sstamellos

sstamellos

Ψήφισμα για το άρθρο 24

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 24

Εκ μέρους των αναφερόμενων παρακάτω φορέων στάλθηκε σήμερα στους Βουλευτές, που είναι μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, η παρακάτω επιστολή και το επισυναπτόμενο ψήφισμα:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΠΕΔΔΥ, ΟΤΟΕ,
ΟΛΜΕ, ΙΝΚΑ/Γεν. Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά,
Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων
και άλλων που συμπαρατάσσονται με συλλογικές και ατομικές δηλώσεις

Αθήνα, 30.1.2007
Προς τους Έλληνες Βουλευτές,
μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007 έχετε κληθεί να αποφασίσετε για την αναθεώρηση, των άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος που προστατεύουν το περιβάλλον της Χώρας και ιδίως τα πολύτιμα δασικά οικοσυστήματά της και κατοχυρώνουν τη δικαστική τους προστασία από αξιόπιστο δικαστήριο.
Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί ιδιαίτερα τη χώρα μας με λειψυδρία και ερήμωση, έχουμε την προσδοκία και την αξίωση ότι θα αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και με την απόφασή σας δεν θα καταστήσετε την Ελλάδα τη μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που αναθεωρεί το Σύνταγμά της για να καταστρέψει το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον της.
Σας καλούμε λοιπόν να απόσχετε από την αναθεώρηση των ανωτέρω άρθρων, που δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη βελτιώσεως.
Επισυνάπτουμε ψήφισμα της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2007 στο κτίριο της ΓΣΕΕ, το οποίο προσυπογράφουν οι ανωτέρω αναφερόμενες οργανώσεις.

Ψήφισμα
Της λαϊκής συγκέντρωσης που έγινε στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ
την 15η Ιανουαρίου 2007 και ώρα 7μ.μ.

Με πρωτοβουλία των οργανώσεων:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΠΕΔΔΥ, ΟΤΟΕ,
ΟΛΜΕ, ΙΝΚΑ/Γεν. Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος,
Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων
και άλλων που συμπαρατάσσονται με συλλογικές και ατομικές δηλώσεις

Οι Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις που πήραν μέρος στη Μεγάλη Συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ την 15η Ιανουαρίου 2007, αφού άκουσαν τις εισηγήσεις των αρμοδίων επιστημόνων για τις κυβερνητικές προτάσεις προς αναθεώρηση των άρθρων 24, 117 και 100 του Συντάγματος,

Διαπιστώνουν

Ότι οι προτάσεις αυτές θέτουν σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο την δημόσια και ιδιωτική δασική κτήση από τον σχεδιαζόμενο αποχαρακτηρισμό και την συνακόλουθη προσβολή, ιδιωτικοποίηση και καταστροφή πολλών εκατομμυρίων στρεμμάτων της Ελληνικής δημοσίας δασικής κτήσεως. Όλα αυτά θα διαταράξουν σοβαρά την οικολογική ισορροπία στην Χώρα μας και θα την εκθέσουν στον κίνδυνο της ερημοποίησης που έχει ήδη αρχίσει.

Διακηρύσσουν

1. ότι κανένα ιδιωτικό, οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον δεν είναι σήμερα ανώτερο από το εθνικό συμφέρον της διαφυλάξεως των δασών και δασικών εκτάσεων,

2. ότι το εθνικό αυτό συμφέρον προστατεύεται ήδη ικανοποιητικά από το Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα άρθρα 24, 100 και 117 του Συντάγματος και την παγία νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας,

3. ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να απόσχουν εντελώς από κάθε απόπειρα και για οποιοδήποτε λόγο αναθεωρήσεως των άρθρων 24, 100 και 117,

4. ότι η αληθινή προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων δεν είναι η μείωση και ο αποχαρακτηρισμός τους, αλλά ο σεβασμός και η πιστή εφαρμογή της νομολογίας του ΣτΕ, ιδίως δε η κατάρτιση Δασολογίου, την οποίαν έχει το Δικαστήριο τούτο διατάξει από του έτους 1996.

5. ότι η Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουν να σεβαστούν την ιστορία, το κύρος και την μεγάλη συνεισφορά του ΣτΕ στην εμπέδωση της εννόμου τάξεως της Χώρας μας και να παύσουν να σχεδιάζουν την αφαίρεση του τελικού ελέγχου της συνταγματικότητος των νόμων από το Δικαστήριον αυτό.

Διαδηλώνουν

1. Την απόφασή τους να αγωνισθούν με κάθε νόμιμο μέσο για να ματαιώσουν την επιβουλή κατά των άρθ. 24, 100 και 117 του Συντάγματος και της Εθνικής Δημοσίας και Ιδιωτικής Δασικής Κτήσεως,

2. Την βούλησή τους να διασώσουν το Ελληνικό Τοπίο, την Μακκία Βλάστηση και την τεράστια βιοποικιλότητα των δασικών εκτάσεων, την δημόσια δασική κτήση και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Καλούν

1. Την Κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις αναθεώρησης του άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος,

2. Την Επιτροπή Αναθεωρήσεως και την Βουλή να απορρίψουν τις προτάσεις αυτές, εάν δεν αποσυρθούν.

Scroll to Top