sstamellos

sstamellos

Η καύση δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση

Τοπική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Βόλου
Κ. Καρτάλη 135 (1ος όροφος), email: ecovolos@gmail.com

Βόλος, 4 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η καύση δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση


Εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας συναντήθηκαν σήμερα στο Βελεστίνο με την κ. Ελένη Λαΐτσου, Δήμαρχο Δήμου Ρήγα Φεραίου, με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση σκουπιδιών στην περιοχή. Οι Οικολόγοι πράσινοι είμαστε αντίθετοι προς αυτό το έργο καθώς πιστεύουμε ότι θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών χωρίς να προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος.

Σαν κίνηση, έχουμε καταθέσει πριν από καιρό 17 συγκεκριμένα ερωτήματα προς την εταιρία ΕΝΓΑΛ όμως λάβαμε αντί απαντήσεων την πολυσέλιδη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Εκεί, η εταιρία αναφέρει πως θα αγοράζει σκουπίδια από την Ευρώπη για να τα καίει στην τοπική μονάδα της, στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα πωλείται στην ΔΕΗ σε επιδοτούμενη από το ελληνικό κράτος υψηλότατη τιμή. Το εργοστάσιο θα καταναλώνει ποσότητες νερού για την κίνηση ατμογεννητριών και ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν θα παράγεται αέρια ρύπανση θα αφήνει πίσω του μια μεγάλη ποσότητα εξαιρετικά τοξικών υγρών αποβλήτων. Η ανυπαρξία εθνικών και τοπικών μηχανισμών ελέγχου της διαχείρισης αυτών των αποβλήτων δημιουργεί βάσιμους φόβους για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει έδαφος, υδροφόρο ορίζοντα, πόσιμο νερό και πιθανό θα κάνει επικίνδυνο κάθε γεωργικό και κτηνοτροφικό προϊόν της περιοχής. Παράλληλα η διακίνηση του καύσιμου και η λειτουργία του εργοστασίου θα συμβάλει στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η καύση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ρεαλιστική λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών. Η πολιτική της χώρας και της περιοχής μας θα έπρεπε να επιδιώκει τη μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Γίνεται προσπάθεια, η ηλεκτροπαραγωγή από την καύση σκουπιδιών να παρουσιαστεί ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ανταγωνιστική προς την ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η επένδυση θα επιδοτηθεί από το ελληνικό κράτος με πολλά εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία της και για την λειτουργία της (επιδότηση τιμής κιλοβατώρας). Πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τους αγρότες, τους πολίτες αλλά και τον Δήμο της περιοχής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα της τοπικής κτηνοτροφίας. Επίσης, η μονάδα αυτή εντάσσεται στην λογική αύξησης της παραγωγής σκουπιδιών και της κατανάλωσης ενέργειας και επομένως αντιστρατεύεται την πολιτική εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας η οποία υποκριτικά προτείνεται μόνο προς τους οικιακούς καταναλωτές.

Η Δήμαρχος άκουσε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση μας και τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνουμε για την παραγωγή ενέργειας και δημιουργίας τοπικών θέσεων εργασίας και τοπικής ανάπτυξης ενώ παράλληλα συμμερίστηκε τους φόβους και τις ανησυχίες μας. Συμφωνήθηκε η κοινή προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων και των τοπικών αρχών με παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και την διεξαγωγή ημερίδας και ανοιχτών συζητήσεων πάνω στο θέμα.

για την Τοπική Κίνηση Οικολόγων Πράσινων Βόλου
Πάνος Ζαφειρίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top