sstamellos

sstamellos

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ


Παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι στη χώρα αυτή μόνο ζωτικό κοινωνικό αγαθό είναι οι ψήφοι που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση.
– Για 16η ή 17η φορά μετά το 1974, θεσπίζεται πακέτο μέτρων που πρακτικά δικαιώνουν την αυθαίρετη δόμηση σχεδόν στο σύνολό της: αυτοί που έχουν συνταγματική υποχρέωση να προασπίζουν ό,τι απέμεινε από το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, τελικά προστατεύουν τα εγκλήματα εναντίον τους. Οι εξαιρέσεις για τα αυθαίρετα σε ευαίσθητες περιοχές δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τηρηθούν επί της ουσίας, ενώ όσες δασικές εκτάσεις δεν έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες εξομοιώνονται με κοινά οικόπεδα εκτός σχεδίου.
– Η επίκληση κοινωνικών λόγων για τη νομιμοποίηση κάποιων αυθαιρέτων (στον βαθμό, φυσικά, που ευσταθεί), αποτελεί κυνική ομολογία ότι μια 20ετία υποτιθέμενης σοσιαλιστικής πολιτικής μπορεί να οδηγεί κάποιους συμπολίτες μας σε λύσεις άλλων εποχών για τη στέγασή τους. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό;
– Η πολιτική της καμένης γης, φαίνεται ότι αποδίδει. Η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για «προσδιορισμό» της έννοιας των δασών και των δασικών εκτάσεων αποσκοπεί στον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων προς όφελος των μικρών και μεγάλων συμφερόντων που τα διεκδικούν ως οικόπεδα. Ό,τι δεν είχαν κατορθώσει πριν λίγα χρόνια με τη συνταγματική αναθεώρηση και την αποτυχημένη προσπάθεια τροποποίησης του ¶ρθρου 24, επιχειρούν τώρα να το πετύχουν με μια εγκληματική ρύθμιση που παραβιάζει το Σύνταγμα, υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και πλήττει ζωτικά κοινωνικά αγαθά.

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη πολιτική συναλλαγή στη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας, αλλά οι πρωτεργάτες της κάπου πέφτουν έξω: Στην χώρα αυτοί δεν ψηφίζουν μόνο όσοι χτίζουν αυθαίρετα ή διεκδικούν οικόπεδα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Όλοι εμείς, που πληρώνουμε ήδη το περιβαλλοντικό κόστος της Ολυμπιάδας και των Μεγάλων Έργων, που βλέπουμε την ποιότητα της ζωής μας να υποβαθμίζεται συνεχώς, που συνειδητοποιούμε ότι στη χώρα αυτή δεν λείπουν οικόπεδα αλλά δάση, δασικές εκτάσεις και ελεύθεροι χώροι, που αντιλαμβανόμαστε την άμεση απειλή για κρίσιμες εκτάσεις-φιλέτα όπως σε Πεντέλη, Υμηττό, Ομορφοκλησιά και Σέιχ Σου, αρνούμαστε να δεχθούμε άλλα τετελεσμένα εις βάρος της ζωής μας. Μόνη «μη αναστρέψιμη» καταστροφή για δάση ή δασικές εκτάσεις είναι η ανοικοδόμησή τους, και αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε.

Η υπεράσπιση του ό,τι απέμεινε από τον δασικό πλούτο της χώρας, αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Από την πλευρά μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα βρεθούμε σε όλες τις κινητοποιήσεις των πολιτών, θα στηρίξουμε τον συντονισμό των κοινωνικών οργανώσεων και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό κόστος. Περιμένουμε αντίστοιχα μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση από όλες τις πλευρές, και ιδίως από τους πολιτικούς φορείς που θα ζητήσουν αύριο την ψήφο μας.
Επιτέλους, στη χώρα αυτή δεν κατοικούν μόνο συμφέροντα αλλά και πολίτες.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top