sstamellos

sstamellos

Ψήφισμα: διαχείριση των στερεών αποβλήτων Κρήτης

4η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ

Ηράκλειο, 20-2-2005

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Οι παρακάτω περιβαλλοντικοί σύλλογοι και ομάδες της Κρήτης ομόφωνα ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές (ΕΣΔΑΚ, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι) εν όψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν σχετικά με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Κρήτης:

1. Να απορριφθεί η λύση κατασκευής εργοστασίου μηχανικής διαλογής
Η κατασκευή και άλλου εργοστασίου στην Κρήτη, εκτός από αυτό που κατασκευάστηκε στα Χανιά, θα είναι καταστροφική για την προοπτική της πραγματικής ανακύκλωσης στο νησί μας. Είναι γνωστό ότι σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείφθηκαν αυτά τα εργοστάσια γιατί τα προϊόντα που παράγουν είναι τόσο κακής ποιότητας (πχ φυτόχωμα γεμάτο με πολύ μικρά κομματάκια γυαλιού, πλαστικών, βαριά μέταλλα και τοξικές ουσίες), που μένουν αζήτητα και έτσι καταλήγουν πάλι στις χωματερές (βλ. Ελληνικό παράδειγμα εργοστασίου Καλαμάτας που έκλεισε πρόσφατα). Τα εργοστάσια αυτά εκτός του ότι είναι πολύ δαπανηρά, δημιουργούν τεχνολογική εξάρτηση από την χώρα που τα έχει κατασκευάσει και υπόκεινται κατά καιρούς σε σοβαρές βλάβες, με αποτέλεσμα τότε να διακόπτεται για αρκετό χρονικό διάστημα η λειτουργία τους και τα απορρίμματα σε εκείνα τα χρονικά διαστήματα να πρέπει να καταλήξουν όλα στους Χ.Υ.Τ.Α.

2. Να απορριφθεί η λύση εργοστασίου καύσης
Η λύση αυτή εκτός του μεγάλου κατασκευαστικού και λειτουργικού κόστους, είναι και απαράδεκτη για το περιβάλλον διότι:
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην παράγονται διοξίνες μέσα στα καυσαέρια. Ειδικά η λειτουργία τέτοιου εργοστασίου σε ελαιοκομική περιοχή, όπως είναι η Κρήτη, ενέχει τον κίνδυνο ρύπανσης του ελαιοκάρπου (οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές και μπορούν να ρυπάνουν τις ώριμες ελιές πάνω στα ελαιόδεντρα το φθινόπωρο-χειμώνα, πριν ακόμη ραβδιστούν οι ελιές).
Οι μεγάλες ποσότητες στάχτης που θα παράγονται είναι πολύ τοξικές και, ενδεχόμενη αστοχία του ειδικού Χ.Υ.Τ.Α. που απαιτούν, θα δημιουργήσει τεράστια οικολογική καταστροφή.

3. Να επιλεγεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή μαζί με μέτρα για μείωση της παραγωγής σκουπιδιών
Οι σύγχρονες τάσεις στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με την μείωση και αποφυγή της παραγωγής απορριμμάτων. Οι λύσεις αυτές είναι μονόδρομος για το μέλλον και οι μόνες συμβατές με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά για προγράμματα συστηματικής ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης των πολιτών για την προώθηση των παραπάνω λύσεων.

4. Να αντιμετωπισθεί ταυτόχρονα με σοβαρότητα και συντονισμό το πρόβλημα των μπάζων που, ανακατεμένα με κάθε λογής ογκώδη και μη απορρίμματα, πετάγονται σε χιλιάδες σημεία στο πλάι των δρόμων, στην είσοδο-έξοδο κάθε χωριού και στα ρυάκια.

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

· ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
· ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
· ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
· ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ
· ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ
· ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
· ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ
· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
· ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ – ΡΕΘΥΜΝΟ
· «ΓΕΙΩΣΗ» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ – ΧΑΝΙΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top