sstamellos

sstamellos

Οικολόγοι Πράσινοι: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

3.11.04
Όχι στον αφανισμό των δασών


Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση παραδίνει σε χέρια ιδιωτών τη δημόσια περιουσία.
Με εργαλείο το νέο ορισμό για το δάσος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ,
η Ν.Δ δημιουργεί σήμερα βιομηχανία αποχαρακτηρισμού της δημόσιας γης για χάρη της οικιστικής ανάπτυξης.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, δίνοντας πέρυσι τη μάχη να μην περάσει η δασοκτόνα πολιτική γης, προωθώντας τη διεθνοποίηση του ζητήματος και το συντονισμό των οργανώσεων, είχαν επισημάνει ότι:
· Είμαστε η μοναδική χώρα που αναθεωρεί επί τα χείρω τη συνταγματική της προστασία για τη δασική γη
· Είναι εγκληματική η αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να δημιουργήσει αξιόπιστο κτηματολόγιο ως εργαλείο για αποτελεσματική προστασία της δημόσιας γης και αποκάλυψης των καταπατητών της
· Υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών αειφορικής διαχείρισης της δασικής γης και της προστασίας του ελληνικού τοπίου
Οι επιλογές της Ν.Δ. σήμερα, που αντιμετωπίζουν το δάσος με οικονομικούς όρους αγοράς οικοπέδων, επιβεβαιώνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο ότι υπάρχει ενιαία πολιτική για τον αφανισμό του δασικού πλούτου.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκτιμούν ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ στην ψήφιση του νομοσχεδίου ήτανε προσχηματικός, με μοναδικό στόχο τη φθορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που επιχειρούσε βεβιασμένη διευκόλυνση αλλαγής χρήσεων γης προς όφελος του οικιστικού τομέα ανάπτυξης. Ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης σήμερα εφαρμόζει τον νόμο που τότε δήλωνε υποκριτικά ότι θα καταργήσει ως «δασοκτόνο» και ως «αναξιόπιστο προεκλογικό πακέτο».

Τώρα, δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Τώρα ξέρουμε ποιόν θα αναζητούμε για τον αφανισμό των δασών, αφού μέσα από διάσπαρτες διατάξεις επιχειρεί:

Α. Να τακτοποιήσει «ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες» επώνυμων αυθαιρετούχων για οικιστική παρέμβαση σε δάση, παραδίδοντας σε χέρια ιδιωτών εποικιστικές εκτάσεις που είχαν αποτελέσει αντικείμενο διανομής και είχαν χαρακτηριστεί δάση και δασικές εκτάσεις, χωρίς μάλιστα την ύπαρξη τίτλων στο τοπικό υποθηκοφυλακείο.

Β. Να εισαγάγει την έννοια των όρων δόμησης μέσα σε δάση και για μια σειρά παρεμβάσεων σε δάση να καταβάλλεται αντάλλαγμα χρήσης, δηλαδή «τέλος καταστροφής».

Η διαχείριση αποχαρακτηρισμού δασικής γης είναι μία, διαφέρει μόνο στον τρόπο. Και όλα αυτά όταν ακόμα στο ΣτΕ εκκρεμεί η κρίση για τη συνταγματικότητα του Νόμου μετά από πολλές αιτήσεις ακύρωσης.

Φαίνεται πως δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε τα περιαστικά και αισθητικά δάση. Δασικά χωριά, λυόμενα οικήματα στα δάση, όλα νομιμοποιούνται στη λογική του «τρέξτε να προλάβετε». Αυτή είναι η λογική του νεοφιλελεύθερου δόγματος στην αγορά γης.

Διαπιστώνοντας ότι οι αυθαιρετούχοι δεν κινούνται για τη νομιμοποίηση των παρεμβάσεών τους γιατί δεν θέλουν να «αυτοκαρφωθούν» και περιμένουν πρώτα τις εντάξεις σε σχέδια πόλεων αλλά και γιατί η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την ευχερή καταβολή των απαιτουμένων χρηματικών οφειλών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μειώνει τα κόστη, απλουστεύει τις διαδικασίες και μικραίνει το χρόνο, για να κάνει …ελκυστικότερη την περιβαλλοντοκτόνα πολιτική του!!!
Οικιστική ανάπτυξη όμως με οιοδήποτε κόστος;

Τα συμφέροντα είναι πλέον ασυγκράτητα: 13,5 εκατομμύρια Ευρώ ζητάει η εταιρεία «Κισσός» από τους οικολόγους και μέλη μας, που εκτελώντας το οικολογικό τους καθήκον με νόμιμο τρόπο, ασκούν περιβαλλοντική προστασία της δασικής γης του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Είναι φανερό ότι οι επιλογές της κυβέρνησης, που περιφρονούν την περιβαλλοντική διάσταση του δάσους, θα μας βρούνε μπροστά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες αντίδρασης στις επιλογές της κυβέρνησης για αποχαρακτηρισμό της δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και διάβρωση της δημοκρατίας από πελατειακούς δεσμούς και ομάδες πίεσης για ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Επιπλέον, μεθοδεύουμε παρέμβαση στα πλαίσια της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top