sstamellos

sstamellos

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.222503, 409770, fax 2310.421196

19.3.08

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ!
Να πως γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα δασοπονίας…

Η συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα Τετάρτη 19.3.08 οι Οικολογικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, έγινε μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδη για «τακτοποίηση» του ζητήματος των ιδιωτικών εκτάσεων του Σέιχ Σου.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης και στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Παπαγιάννης, πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους και στέλεχος της Αστικής Εταιρείας «Νομικοί Περιβάλλοντος».
Με τις δηλώσεις του κ. υφυπουργού ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι «αδικίες» που έχουν γίνει σε ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις του Σέιχ Σου –τόνισαν οι οικολόγοι- θεωρήσαμε ότι δεν είχε πληροφορηθεί για τα πραγματικά και νομικά δεδομένα του δάσους και του στείλαμε αναλυτικό υπόμνημα, περιμένοντας ότι θα ανασκεύαζε τις δηλώσεις ή θα μας ζητούσε διευκρινήσεις. Όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο αλλά άρχισαν να ασκούνται και έντονες πιέσεις για άρση της αναδάσωσης των ιδιωτικών εκτάσεων του Σέιχ Σου, παρά την αντίθεση του αρμόδιου Γ.Γ. της Περιφέρειας και της εκκρεμοδικίας που υπάρχει στο Σ.τ.Ε. και παρά το ότι υπάρχουν 26 αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και του Αρείου Πάγου που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αλλαγή της χρήσης των αναδασωτέων εκτάσεων.
Οι κίνδυνοι, λοιπόν, για την αλλαγή της χρήσης 650 στρεμμάτων δάσους παραμένουν και ενισχύονται και ως απόδειξη ότι το δάσος έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του, κατέθεσαν φωτογραφίες από περιφράξεις και καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων στην καρδιά του Σέιχ Σου.

Με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. υφυπουργού στον Τύπο ότι πρέπει να αποκατασταθούν «αδικίες» που έχουν γίνει σε ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις του Σέιχ Σου, θεωρήσαμε ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν βιαστικές και πιστεύαμε ότι ο κ. Υφυπουργός, αν πληροφορηθεί για τα πραγματικά και νομικά δεδομένα του δάσους, θα ανασκεύαζε τις δηλώσεις.
Πληροφορηθήκαμε όμως τις τελευταίες ημέρες ότι εκδηλώνεται επίμονη προσπάθεια ορισμένων παραγόντων να πείσουν τον Υπουργό και τον αρμόδιο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Τσιότρα να προβούν σε άρση της αναδάσωσης των ιδιωτικών εκτάσεων του Σέιχ Σου, παρά την αντίθεση του κ. Γενικού και της εκκρεμοδικίας που υπάρχει στο Σ.τ.Ε. (δικάσιμος 1-10-2008) και παρά το ότι υπάρχουν 26 (δεν είναι λάθος) αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και του Α.Π. που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αλλαγή της χρήσης των αναδασωτέων εκτάσεων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ Κιλτίδη ότι δεν θα θιγούν οι αναδασωτέες εκτάσεις, εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το ζήτημα αυτό, διότι υπάρχει η σκέψη όπως πληροφορούμαστε, «να πέσει το θέμα στα μαλακά», προς αποφυγή αντιδράσεων της κοινής γνώμης, δηλ. να προηγηθεί πιλοτική άρση της αναδάσωσης ορισμένης ιδιωτικής έκτασης, που ασφαλώς θα ανοίξει την «κερκόπορτα» για την αλλαγή της χρήσης και των υπολοίπων εκτάσεων
Επειδή φοβόμαστε ότι ο κ. υφυπουργός αγνοεί σημαντικά περιστατικά και παραμέτρους που αφορούν το Σέιχ Σου, έχουμε στείλει στον ίδιο Υπόμνημα των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, που θα τον βοηθούσε να κατανοήσει το ζήτημα και θα τον αποτρέψει από το να λάβει εσφαλμένες αποφάσεις, όπως έγινε το 1997 με την ατυχή εντολή του τότε Υπουργού Τζουμάκα να απελευθερωθούν οι ιδιωτικές εκτάσεις του δάσους και να διατεθούν για «αξιοποίηση», χωρίς όμως να βρούμε ανταπόκριση.
Για το λόγο αυτό θέτουμε ορισμένα ερωτήματα στον κ. Κιλτίδη και σχολιάζουμε τα κρίσιμα σημεία.
– Γνωρίζει ότι με τις αποφάσεις 2672 και 2673 / 2001 του Σ.τ.Ε. έχουν ακυρωθεί προσφυγές ιδιωτών–ιδιοκτητών εναντίον του Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης που αρνήθηκε να προβεί στην άρση της αναδάσωσης του Σέιχ Σου;
ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να γνωρίζει ο κ. υφυπουργός ότι οι αποφάσεις αυτές δεσμεύουν τη Διοίκηση, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί το δικαστικό προηγούμενο που προκύπτει από τις αποφάσεις αυτές.
– Γνωρίζει ότι με την απόφαση 3497/1997 του Σ.τ.Ε. ακυρώθηκαν διατάξεις του από 17-1-1994 Π.Δ/τος, οι οποίες επέτρεπαν την αλλαγή χρήσης των ιδιωτικών εκτάσεων του Σέιχ Σου;
ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να γνωρίζει ότι η ακύρωση του Διατάγματος αυτού με απόφαση του Σ.τ.Ε. δεν μπορεί να το επαναφέρει σε ισχύ και να νομιμοποιήσει μελλοντικές πράξεις άρσης της αναδάσωσης.
– Γνωρίζει ότι το προηγούμενο Διάταγμα που ακυρώθηκε αφορά συγκεκριμένα τον ιδιώτη, έκταση του οποίου επιδιώκεται να αρθεί από την αναδάσωση και ότι ακυρώθηκε η διάταξη που τον αφορούσε και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εκτέλεση των εργασιών με βάση την οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί πριν από την έκδοση του Διατάγματος;
ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να γνωρίζει ότι μετά την ακυρωτική αυτή απόφαση δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή της χρήσης της συγκεκριμένης έκτασης του εν λόγω ιδιώτη. Πέραν αυτού όμως με την τυχόν άρση της αναδάσωσης ο συγκεκριμένος ιδιώτης με την «βούλα» της Διοίκησης θα συνεχίσει το κτίσιμο της οικοδομής που έχει απαγορευθεί.
– Γνωρίζει ο κ. Υφυπουργός ότι με την απόφαση 3643/1999 του Σ.τ.Ε. ακυρώθηκαν δύο αποφάσεις του Διευθυντού Δασών Θεσ/νίκης που εκδόθηκαν μετά την πυρκαγιά του Δάσους (1997) και εξαιρούσαν από την αναδάσωση σημαντικές αποφάσεις του Σέιχ Σου;
ΣΧΟΛΙΟ: Ασφαλώς και δεν το γνωρίζει, όπως επίσης αγνοεί ότι με δέκα (10) αποφάσεις του Σ.τ.Ε. έχουν απορριφθεί ισάριθμες τριτανακοπές ιδιωτών που είχαν προσβάλει την πιο πάνω απόφαση του Σ.τ.Ε., με σκοπό να μην κηρυχθούν δασωτέες από την Διοίκηση εκτάσεις 1.117,8 στρεμμάτων.

Μετά από όλα αυτά πιστεύει ο κ. υφυπουργός ότι μπορεί να αγνοήσει τα νομικά και πραγματικά δεδομένα του Σέιχ Σου και να πείσει τα αρμόδια για την αναδάσωση όργανα να μη λάβουν υπόψη 26 αποφάσεις των ανωτάτων Δικαστηρίων, που αφορούν το Σέιχ Σου και μάλιστα ένα δάσος που κάηκε σε ποσοστό 55% το 1997;
Ελπίζουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η κοινή λογική και θα αξιολογηθεί το γεγονός ότι το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου αποτελεί πηγή ζωής και περιβαλλοντικό κεκτημένο για το λαό της πόλης και των γύρω οικισμών. Οι κάτοικοι της πόλης δεν θα επιτρέψουν κάθε είδους «παιχνίδια» των αρμοδίων αρχών με την ύπαρξη και την ακεραιότητα του δάσους.
Εν τέλει πρέπει να ενθυμίσουμε στον κ. υφυπουργό τη διαχρονική και σταθερή άρνηση όλων των μέχρι τώρα Γενικών Γραμματέων της Περιφέρειας – περιλαμβανομένου και του τωρινού Γ. Γραμματέα κ. Τσιότρα – να προβούν σε άρση της αναδάσωσης, διότι γνωρίζουν καλύτερα όλες τις παραμέτρους που έχουν σχέση με την ύπαρξη και την σημασία του Σέιχ Σου για την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων.
Η μόνη λύση που απομένει κ. υφυπουργέ είναι η εφικτή ανταλλαγή των αναδασωτέων ιδιωτικών εκτάσεων του δάσους με άλλες εκτάσεις εκτός δάσους, με προοπτική όμως οι ανταλλασσόμενες εκτάσεις να ενταχθούν σε σχέδιο πόλεως και με τον τρόπο αυτό να ικανοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των δασοκτημάτων από την πολύχρονη δέσμευση της περιουσίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό μόνον θα έχετε συμπαραστάτες και τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της πόλης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top