sstamellos

sstamellos

Εναλλακτική Διαχείριση αποβλήτων κατεδαφίσεων κλπ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
http://oikologoi-prasinoi-fthiotidas.blogspot.com
email: sstamell@otenet.gr

Για την εναλλακτική διαχείριση
των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων

28.08.08
Είναι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες στο Νομό μας το σοβαρό θέμα των λατομείων, αλλά και το ακόμα σοβαρότερο θέμα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων και τους περιβόητους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Χ.Υ.Τ.Υ (ή Χ.Υ.Τ.Α όπως επιμένουν να τους ονομάζουν ορισμένοι) Και στα δύο θέματα αναδεικνύεται το μεγαλείο της ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης, οι προχειρότητες, οι σκοπιμότητες, τα κλωθογυρίσματα και οι παλινδρομήσεις.

Δεκατέσσερα χρόνια δεν έγινε κατορθωτό να λειτουργήσει η λατομική περιοχή στη Λαμία. Έγινε πριν λίγες μέρες η περίφημη δημοπράτηση των νέων λατομικών θέσεων με τέτοια προχειρότητα, που ακόμα και οι ίδιοι αμφισβήτησαν την εγκυρότητα της δημοπρασίας αναφερόμενοι στην πολυπλοκότητα της νομοθεσίας. Με αποτέλεσμα να πέσουν βροχή οι ενστάσεις και οι προσφυγές, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

Εδώ και χρόνια λέμε ότι, αν μέχρι τέλους του 2008 δεν λειτουργήσουν οι ΧΥΤΥ, θα αρχίσουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένοι επιμένουν να ονομάζουν ΧΥΤΑ τον σκουπιδότοπο της Λαμίας ενώ πρόκειται για μια επικίνδυνη χωματερή. Κάθε τρεις και λίγο γεμίζει η πόλη της Λαμίας με επικίνδυνους καπνούς και διοξίνες από την καύση των σκουπιδιών και βέβαια δεν ξέρουμε κατά πόσο προστατεύεται και ο υπόγειος υδροφόρος.

Δεν θα αναλύσουμε εδώ τις θέσεις μας για τα δύο αυτά σοβαρά θέματα. Είναι άλλωστε γνωστές. Θα αναφερθούμε σε μια άλλη πλευρά των καθυστερήσεων, που αφορά στη διαχείριση και την ανακύκλωση των υλικών από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και οικοδομές (μπάζα) και η οποία σχετίζεται άμεσα με το τεράστιο θέμα των λατομείων.

Οι ποσότητες αυτής της κατηγορίας των αποβλήτων, σύμφωνα με μελέτες, σε επίπεδο χώρας ξεπερνούν τους 6-10.000.000 τόνους ετησίως (για σύγκριση, των οικιακά απορρίμματα φθάνουν περίπου τους 5.500.000 τόνους) χωρίς να υπολογίζονται οι ποσότητες από εκσκαφές, που είναι έτσι κι αλλιώς άμεσα αξιοποιήσιμα υλικά. Ανάλογες είναι οι ποσότητες σε επίπεδο νομού. Τα υλικά που συνήθως περιέχονται στα απόβλητα έργων κατασκευής και κατεδάφισης είναι συνήθως γενικά αδρανή υλικά, μπετόν, ξύλο, μέταλλα, γύψος και γυψοσανίδες, γυαλί, τζάμια, άσφαλτος, πήλινα τούβλα, πλαστικά και μονωτικά υλικά. Ως προϊόντα μετά την επεξεργασία λαμβάνονται ανακτώμενος χάλυβας, ξύλο, αλουμίνιο, γυαλί, αδρανές υλικό, εδαφικό υλικό, εδαφοβελτιωτικό και κηπόχωμα Η ανακύκλωσή τους βέβαια έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση τόσο με τη μείωση της ανεξέλεγκτης απόρριψής τους (μπάζα παντού) όσο και με την μείωση της πίεσης, που ασκείται πάνω στο περιβάλλον, από την εξόρυξη ή αφαίρεσή τους από ποτάμια και άλλες περιοχές. Στις χώρες της Ε.Ε. κατά μέσο όρο ανακυκλώνεται σήμερα ποσοστό περίπου 30% των οικοδομικών απορριμμάτων. Στην Ελλάδα το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%.

Το ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από οικονομικούς παράγοντες φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις για κατασκευή μονάδων ανακύκλωσης μπαζών στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΠΕΔ) Απορριμμάτων (επιτροπή, που έχει δημιουργηθεί με βάση τον νόμο 2939/01). Δυστυχώς όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει καθυστερήσει απαράδεκτα στην προώθηση του έτοιμου από το 2003 Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την υποχρέωση Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων αυτών, κάτι που θα οδηγούσε αμέσως στην προώθηση επενδύσεων δεκάδων μονάδων ανακύκλωσης υλικών από κατεδαφίσεις και οικοδομές γενικά (κυρίως από εταιρίες που σχετίζονται έτσι και αλλιώς με το χώρο των κατασκευών) και την παραγωγή πρώτων υλών μέσω της ανακύκλωσης. Το αποτέλεσμα είναι, αυτό που όλοι παρατηρούμε καθημερινά στους περισσότερους δήμους. Να αυξηθούν δηλαδή οι απορρίψεις τέτοιων μπαζών ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Η λειτουργία μονάδων Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων από εκσκαφές και κατεδαφίσεις και η διείσδυση προϊόντων ανακύκλωσης στην αγορά αδρανών υλικών θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Εξοικονομούνται πολύτιμοι χώροι Υγειονομικής Ταφής με τη μείωσης της ποσότητας αποβλήτων και παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους. Περιορίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη αδρανών αποβλήτων και η αντίστοιχη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και εξοικονομούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι με την ορθολογική χρήση τους, που διαφορετικά θα εξορύσσονταν, με θετικές επιπτώσεις όσον αφορά στις πληγές στις λατομικές περιοχές και αλλού.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης των φορέων, και ιδιαίτερα των δήμων και της ΤΕΔΚ, για την εφαρμογή του νόμου 2939/01 και την πίεση για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για να αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση και αυτών των αποβλήτων.

Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος 6977261256

Scroll to Top