Πολλές φορές έχουμε επισημάνει το τι σημαίνει για την περιοχή της Φθιώτιδας και της Λαμίας η απουσία μιας Μονάδας Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων. Οι καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη διάθεση και οι απαράδεκτες εικόνες είναι πολλές και καταντάει ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ για τη σημερινή εποχή. Το ζήτημα πρέπει να απασχολεί και τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, κυρίως όμως τους δήμους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, έχουν και την ευθύνη για «ζ. την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης των ΑΣΑ και την αποκατάσταση των υφισταμένων ΧΑΔΑ,» (¶ρθρο 228) Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να το θέλουν.
Και ρωτώ: Είναι στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής της Λαμίας το θέμα του ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) και τι έχει κάνει ως τώρα;
Καταθέτω μερικές σκέψεις-προτάσεις:
Για να επεκταθεί στην Φθιώτιδα ένα από τα υπάρχοντα συστήματα, θα πρέπει να εξασφαλίσει συνεργασία με Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ, τουλάχιστον σε φάση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Αυτό είναι προδιαγραφή, που θέτει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ. Για να λειτουργήσει μια Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ, θα πρέπει να είναι συμβεβλημένη με Συλλογικό Σύστημα.
Υπάρχει και η πιο απλή λύση:
Ένας απλός χωματουργός αδειοδοτεί έναν χώρο (7-10 στρέμματα) ως "Χώρο υποδοχής κινητών μονάδων επεξεργασίας ΑΕΚΚ". Μικρή μελέτη και λίγα έξοδα. Υπογράφει προσύμφωνο με ένα από τα υπάρχοντα ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ, το οποίο αιτείται επέκταση εμβέλειας και στη Φθιώτιδα. Εγκρίνεται η επέκταση εμβέλειας από τον ΕΟΑΝ (δεν έχει λόγο να μην εγκρίνει) και προχωράει η υπογραφή σύμβασης συνεργασίας και η λειτουργία της Μονάδας Ανάκτησης. Δουλειά της μονάδας η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ των ΑΕΚΚ και το "τράβηγμα" του αυτιού στους παραγωγούς ΑΕΚΚ (τεχνικές εταιρείες, ιδιώτες και ο Δήμος) για να οδηγηθούν τα ΑΕΚΚ στην Μονάδα (η οποία θα επιδοτείται για κάθε τόνο εισερχομένου ΑΕΚΚ).
Αν θέλει ο Δήμος να βγει μπροστά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης διάθεσης, μπορεί να συνεργασθεί με ένα ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ και να αναζητηθούν λύσεις για νόμιμη αποκατάσταση δημόσιων ανενεργών λατομείων, δανειοθαλάμων κλπ, με παράλληλη λειτουργία Μονάδας Ανάκτησης ΑΕΚΚ. Διαφορετικά αυτές οι εικόνες της παράνομης ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων θα συνεχίζεται σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας της ζωής των δημοτών και της αξιοπρέπειάς μας ως πολιτών.
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
https://www.facebook.com/stefanos.stamellos