sstamellos

sstamellos

ΠΑΡΤΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ;

ΠΑΡΤΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για έργα ανοικοδόμησης στις καμένες εκτάσεις της Πελοποννήσου εταιρείες ελληνικές και ξένες. Όπως όλα δείχνουν, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα βρήκαν την ευκαιρία να προωθήσουν μια σειρά από σχέδιά τους, τα οποία ως τώρα αντιμετώπιζαν αντιστάσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηλείας, «η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχωρεί στον Δήμο Ζαχάρως παραλιακή έκταση 2650 περίπου στρεμμάτων για τη δημιουργία και εκμετάλλευση τουριστικών και συναφών επιχειρήσεων.! Σύμφωνα με δημοσιευθείσες δηλώσεις του δημάρχου Ζαχάρως «..η προσπάθεια για το συγκεκριμένο έργο είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, αλλά λόγω διαφόρων άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζαμε δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα…». Προφανώς ο κ. δήμαρχος θα εννοεί ότι η παραλιακή αυτή ζώνη ,που εκτείνεται από τη Ζαχάρω ως το Γιαννιτσοχώρι, εντάσσεται σε ζώνη Natura και είναι προστατευόμενη!».

Προφανώς, η καμένη γη διευκολύνει πολλά σχέδια εκμετάλλευσης περιοχών προστατευόμενων ως τώρα. Σημειώνουμε ότι η παραλία της Ηλείας αποτελεί σημαντικό χώρο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Carretta carretta, που είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και προστατευόμενο από τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία. Τώρα, η περιοχή απ’ ό,τι φαίνεται προορίζεται για εντατική τουριστική αξιοποίηση με ομπρέλες, ξαπλώστρες, μπαρ, ξύλινες κατοικίες (βλ. εφημερ. «Ελευθεροτυπία», 13-9-2007). Στην Ηλεία σχεδιαζόταν πριν την πυρκαγιά τουριστική ανάπτυξη με γήπεδα γκολφ παρά τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων. Να θυμίσουμε επιπλέον ότι η περιοχή της Ηλείας ήταν μια από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό του Τουρισμού, με πρόβλεψη δημιουργίας παραθεριστικών κατοικιών, τουριστικών χωριών και γηπέδων γκολφ, το μοντέλο δηλαδή που προωθείται και στη Μονή Τοπλού.

Στα σχέδια αυτά αντιτίθεται το οικολογικό κίνημα στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσπαθώντας να προστατέψει τα υδάτινα αποθέματα (ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 12.000 κατοίκων) τη φύση και την ισόρροπη ανάπτυξη κάθε περιοχής, αντιπροτείνοντας στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες, ήπια τουριστική ανάπτυξη με αναστήλωση παραδοσιακών σπιτιών αντί νέων κτιρίων, ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην προστασία του φυσικού πλούτου.

Όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Πρέπει και με την ψήφο μας να δείξουμε ότι θέλουμε να προστατέψουμε το δικαίωμά μας να αναπνέουμε καθαρό αέρα και όχι αποκαΐδια και καυσαέρια, θέλουμε να προστατέψουμε το νερό αντί να το σπαταλάμε για το γρασίδι του γκολφ, θέλουμε ελεύθερες για όλους και καθαρές παραλίες αντί για την τσιμεντοποίηση που σχεδιάζουν στους Αγίους Αποστόλους και αλλού, θέλουμε χώρους πρασίνου μέσα στις πόλεις (στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στην ΑΒΕΑ κ.α. στα Χανιά), δικαίωμα στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες να κυκλοφορούν και να ζουν στην πόλη, δικαίωμα στη δουλειά για τη νεολαία χωρίς την ταπείνωση του ρουσφετιού.

Η υπερψήφιση των Οικολόγων Πράσινων, το να μπουν 8 οικολόγοι στη Βουλή μπορεί να είναι ένα ισχυρό μήνυμα, το σοκ που χρειάζεται ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Φώτης Ποντικάκης

Υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στα Χανιά

Scroll to Top