Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη,
τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196,
e-mail: ecology-trem@nath.gr
www.ecology-salonika.org
ΣΕΪΧ ΣΟΥ
ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ!
26.04.2006
Πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου δεν επιτρέπει αλλαγή χρήσης των αναδασωτέων εκτάσεων αλλά δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης των ιδιωτών ιδιοκτητών από το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση 21/2005, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι αν η απόφαση αναδάσωσης εκδόθηκε με το καθεστώς του Ν.Δ. 86/1969 και δεν έχει γίνει απαλλοτρίωση των ιδιωτικών εκτάσεων, ούτε οι ιδιοκτήτες δέχτηκαν να τις πουλήσουν στο Δημόσιο, όπως στην περίπτωση των ιδιοκτησιών του Σέιχ Σου, οι εκτάσεις αυτές εξακολουθούν να ανήκουν στην κυριότητα των ιδιοκτητών, με το νόμιμο περιορισμό όμως να μη διαθέσουν τις εκτάσεις για άλλο σκοπό (π.χ. καλλιέργεια, δόμηση κλπ), παρά μόνον για τους σκοπούς της αναδάσωσης.
Διατηρούν όμως οι ιδιοκτήτες το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση από το Δημόσιο για τη διαφορά της αξίας των κτημάτων πριν και μετά την πράξη της αναδάσωσης.
Με την απόφαση αυτή, δίνεται οριστικά τέλος στους ευσεβείς πόθους πολλών ιδιοκτητών και δυστυχώς ορισμένων αρμοδίων δασικών υπαλλήλων, που είδαν την περίπτωση του μοναδικού περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου ως πεδίο κερδοσκοπίας και "αξιοποίησης", με την αλλαγή της χρήσης του δάσους, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της υγείας των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους.
Συνεπώς, τα όνειρα κάποιων για την "εδώ και τώρα αξιοποίηση των κτημάτων" και οι υποκριτικές δηλώσεις διαφόρων "υπευθύνων" για απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή των κτημάτων με άλλες εκτάσεις, συντρίβονται στην καθοριστική κρίση του Δικαστηρίου.
Πρέπει να το πάρουν απόφαση: στο εξής μόνον αποζημίωση μπορούν να διεκδικήσουν σε βάρος του Δημοσίου ενώ τα κτήματα που πήραν παλιότερα από το Δημόσιο είναι πλέον "αφιερωμένα" στο δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό όφελος ενός εκατομμυρίου κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των γύρω οικισμών.
Καιρός τώρα να αναγνωρίσουν όλοι την αποφασιστική συμβολή των οικολόγων της Θεσσαλονίκης, που με πολύχρονους αγώνες κράτησαν αλώβητο το δάσος των 30.000 στρεμμάτων -εδαφικά εννοείται, γιατί από βλάστηση το έχουν υποβαθμίσει οι δρόμοι, η πυρκαγιά και οι σκουπιδότοποι- ώστε η απόφαση αυτή να μπορεί να εφαρμοστεί, πριν προλάβουν τα τετελεσμένα γεγονότα.
Καιρός λοιπόν να ανασκουμπωθεί η πόλη και να ξαναφτιάξει το δάσος της.