ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ : ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ !
ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ , ΤΩΡΑ !
Καλαμάτα 7 Μαΐου 2007
Ανοικτή Επιστολή
Προς
* Τα νεοεκλεγέντα μέλη και όργανα του ΄΄Ενιαίου Συνδέσμου
για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας΄΄
* Τον νέο πρόεδρο του Συνδέσμου κο Κ. Σπυρόπουλο και τον
αντιπρόεδρο κο Μπασιάκο
* Τους δημάρχους και τα μέλη των δημ. συμβουλίων των ΟΤΑ
του νομού
1. Η υπάρχουσα κατάσταση : Λανθασμένες επιλογές,
Aδράνεια, Τέλμα και Αδιέξοδα
Ανοιξη του 2007 και τα αδιέξοδα αναφορικά με το οξύτατο πρόβλημα των σκουπιδιών στη Μεσσηνία παραμένουν.
Χώροι τελικής εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων δεν υπάρχουν ( εκτός των τριτοκοσμικών χωματερών και της Μαραθόλακκας ), και η παράνομη διακίνηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων των ΟΤΑ από τους ίδιους τους ΟΤΑ του νομού εντός και εκτός των ορίων της Μεσσηνίας συνεχίζεται.
Η αποκατάσταση των χωματερών ( ΧΑΔΑ/Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων ) ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, ενώ θα έπρεπε και ήταν δυνατό να έχει ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ το 2008 ( οπότε αναμένονται τσουχτερά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση κατά την οποία οι ΧΑΔΑ δεν έχουν αποκατασταθεί ) πλησιάζει.
Η ΜΟΛΑΚ ( Μονάδα Λιπασματοποίησης Καλαμάτας ) η οποία ξεκίνησε προ δεκαετίας περίπου με στόχο τη μηχανική διαλογή των σύμμεικτων απορριμμάτων για την μείωση των σκουπιδιών και την παραγωγή οργανικού λιπάσματος απέτυχε παταγωδώς και έκλεισε μετά από δικαστικούς αγώνες των περιοίκων, αφού προηγουμένως απορρόφησε σπάταλα πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Το 2005-2006, η προηγούμενη δημοτική αρχή – λες και δεν διδάχθηκε τίποτε από αυτή την εκ γενετής λαθεμένη επιλογή ( διότι η μηχανική διαλογή σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση αυταπάτη και ) – επένδυσε σημαντικούς επιπλέον χρηματοδοτικούς πόρους για την ανανέωση και τη συμπλήρωση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας, με στόχο την επαναλειτουργία της. Η νέα δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει τη μονάδα.
Στις αρχές του 2005 η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέκρινε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( ΠΕΣΔΑ ) με θεμελιακό συστατικό στοιχείο τη δημιουργία ΧΥΤΑ για το θάψιμο των σκουπιδιών. Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας ήταν σύμφωνη με το σχεδιασμό αυτό. Το ίδιο συνέβη και από την πλευρά της προηγούμενης διοίκησης του νεοσύστατου Ενιαίου Συνδέσμου υπό την προεδρία του κου Αθανασόπουλου. Πρόκειται για μία κάκιστη πολιτική απόφαση, διότι οι ΧΥΤΑ (΄΄Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων΄΄) αποτελούν μετά τις ανεξέλεγκτες χωματερές τη χειρότερη λύση από κάθε πλευρά : Οικονομική, οικολογική και κοινωνική. Επιπλέον, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (βλ. Κοινή Υπουργική Απόφαση Η.Π 29407/3508/2002), η διάθεση αποβλήτων, που δεν έχουν υποστεί προηγουμένως επεξεργασία, σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής είναι παράνομη. Για τη Μεσσηνία, ο σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή ΧΥΤΑ στην τοποθεσία «Παλιοροβούνι» του Δήμου Οιχαλίας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η επιλογή αυτή προσέκρουσε στις έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις του Δήμου και των δημοτών Οιχαλίας. Ο σχεδιασμός λοιπόν της Περιφέρειας, με κεντρική στόχευση τη δημιουργία ΧΥΤΑ, έχει αποτύχει οικτρά (Με τον ίδιο τρόπο ΄΄εξελίσσεται΄΄ η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ).
2. Η μόνη οικονομικά συμφέρουσα, οικολογικά συμβατή και κοινωνικά αποδεκτή λύση :
Η Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων
Οι αντιδράσεις κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ συνεχίζουν να είναι έντονες, ενώ η τεκμηριωμένη απόρριψη τόσο της συγκεκριμένης θέσης όσο και των επιλεγόμενων λύσεων ( ΧΥΤΑ, καύση – θερμική επεξεργασία ) ήρθε ( και ) από τον καθ. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κίμωνα Χατζημπίρο.
Ο κ. Χατζημπίρος παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου Οιχαλίας, σε ημερίδα του Δήμου στα τέλη Μαρτίου στη Μερόπη. Όμως, ο κ. Χατζημπίρος δεν παρέμεινε στην επιστημονική τεκμηρίωση του λαθεμένου των επιλογών ΧΥΤΑ – Παλιοροβούνι. Παρουσίασε αναλυτικά και ολόπλευρα την συνολική πρότασή του για την εναλλακτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με κύριες συνιστώσες::
τη Μείωση των απορριμμάτων,
την Επαναχρησιμοποίηση των υλικών,
τη Διαλογή των απορριμμάτων στην Πηγή (στο νοικοκυριό, στην επιχείρηση, στις Υπηρεσίες, στα Γραφεία κ.λπ),
την Ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών,
τη Λιπασματοποίηση και την Κομποστοποίηση των ζυμώσιμων / των οργανικών απορριμμάτων,
και την τελική διάθεση σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) μόνον και μόνον των εναπομενόντων απορριμμάτων που και λίγα είναι (κάτω του 20 % του συνολικού βάρους των παραγόμενων απορριμμάτων) και ακίνδυνα.
Η εναλλακτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων παρουσιάζει ασύγκριτα πλεονεκτήματα από κάθε πλευρά σε σχέση με άλλες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων :
από άποψη κόστους και επιβάρυνσης των δημοτών,
από άποψη προστασίας του περιβάλλοντος και της φειδωλής χρήσης των φυσικών πόρων του πλανήτη,
από την άποψη της προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης,
από την άποψη της διαφάνειας, της κοινωνικής διαβούλευσης και συμμετοχής όσο και της διαπαιδαγώγησης υπεύθυνων καταναλωτών και ενεργών πολιτών κ.λπ. κ.λπ. ( Τις ίδιες προτάσεις είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο 2005 στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και είχε αποστείλει τότε στους ΟΤΑ Μεσσηνίας και στην Γεν. Γραμματέα Πελοποννήσου και η υπογράφουσα την παρούσα επιστολή ΄΄Πρωτοβουλία Πολιτών Μεσσηνίας για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων΄΄).
3. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ!
Τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών των ΟΤΑ Μεσσηνίας να μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ Καλαμάτας !
Όσον αφορά την πορεία της Ανακύκλωσης στο νομό Μεσσηνίας:
Στα τέλη του 2005 ξεκίνησε και λειτουργεί το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Το ΚΔΑΥ είναι μία μονάδα όπου μεταφέρονται υλικά συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) τα οποία συλλέγονται από τους δημότες στην Πηγή (δηλ. στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις κ.λπ.), στους μπλε κάδους. Πρόκειται για μία επένδυση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. ( ΕΕΑΑ Α.Ε. ) σε οικόπεδο που διέθεσε ο Δήμος Καλαμάτας. Η ΕΕΑΑ Α.Ε. είναι εταιρεία, οιωνεί Δημοσίου Δικαίου, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ύστερα από απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με έσοδα από εταιρείες που παράγουν ή χρησιμοποιούν υλικά συσκευασίας της οποίας μέτοχος είναι και η ΚΕΔΚΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ), η οποία κατέχει το 35 % των μετοχών της ΕΕΑΑ Α.Ε. Τα έσοδα της ΕΕΑΑ Α.Ε. λοιπόν προέρχονται από εισφορές των επιχειρήσεων που με τη σειρά τους εισπράττουν αυτά τα χρήματα μέσω των πωλήσεων των προϊόντων τους. Δηλ. οι εταιρείες κατασκευαστές των συσκευασιών ως και οι εισαγωγείς επιβαρύνουν την τιμή διάθεσης των προϊόντων τους με ένα ΄΄τέλος΄΄, το οποίο πληρώνει ο καταναλωτής. Με άλλα λόγια, τα έσοδα της ΕΕΑΑ Α.Ε. προέρχονται από την τσέπη των καταναλωτών. Η ΕΕΑΑ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη από το κράτος, να κατασκευάζει έργα και να υλοποιεί δράσεις σε συνεργασία με τους ΟΤΑ με στόχο τη Διαλογή στην Πηγή και την Ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι :
1. Το ΚΔΑΥ Καλαμάτας κατασκευάστηκε από την ΕΕΑΑ Α.Ε.. Τόσο για την κατασκευή του όσο και για τη λειτουργία του ο Δήμος Καλαμάτας (άρα και οι δημότες του) δεν πληρώνει ούτε ένα λεπτό. Το λειτουργικό του κόστος καλύπτεται κατά ένα μέρος από την ΕΕΑΑ Α.Ε. και κατά το υπόλοιπο από τα έσοδα ( που έχει ο ιδιώτης που το λειτουργεί για λογαριασμό της ΕΕΑΑ Α.Ε. ) από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών με τη συμμετοχή του Δήμου όσον αφορά στη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.
2. Τα ειδικά απορριμματοφόρα μεταφοράς των συλλεγόμενων απορριμμάτων από τους μπλε κάδους στο ΚΔΑΥ τα έχει διαθέσει η ΕΕΑΑ Α.Ε. Επομένως, και γι΄αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας και οι δημότες του δεν επιβαρύνονται οικονομικά.
3. Επίσης, η ΕΕΑΑ Α.Ε. κάλυψε το κόστος για τις / και διέθεσε τις ειδικές τσάντες, οι οποίες μοιράστηκαν στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις κ.λπ. για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας στην Πηγή.
4. Ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει μόνον το λειτουργικό κόστος : για τη συλλογή και τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών ( δηλ. πληρώνει το εργατικό προσωπικό που αδειάζει τους μπλε κάδους στα απορριμματοφόρα, καθώς και για τους οδηγούς των εν λόγω οχημάτων όπως και ο κόστος των καυσίμων και της συντήρησης αυτών ).
5. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας και οι Δημότες του δεν επιβαρύνονται καθόλου από την κατασκευή του ΚΔΑΥ και ουσιαστικά καθόλου από τη λειτουργία του συστήματος Ανακύκλωσης συνολικά.
6. Ενάμιση χρόνο μετά την κατασκευή του, το ΚΔΑΥ και το σύστημα Ανακύκλωσης Καλαμάτας υπολειτουργεί. Με αυτό εννοούμε ότι, ενώ έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί πολλαπλάσιες ποσότητες ανακυκλώσιμων ( τρεις – τέσσερις φορές παραπάνω ! ), αυτό δεν γίνεται. Οι αιτίες γι΄αυτό είναι :
α. Το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει την Ανακύκλωση σε θέση προτεραιότητας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Απεναντίας, υποστηρίζουμε ότι κρατά την Ανακύκλωση σε απομόνωση / σε καραντίνα, άρα σε υποβάθμιση . Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τώρα δεν έχει γίνει εκ μέρους του καμία ανάλυση για την πορεία ούτε έχει σχεδιαστεί από το Δήμο κανένα χρονοδιάγραμμα για την επέκταση της ανακύκλωσης στην πόλη. Η βασική προϋπόθεση για τη διάδοση, την επέκταση και την εμπέδωση της Ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά της πόλης και σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε Υπηρεσία, σε κάθε Γραφείο και Επιχείρηση, που είναι η συστηματική, ευρεία, τακτική και μακροχρόνια ενημέρωση – πληροφόρηση – ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ευθύνης και νοοτροπίας των πολιτών στην αντιμετώπιση του προβλήματος απουσιάζει παντελώς από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας.
β. Το ΚΔΑΥ κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ολόκληρης της Μεσσηνίας και όχι μόνον του Δήμου Καλαμάτας. Αυτό τεκμηριώνεται από τις μελέτες κατασκευής της και από τη δυναμικότητα της μονάδας. Είναι πρωτάκουστο, το γεγονός ότι εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας ( και της προηγούμενης και της νυν δημοτικής αρχής ) αρνούνται να συζητήσουν καν το ενδεχόμενο να έρθουν στο ΚΔΑΥ Καλαμάτας ανακυκλώσιμα υλικά και από άλλους Δήμους, και έχουν ήδη αποπέμψει μερικούς Δήμους που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Οι δικαιολογίες τους είναι από ανύπαρκτες έως αστείες. Το ΚΔΑΥ Καλαμάτας δεν φτιάχτηκε από / ούτε μόνον για τον Δήμο Καλαμάτας, αλλά με χρήματα των καταναλωτών για να εξυπηρετήσει και άλλους Δήμους και δημότες. Η πρωτόφαντη αυτή στάση του Δήμου Καλαμάτας δημιουργεί και αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις και τους στόχους του για την επίλυση του προβλήματος.
Να λοιπόν μία πρώτη πρόκληση για τη νέα ηγεσία του Ενιαίου Συνδέσμου, για τον πρόεδρο κο Σπυρόπουλο, τον αντιπρόεδρο κο Μπασιάκο και τα άλλα νεοεκλεγέντα μέλη των οργάνων του Συνδέσμου :
Η βασική υποδομή ( το ΚΔΑΥ Καλαμάτας ) υπάρχει, λειτουργεί και μπορεί να δεχθεί και να επεξεργαστεί χωρίς το παραμικρό επιπλέον κόστος για τους ΟΤΑ Μεσσηνίας και τους δημότες του τα ανακυκλώσιμα όλων των ΟΤΑ Μεσσηνίας. Ειδικά απορριμματοφόρα και μπλε κάδους θα χορηγήσει στους ΟΤΑ η ΕΕΑΑ Α.Ε., επίσης χωρίς το παραμικρό επιπλέον κόστος για τους ΟΤΑ και τους δημότες Μεσσηνίας. Η ΕΕΑΑ Α.Ε. θα αναλάβει επίσης με δικό της κόστος την αρχική ενημέρωση των δημοτών. Με τον τρόπο αυτό η Μεσσηνία και οι ΟΤΑ μπορούν να απαλλαγούν από το 30 % των απορριμμάτων τους, που μέχρι σήμερα αποτελούν μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα.
Δεν έχετε λοιπόν κε Σπυρόπουλε, κε Μπασιάκο, κυρίες και κύριοι του Συνδέσμου, κυρίες και κύριοι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των ΟΤΑ του νομού παρά να ενημερωθείτε σωστά και – κυρίως – Να Αναλάβετε την Πρωτοβουλία επί του προκειμένου και Να Τολμήσετε. Οι ευθύνες είναι επί του προκειμένου όλες δικές σας, δεν είναι ούτε της κεντρικής κυβέρνησης ούτε της Περιφέρειας. Να απευθυνθείτε όχι επαιτώντας, αλλά απαιτώντας από το Δήμο Καλαμάτας να ανοίξει τις πόρτες του ΚΔΑΥ και για τα ανακυκλώσιμα των δικών σας ΟΤΑ, των δικών σας δημοτών.
Ο Δήμος Καλαμάτας είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τις πόρτες του ΚΔΑΥ και για τους υπόλοιπους ΟΤΑ του νομού ( Όσον αφορά τη φύρα που προκύπτει από τη διαλογή των ανακυκλώσιμων στο ΚΔΑΥ, το μέρος εκείνο που θα αναλογεί στις ποσότητες που μεταφέρει ο κάθε ΟΤΑ, θα επιστρέφεται ασφαλώς σε αυτόν και δεν θα υποχρεούται ο Δήμος Καλαμάτας να το διαθέσει στη δική του χωματερή ).
Η ΕΕΑΑ Α.Ε. είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε το ΚΔΑΥ Καλαμάτας και επιπλέον να σας χορηγήσει μπλε κάδους, απορριμματοφόρα κ.λπ.
4. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ, ΤΩΡΑ!
Τα Αποφάγια και τα Οργανικά όχι πλέον στους κάδους, αλλά στους κήπους και στα χωράφια !
Για τον πληθυσμό που ζει στην ύπαιθρο, τα αποφάγια και τα λοιπά οργανικά απορρίμματα ( κλαδέματα από δένδρα και φυτά, υπολείμματα από / ή χαλασμένα αγροτικά προϊόντα κ.λπ. ) κατέληγαν στο πρόσφατο παρελθόν στις αυλές για τα κατοικίδια ζώα, στους κήπους ή στα χωράφια. Σήμερα, τα δύο τρίτα των Μεσσηνίων εξακολουθεί να ζει στην ύπαιθρο, με την έννοια ότι ο κόσμος αυτός έχει στο σπίτι του τουλάχιστον έναν κήπο ή και κάποιο χωράφι σε πολύ μικρή απόσταση από αυτό ( Αυτό ισχύει και για αρκετούς από τους κατοίκους της Καλαμάτας, και για τους περισσότερους αν όχι όλους τους κατοίκους της Κυπαρισσίας, της Πύλου κ.λπ. ). Παρόλα αυτά, άλλαξαν οι συνήθειες και οι συμπεριφορές, έτσι ώστε τα αποφάγια και τα οργανικά τα βάζουμε στην πλαστική σακκούλα, τα δένουμε και τα πετάμε στον κάδο απορριμμάτων. Είκοσι-τριάντα χρόνια τώρα, η πρακτική αυτή ΄΄βγάζει τα άπλυτά της σωρηδόν στη φόρα΄΄…Έχουμε μετατρέψει με αυτό τον τρόπο τα αποφάγια και τα οργανικά από χρήσιμα υλικά σε βλαβερά για την υγεία μας και το περιβάλλον σκουπίδια. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνον από όσους μένουν στις πολυκατοικίες και δεν έχουν κήπο, χωράφι, κότες ή κουνέλια. Συμβαίνει και με όσους κατοίκους μένουν στις μικρότερες πόλεις καθώς επίσης και με εκείνους που κατοικούν στα χωριά.
Όποιος αμφιβάλλει, ας σταματήσει και ας προσέξει το περιεχόμενο σε σακούλες που γεμίζουν κάδους απορριμμάτων σε μια μικρή πόλη ( π.χ. στα Φιλιατρά, στην Κυπαρισσία κ.λπ. ), ή στις περιφερειακές συνοικίες της Καλαμάτας όπου υπάρχουν κήποι και χωράφια, ή στα χωριά.
Το 40 % κατά βάρος των απορριμμάτων που δημιουργούμε στις πόλεις και στα χωριά αποτελούνται από αποφάγια και οργανικά.
Να λοιπόν μία δεύτερη πρόκληση, να μία επιπλέον συμπληρωματική λύση του ΄΄γόρδιου δεσμού΄΄ της διαχείρισης των απορριμμάτων, αγαπητοί συμπολίτες του Ενιαίου Συνδέσμου και των ΟΤΑ του νομού : Τα αποφάγια και τα οργανικά να επιστρέφουν στο φυσικό περιβάλλον εντασσόμενα στους φυσικούς και φυσιολογικούς κύκλους χρήσης και αποσύνθεσης. Να μία ακόμη Πρωτοβουλία που πρέπει και μπορεί να αναλάβει ο Ενιαίος Σύνδεσμος, ενημερώνοντας εμπεριστατωμένα και παροτρύνοντας τους ΟΤΑ του νομού.
Το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος θα καλύψει τις μακροχρόνιες ανάγκες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης-ενεργοποίησης – συμμετοχής των δημοτών. Πρόκειται για χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του κόστους διαχείρισης με το σημερινό απαράδεκτο, παράνομο και πολλαπλά ζημιογόνο τρόπο διαχείρισης ων απορριμμάτων : Το 50 % των απορριμμάτων, όντας οργανικά και ζυμώσιμα, θα εκτρέπεται σταδιακά και θα οδηγείται όχι πλέον σε χωματερές, ρεματιές, χαράδρες και οπουδήποτε αλλού, αλλά στους κήπους και στους αγρούς. Και όσον αφορά τα αποφάγια και τα οργανικά των νοικοκυριών που μένουν στην Καλαμάτα και δεν έχουν κήπο ή χωράφι πλησίον τους : για την περίπτωση αυτή ο Δήμος Καλαμάτας μόνος του ή σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο θα πρέπει να ξεκινήσει πρόγραμμα ξεχωριστής διαλογής σε τρίτο / ξεχωριστό κάδο για τα αποφάγια και τα οργανικά. Το οργανικό αυτό υλικό θα μεταφέρεται σε έκταση ( ΄΄κομποστοπλατεία΄΄ ) που πρέπει να βρει ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε να εναποτίθεται εκεί και με φροντίδα ειδικευμένου προσωπικού να μετατρέπεται σε χρήσιμο λίπασμα.
Εκτός από τη λύση αυτή υπάρχει και εκείνη της διάθεσης από το Δήμο Καλαμάτας ειδικών κάδων για οικιακή χρήση, όπου τα αποφάγια ( εκτός από κόκαλα και λάδια ) μετατρέπονται από γεωσκώληκες σε χρήσιμο για τα φυτά του μπαλκονιού λίπασμα.
5. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΤΩΡΑ,
και για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά !
Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες κ.ά. μπορούν επίσης να ανακυκλώνονται. Έχουν για το σκοπό αυτό δημιουργηθεί αντίστοιχες εταιρείες, υποδομές και συστήματα όπως στην περίπτωση των υλικών συσκευασίας. Οι ΟΤΑ οφείλουν να ενημερωθούν και να συνεργαστούν με τους αντίστοιχους της ΕΕΑΑ Α.Ε. φορείς, προκειμένου να ξεκινήσουν – χωρίς δική τους οικονομική επιβάρυνση – και τέτοιες δράσεις ανακύκλωσης. Πρόκειται για μία ακόμη Πρωτοβουλία που σύντομα είναι σε θέση να αναλάβει ο Ενιαίος Σύνδεσμος, με την προϋπόθεση ότι θα το θελήσει.
6. Χώροι / Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ( ΧΥΤΥ )
Εφόσον ο Ενιαίος Σύνδεσμος αναλάβει τις παραπάνω Πρωτοβουλίες και οι ΟΤΑ του νομού ξεκινήσουν να εργάζονται για ένα – δύο χρόνια στα σοβαρά στις κατευθύνσεις της Διαλογής στην Πηγή όπως αυτές προαναφέρθηκαν, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να ελπίζουν εν συνεχεία ότι θα αποφορτιστεί το κλίμα της συζήτησης καθώς και η αναζήτηση για την εξεύρεση χώρου ο οποίος θα δέχεται σκουπίδια. Εφόσον στο χώρο αυτό δεν θα καταλήγουν όλα τα απορρίμματα όλων των ΟΤΑ του νομού, αλλά ένα μέρος από αυτά που θα βαίνει διαρκώς μειούμενο και λιγότερο βλαβερό, μπορούμε να ελπίζουμε ότι τότε θα συναινέσουν οι τοπικές κοινωνίες στον καθορισμό ΧΥΤΥ στην περιοχή τους για την εξυπηρέτηση των αναγκών σε νομαρχιακό επίπεδο. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να δοθούν ΄΄δείγματα γραφής΄΄ από τους ΟΤΑ : Δηλαδή ο κάθε ΟΤΑ θα πρέπει να έχει ξεκινήσει και να εφαρμόζει την Διαλογή στην Πηγή όπως εκθέσαμε παραπάνω, και να διαθέτει τα υπολείμματα των σκουπιδιών του σε αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μόνον του ιδίου του ΟΤΑ και κανενός άλλου.
Για όσο διάστημα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι ΟΤΑ και οι Σύνδεσμοι εξακολουθούν να ξεκινούν με στόχο τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής, όπου θέλουν να οδηγήσουν το σύνολο των απορριμμάτων τους ( δηλ. σύμμεικτα απορρίμματα ), χωρίς να έχουν κάνει το παραμικρό στην κατεύθυνση της Διαλογής στην Πηγή και της Ανακύκλωσης με την ευρύτερη έννοια, τόσο τα αδιέξοδα θα πολλαπλασιάζονται και θα αναζητούνται οι ΄΄μαγικές΄΄ – αλλά πανάκριβες, περιβαλλοντικά επιζήμιες όσο και αναποτελεσματικές – λύσεις της ταφής ή της καύσης ή της θερμικής επεξεργασίας ή της μηχανικής διαλογής, ή της ενεργειακής αξιοποίησης ή της ΄΄βιομηχανοποίησης΄΄ ( !!! ;;; ).
7. Τολμήστε, και θα μας βρείτε στο πλευρό σας!
Η εκλογή νέων οργάνων και υπευθύνων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού Μεσσηνίας δίνει την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, εάν πραγματικά οι νεοκλεγέντες απεχθάνονται την αδράνεια και την αποποίηση ευθυνών και επιθυμούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λύσεις προς όφελος των δημοτών, της τσέπης τους, της υγείας τους και του φυσικού περιβάλλοντος, και όχι προς όφελος ολίγων και σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, των πολιτών και της πεμπτουσίας της δημοκρατίας που είναι η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.
Ως δημότες Μεσσηνίας δηλώνουμε ότι :
Ø Θα αντιταχθούμε ενεργά τόσο στη συνέχιση της αδράνειας όσο και στην αναζήτηση και εφαρμογή των προαναφερόμενων ΄΄μαγικών΄΄ λύσεων. Δεν πρόκειται να πληρώσουμε ούτε ένα λεπτό του Ευρώ ΄΄χαράτσι΄΄ για λύσεις εις βάρος των οικονομιών μας, εις βάρος της υγείας μας, εις βάρος της πεμπτουσίας της δημοκρατίας, εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.
Ø Θα υποστηρίξουμε Πρωτοβουλίες και Δράσεις του Ενιαίου Συνδέσμου και των ΟΤΑ του νομού, οι οποίες βασίζονται στις προαναφερόμενες υπάρχουσες υποδομές της Εναλλακτικής Διαχείρισης ( τις οποίες χρηματοδοτούμε ήδη ως καταναλωτές ) και ακολουθούν την κατευθυντήρια γραμμή της Μείωσης των απορριμμάτων, της Επαναχρησιμοποίησης, της Διαλογής στην Πηγή, της Ανακύκλωσης, της Λιπασματοποίησης – Κομποστοποίησης, και της Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων τα οποία θα βαίνουν – όπως και ο βαθμός επικινδυνότητάς τους – διαρκώς μειούμενα.
Ø Είμαστε στη διάθεση του Ενιαίου Συνδέσμου, ώστε να παρέχουμε αμισθί / χωρίς αμοιβή συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση που με σαφήνεια έχουμε παρουσιάσει από τον Οκτώβριο του 2005 μέχρι και σήμερα. Προτείνουμε στον Ενιαίο Σύνδεσμο να προσλάβει, το υπογραμμίζουμε, αμισθί ως τεχνικούς συμβούλους μέλη μας. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προσφέρουμε έργο ουσίας στον τομέα αυτό, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τους ΟΤΑ και το Σύνδεσμο από σημαντικούς πονοκέφαλους προκήρυξης διεθνών διαγωνισμών και πανάκριβων αναθέσεων μελετών και κατασκευαστικών έργων που μόνον ζημιογόνα θα είναι για την κοινωνία και τον τόπο μας.
* ΄΄Πρωτοβουλία Πολιτών Μεσσηνίας για την εναλλακτική
διαχείριση των απορριμμάτων΄΄
* ΄΄Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας΄΄
* ΄Ένωση Καταναλωτών Μεσσηνίας΄΄
* Συντονιστικό Όργανο 14 δημοτικών και νομαρχιακών
κινήσεων και οικολογικών οργανώσεων Πελοποννήσου
για την Εναλλακτική Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων
Οι εκπρόσωποι των Κινήσεων
Κουνιάδος Στέφανος τηλ επικοιν 27220-24050, 27210-93317, 27210-85367
Κουφαλάκος Παναγιώτης τηλ επικοιν 27210-83147, 6972006221
Γιόκαρης Βασίλης τηλ επικοιν 27210-29513, 6974392097
Κουνιάδου Σαραντέα Γεωργία τηλ επικοιν 27220-24050, 27210-85367
Διπλάρη Γωργία τηλ επικοιν 2721020212, 6972003131
Θεοδωρόπουλος Σωτήρης τηλ επικοιν 6976856885