν έμπρακτα στην προστασία του. Η συνεισφορά αυτή, με τη βοήθεια των εθελοντών που πλαισιώνουν τον ΕΔΑΣΑ, συνεχίζεται αδιάκοπη, από το 1987 ως σήμερα, και συνίσταται στις εξής δραστηριότητες:

(α) Δασοπυροφύλαξη: Στην καρδιά της Πάρνηθας, από ένα ξύλινο πυροφυλάκιο ιδιοκατασκευής του ΕΔΑΣΑ στα 1300 μ. υψόμετρο, οι ομάδες εθελοντών του ΕΔΑΣΑ ενεργούν τους καλοκαιρινούς μήνες ολονύκτιες πυροφυλάξεις (σε δίωρες βάρδιες), συνεργαζόμενοι με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο και ειδοποιώντας μέσω ασυρμάτου για αρχόμενες δασικές πυρκαγιές, λαθροκυνηγούς και άλλες πηγές κινδύνου για τον Εθνικό Δρυμό.

(β) Δασοπυρόσβεση: Ομάδα 15 πεπειραμένων ορειβατών της Ομάδας Δασοπυρόσβεσης Ορεινών Περιοχών του ΕΔΑΣΑ σπεύδει οποιαδήποτε ώρα, μετά από σχετική πρόσκληση του συντονιστικού κέντρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για βοήθεια στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών στα βουνά της Αττικής, όπου οι ειδικές γνώσεις και η εμπειρία τους κρίνονται απαραίτητες.

(γ) Επιπλέον, ο ΕΔΑΣΑ επιδιώκει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και με άλλες δραστηριότητες, όπως οργάνωση και συμμετοχή σε αναδασώσεις, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, μετάδοση γνώσεων για την οργάνωση δασοπυροφύλαξης και δασοπυρόσβεσης στην υπόλοιπη Ελλάδα, οργάνωση εκδρομών, προβολών διαφανειών και ομιλιών σε σχολεία, συλλόγους κλπ.

Ο ΕΔΑΣΑ απευθύνεται στους πολίτες της Αθήνας και τους παρέχει μια απτή δυνατότητα έμπρακτης ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Στις ομάδες εθελοντών που διεξάγουν τη δασοπυροφύλαξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο ο υπεύθυνος πυροφύλαξης είναι μέλος του ΕΔΑΣΑ: οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει ως μέλος της ομάδας, περνώντας μια όμορφη νύχτα στο βουνό και συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του. Αυτό το είδος της απτής, έμπρακτης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προσφοράς έχουν βιώσει μέσω του ΕΔΑΣΑ χιλιάδες εθελοντές επί 20 χρόνια, και ελπίζουμε ότι, με την υποστήριξή σας, θα γίνουν πολύ περισσότεροι!

Αλλά η δραστηριότητα του ΕΔΑΣΑ, εκτός από την έμπρακτη ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει φέρει και απτά αποτελέσματα στην προστασία του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, όπως αποδεικνύουν:
– Ο εντοπισμός 105 αρχόμενων πυρκαγιών στην Πάρνηθα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, και η ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αυτές
– Η αποτελεσματική βοήθεια της Ομάδας Δασοπυρόσβεσης Ορεινών Περιοχών του ΕΔΑΣΑ στην κατάσβεση 7 δασικών πυρκαγιών (5 στην Πάρνηθα και 2 στην Πεντέλη)
– Οι δημόσιοι έπαινοι που έχει δεχθεί ο ΕΔΑΣΑ (π.χ. από τους δασάρχες Πάρνηθας κκ. Ντούρο και Ντινώκα) και η γενική αναγνώριση, ότι 4 από τις 105 δασικές πυρκαγιές που επεσήμανε ο ΕΔΑΣΑ πιθανότατα θα είχαν καταστρέψει την Πάρνηθα, αν δεν είχαν επισημανθεί έγκαιρα.
Επομένως η εικοσαετής δράση του ΕΔΑΣΑ δεν προσφέρει μόνο μια απτή δυνατότητα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στους πολίτες, αλλά έχει και άμεσα αποτελέσματα στην προστασία της Πάρνηθας και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα, 20 χρόνια μετά την πυρκαγιά του 1987 που υπήρξε η αφορμή της ίδρυσης του ΕΔΑΣΑ, ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής καταστροφής της Πάρνηθας από δασική πυρκαγιά παραμένει μεγάλος. Η οικιστική πίεση σε όλη την Αττική αυξάνεται. Η Πεντέλη και ο Υμηττός έχουν ήδη πέσει θύματά της, και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή. Οι πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στις παρυφές της Πάρνηθας δείχνουν ότι η προσοχή των εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων αρχίζει πλέον να συγκεντρώνεται στο μοναδικό παρθένο πνεύμονα πρασίνου που έχει απομείνει στην Αττική. Οι επιπτώσεις μιας τυχόν καταστροφής του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας από ολοκληρωτική δασική πυρκαγιά, θα ήταν τραγικές για την υγεία και την ποιότητα ζωής κάθε κατοίκου του λεκανοπεδίου.

Επειδή γνωρίζουμε την ευαισθησία σας και το ενεργό ενδιαφέρον σας για οικολογικά και πολιτιστικά θέματα, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να ζητήσουμε την υποστήριξή σας στο έργο μας. Συγκεκριμένα, παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για το έργο του ΕΔΑΣΑ, π.χ. με ανάρτηση της συνημμένης ανακοίνωσής μας σε πίνακα ανακοινώσεων και όποια άλλη ενημέρωση κρίνετε σκόπιμη. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η ιστοσελίδα του συλλόγου μας είναι η www.edasa.gr και θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα αν βάζατε σχετική σύνδεση στην ιστοσελίδα σας. Και φυσικά θα χαρούμε πολύ να σας δούμε σε κάποια από τις πυροφυλάξεις μας!

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Χαρίτος Αναστάσιος
Πρόεδρος ΕΔΑΣΑ

Κρεμεζής Σπύρος
Γραμματέας ΕΔΑΣΑ


Πίνακας Αποδεκτών:

1. Φυσιολατρικός Όμιλος Πειραιά
2. Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών
3. Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος
4. Βριλησσος
5. Ε.Ο.Σ. Αθηνών
6. Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης
7. Ο ΠΑΝ
8. Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας
9. Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής
10. Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης
11. Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Aγριων Ζωών
12. ΑΡΧΕΛΩΝ
13. WWF HELLAS
14. Ελληνική Ορνιθολογικη Εταιρεία
15. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης
16. GREENPEACE – ελληνικο γραφείο
17. δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S
18. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς
19. ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ G.R.

Scroll to Top