Picture of sstamellos

sstamellos

Καύση σκουπιδιών ή σωστή διαχείριση;

ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ή ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ;
——————————————

Η καύση των σκουπιδιών ελευθερώνει διοξίνες στην ατμόσφαιρα. Αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Η καύση έχει ενοχοποιηθεί από την Greenpeace και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μάλιστα πιέζει για την κατάργησή της και την αντικατάσταση με Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)
Εντούτοις υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές, που καίνε σκουπίδια σ’ όλη την Ελλάδα, όλο το χρόνο.
Ο τοξικός καπνός που βγαίνει και οι στάχτες, που τις παίρνει ο αέρας και η βροχή και τις πάει παντού, μολύνουν, αργά αλλά σταθερά και μόνιμα, το χορτάρι, τα ζώα, τα λαχανικά, το γάλα που πίνουν τα παιδιά, την αναπνοή μας και το νερό μας.
Σύμφωνα με την Greenpeace, η κατανάλωση φυτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων από περιοχές δίπλα σε σημεία, όπου γίνεται καύση απορριμμάτων, συνεπάγεται την επιβάρυνση του πληθυσμού μέχρι και 450 φορές με περισσότερες διοξίνες απ’ ό,τι μπορεί κανείς να εισπνεύσει από τον αέρα.

Στην περιοχή μας, καίνε οι χωματερές της Λαμίας, της Μακρακώμης, των Καμένων Βούρλων, της Στυλίδας κι άλλες. Αρκετές φορές έχουν γίνει αιτίες πυρκαγιών. Η τραγική εικόνα που βλέπουμε πάνω από τη Στυλίδα είναι αποτέλεσμα τέτοιων πυρκαγιών. Η πλημμύρα, που έπληξε την πόλη πριν από λίγα χρόνια, ήταν αποτέλεσμα αυτών των πυρκαγιών. Ενός κακού, μύρια έπονται…
Κάθε πρωί από μακριά βλέπει κανείς την πόλη της Λαμίας μέσα σ’ ένα πέπλο καπνού, ενώ έντονη είναι η μυρουδιά καμένου, λες και έχει κοντά πυρκαγιά. Είναι ο καπνός από τα σκουπίδια και τις ασβεστοποιίες, που τον παίρνει ο ανατολικός άνεμος και τον φέρνει πάνω στην πόλη.
Χειρότερη περίπτωση ο καπνός από το σκουπιδότοπο της Μακρακώμης, που είναι σχεδόν δίπλα στην κωμόπολη, στην όχθη του Σπερχειού. Η μυρουδιά γίνεται αφόρητη και η λειτουργία του άκρως επικίνδυνη. Πότε θα συγκινηθούν οι υπεύθυνοι;
Δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι το πρόβλημα ή δεν τους νοιάζει. Τι αλήθεια τους εμποδίζει να θάβουν τα σκουπίδια αντί να τα καίνε; Τι απαντάνε οι δημοτικές αρχές; Έχουν σκοπό να διασφαλίσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων;
Η ΛΥΣΗ;
Η σωστή λύση, κατά την άποψή μας, είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, την οργάνωση της αποκομιδής και της ανάκτησης των χρήσιμων, την λιπασματοποίηση των οργανικών, την υγειονομική ταφή των υπολοίπων σε σύγχρονες χωματερές δίπλα στις πόλεις.

«Τα οργανικά σκουπίδια, πλούτος που χάνεται»
Ένα επιτυχημένο πείραμα διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων είναι ένα σύστημα που βασίζεται στη λεγόμενη διμερή διαλογή στην πηγή, δηλαδή στο ίδιο το νοικοκυριό ή τη μικρή επιχείρηση. Είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να ξεκινά από το σωστό και ενημερωμένο πολίτη. Απ’ αυτόν θα εξαρτηθεί η επιτυχία του συστήματος
Η φιλοσοφία της διμερούς διαλογής είναι απλή: Κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση, κάθε βιοτεχνία διαθέτει δύο κάδους για τα απορρίμματα. Στον ένα τοποθετούνται τα οργανικά, δηλαδή τα ζυμώσιμα υλικά, φυτικά ή ζωϊκά, ενώ στον άλλο όλα τα άλλα σκουπίδια.
Αποθηκεύονται και συγκεντρώνονται διαφορετικά. Τα οργανικά δεν πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ, αλλά διοχετεύονται αυθημερόν σε μονάδες λιπασματοποίησης και παραγωγής βιοαερίου.
Η διαχωριστική γραμμή είναι ο διαχωρισμός των οργανικών ουσιών. Το οργανικό πλεόνασμα είναι πλούτος που πάει χαμένος. Αν τα σκουπίδια μπουν όλα μαζί στον ίδιο κάδο, έχει χαθεί όλο το παιχνίδι. Ο διαχωρισμός των υλικών γίνεται μόνο στην πηγή.
Τα οργανικά απορρίμματα είναι πολύτιμο προϊόν ενέργειας, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και στην κίνηση αυτοκινήτων. Ο υπόλοιπος όγκος των σκουπιδιών, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε Δήμου, θα μπορούν να γίνονται διαχωρισμοί και στα υπόλοιπα εμπορεύσιμα υλικά, όπως είναι το χαρτί τα μέταλλα, το γυαλί, τα πλαστικά, οι πορσελάνες κλπ.
Το περιβάλλον θα είναι το πρώτο ωφελημένο από την εφαρμογή αυτού του διαχωρισμού των σκουπιδιών. Όμως δεν είναι το μόνο. Τα σκουπίδια που «παράγονται» κάθε χρόνο στη χώρα μας φθάνουν τα 17,5 εκατομμύρια κυβικά. Αναλύσεις αρμοδίων φορέων σύμφωνα με τις οποίες τα ζυμώσιμα απορρίμματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, αντιπροσωπεύουν το 49% των σκουπιδιών, που ανέρχονται σε 3,1 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Το 37,5% είναι το χαρτί, το μέταλλο, το γυαλί και το πλαστικό, τα οποία είναι ανακυκλώσιμα ύστερα από μηχανική ή άλλη διαλογή Ειδικά το χαρτί αποτελεί το 20% στα οικιακά απορρίμματα και σε ένα ποσοστό περίπου 10%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη λιπασματοποίηση.

ΛΑΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Αντί για όλα αυτά, τι γίνεται σήμερα στη Λαμία; Αυτό που «εισπράττει» ο πολίτης είναι μια μηχανική αποκομιδή των απορριμμάτων με αρκετά προβλήματα, με κάδους που μυρίζουν, με κάδους που λείπουν σε ορισμένες περιοχές και συνοικίες και η μεταφορά σ’ έναν άκρως προβληματικό σκουπιδότοπο (Χώρος Υγειονομικής Ταφής, ΧΥΤΑ, έτσι χαρακτηρίζεται…) για τον οποίο δεν υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική μελέτη, ιδιαίτερα ως προς το πόσο είναι στεγανό ή όχι το πέτρωμα, κατά πόσο μολύνει ή όχι τα υπόγεια νερά της περιοχής…Ένα σκουπιδότοπο που καίει διαρκώς, με τις συνέπειες που αναφέραμε παραπάνω για τον κίνδυνο του τοξικού καπνού και της στάχτης…
Τι περιμένει ο πολίτης από τη σημερινή δημοτική αρχή. Το πολύ μια βελτίωση της αποκομιδής, το πολύ μια επέκταση του σκουπιδότοπου για να αυξηθεί ο «χρόνος ζωής» του, άντε και κανένα δήθεν πρόγραμμα ανακύκλωσης, σαν αυτό που «εισπράττει» τώρα, με τους κάδους, που γράφουν «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ», μόνιμα γεμάτους, να μην αδειάζουν ποτέ και να υποχρεώνεται ο κάθε φιλότιμος ευαίσθητος πολίτης αντί να τα τοποθετήσει στον κάδο ανακύκλωσης τα χαρτιά, να τα ρίχνει στο διπλανό κάδο των σκουπιδιών. Δέστε Υψηλάντη και Τσιριμώκου (έξω από το 6ο Γυμνάσιο) και Υψηλάντη και Πλουτάρχου (έξω από το Θερινό Θέατρο)
Μέχρι εκεί δυστυχώς φθάνει η φαντασία των σύγχρονων δημοτικών αρχόντων, τελείωσαν αν θέλετε και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και άντε τώρα να βρεις χρήματα να κάνεις σοβαρή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. Έχουν άλλες προτεραιότητες, το τσιμέντο τους περιμένει, τα άλλα… στάχτη και κουρνιαχτός, που έλεγε η γιαγιά μου…

« η εξασφάλιση της διάθεσης των αστικών λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός Λαμίας και λοιπών δήμων) και απορριμμάτων (ΧΥΤΑ Λαμίας), αλλά και αντίστοιχες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και της Εύβοιας» (www.nealamia.gr)

Αυτό το κομμάτι βρήκαμε στο πρόγραμμα του Δημάρχου κ Κοτρωνιά για το τι πρόκειται να κάνει για την Διαχείριση των Απορριμμάτων στη Λαμία. Τώρα πως μπέρδεψε την Εύβοια με τη Φθιώτιδα και δεν βρήκε πιο κοντά την Ευρυτανία και την Καρδίτσα, είναι να απορείς.
Να γιατί είναι απαραίτητη και επίκαιρη η Πολιτική Οικολογία Να αφυπνίσει συνειδήσεις, να θεσμοθετήσει άλλες πρακτικές, να βάλει άλλες προτεραιότητες και να επαναφέρει τις πραγματικές αξίες ισορροπίας στην κοινωνία και τη φύση

Στέφανος Σταμέλλος

Πηγές
εφ «Ελευθεροτυπία» 2/8/2002
εφ «Ελευθεροτυπία » 16/7/ 2001 σελ. 50

Scroll to Top