sstamellos

sstamellos

Διαχρονικό το ”έγκλημα” στον σκουπιδότοπο Λαμίας

Διαχρονικό το ”έγκλημα” στον σκουπιδότοπο Λαμίας,
τεράστιες οι ευθύνες

του Παναγιώτη Στασινού*

Λαμία, 5/12/2014

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Λαμιέων Κου Σταυρογιάννη για ”Υγειονομική βόμβα για την Δημόσια Υγεία ο σκουπιδότοπος Λαμίας” που έγιναν κατά την χθεσινή(4/12/2014) ενημέρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μας εξέπληξαν καθόλου.

Εδώ και πολλά χρόνια μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θέταμε τους προβληματισμούς μας για την απαράδεκτη λειτουργία του σκουπιδότοπου και ζητούσαμε την λήψη μέτρων, αλλά δυστυχώς κτυπούσαμε σε πόρτες κωφών και παντελώς ανίκανων να αντιληφθούν και να διαχειριστούν ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα της πόλης.

Λέγαμε τον Ιούλιο του 2010 κρούοντας δυστυχώς προφητικά τον κώδωνα του κινδύνου:
”Η δήλωση την οποία έκανε πριν λίγο καιρό ο Δήμαρχος Λαμίας Κος Κοτρωνιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήτοι “κουτσά – στραβά η Λαμία έχει ΧΥΤΑ” μας αναγκάζει να πούμε ότι δυστυχώς “δεν έχουμε ΧΥΤΑ”· και οι ευθύνες του ιδίου είναι τεράστιες. Το 1999, όταν ανέλαβε Δήμαρχος παρέλαβε έναν σκουπιδότοπο. Και είναι κρίμα για τη Λαμία δώδεκα χρόνια μετά να λέμε ότι δεν έγιναν ουσιαστικές προσπάθειες για να γίνει ο ΧΥΤΑ. Επιμένει ο κ Δήμαρχος να ονομάζει ΧΥΤΑ τον σκουπιδότοπο, με δύο σοβαρούς κινδύνους: κατά πρώτον τον εφησυχασμό, ότι δεν επείγει το θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, και μάλιστα ότι μπορεί να δεχθεί και τα σκουπίδια των δήμων Σπερχειάδας και Μακρακώμης(!) και κατά δεύτερον την άμεση απειλή των υπόγειων νερών από τα στραγγίσματα αλλά και των εδαφών από τις διοξίνες λόγω των αναφλέξεων και των πυρκαγιών στο χώρο.”

Και προσθέταμε:
”Θυμίζουμε στον κ Κοτρωνιά ότι Υγειονομική Ταφή Απορριμμάτων είναι μέθοδος ελεγχόμενης και οργανωμένης διάθεσης των αποβλήτων στο έδαφος, στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Δεν είναι ΧΥΤΑ οι υπάρχουσες χωματερές οι οποίες δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Οι ΧΥΤΑ πρέπει να έχουν επικάλυψη του πυθμένα τους από φυσικά και τεχνητά υλικά για στεγανοποίηση, κατάλληλα συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των στραγγισμάτων και σύστημα συλλογής και αξιοποίησης του βιοαερίου….
….Από την συμπίεση των απορριμμάτων παράγονται υγρά απόβλητα – στραγγίσματα που δεν πρέπει να πηγαίνουν στην γη, όπως συμβαίνει στη χωματερή της Λαμίας…
…Η ανεξέλεγκτη διάθεση του βιοαερίου αποτελεί κίνδυνο και αιτία ανάφλεξης και πυρκαγιάς, όπως συμβαίνει συχνά στον σκουπιδότοπο της Λαμίας…”

Αργότερα καταγγείλαμε πως ”Ο σκουπιδότοπος της Λαμίας συνεχίζει να δηλητηριάζει τους δημότες…” ρωτούσαμε τους αρμοδίους για τα μέτρα που λαμβάνουν για τις αναφλέξεις καθώς και για τους ελέγχους που έχουν γίνει για την πιθανή μόλυνση της περιοχής. Πάντα σε όλες μας τις παρεμβάσεις καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στον Δήμο καθώς και για την εξεύρεση νέου χώρου για την κατασκευή ενός σύγχρονου και με όλες τις προδιαγραφές ΧΥΤΥ.

Έπραξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κάτι από όλα αυτά;
Ακολούθησε μήπως κάποιον σχεδιασμό ή εφάρμοσε κάποιου είδους πολιτική διαχείρισης του προβλήματος των απορριμμάτων;
Και όμως, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αγνόησε συστηματικά τις προειδοποιήσεις και παρέδωσε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί δίπλα στα σπίτια μας.

Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και πρέπει να καταλογιστούν αλλά εξίσου τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Νέας Δημοτικής Αρχής που πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση. Ενημερώνοντας κατ’ αρχήν του δημότες και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το μέγεθος του προβλήματος και εφαρμόζοντας στην συνέχεια άμεσα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων με στόχο την ελαχιστοποίηση των παραγόμενων απορριμμάτων, παράλληλα με την αναζήτηση νέου σύγχρονου και με όλες τις προδιαγραφές χώρου Υγειονομικής Ταφής.

Το στοίχημα της επιτυχίας ή όχι μόλις αρχίζει και είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε όλοι μας!

* δημοτικός σύμβουλος
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top