http://www.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562 τηλ. 210-3241001.
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631 Τηλ. 2310-222503
ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΠΕΔΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Χ.Υ.Τ.Α.
Η κρίση στο θέμα των σκουπιδιών αποτελεί προειδοποίηση για όλους μας. Όσο συνεχίζουμε να τα παράγουμε σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες, θεωρώντας ότι μπορούμε στη συνέχεια να τα ξεφορτωνόμαστε σε χωματερές ή Χ.Υ.Τ.Α., τόσο τα αδιέξοδα θα εντείνονται. Διαθέσιμοι χώροι σε περιοχές όπως η Αττική είναι ήδη δύσκολο να βρεθούν, και στο μέλλον θα είναι τελείως αδύνατον.
Σκουπίδι είναι μόνο ό,τι δεν φροντίζουμε να διαχειριστούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Περιορισμός συσκευασιών και προϊόντων μιας χρήσης, στήριξη και ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων για κομπόστ-λίπασμα, εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για μια σειρά ειδικές κατηγορίες (ορυκτέλαια, μπάζα, ελαστικά, συσκευές, ηλεκτρονικά, οχήματα, μπαταρίες) μπορούν να «εξαφανίσουν» το 80-90% των σκουπιδιών. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, όπως έκαναν πλήθος πόλεις σε άλλες χώρες που βρέθηκαν τη δεκαετία του 1980 αντιμέτωπες με ανάλογα προβλήματα διάθεσης σκουπιδιών.
Λύση λοιπόν στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μόνο μια δέσμη πολιτικών ολοκληρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη της δημιουργίας σκουπιδιών και στόχο να έχει μειωθεί ο όγκος τους τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2006. Στην υιοθέτηση των κατευθύνσεων αυτών έχουμε ήδη καθυστερήσει δραματικά, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Πολιτικές ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση (τόσο τη σημερινή όσο και τους προκατόχους της), τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν πίεσαν ούτε πρότειναν, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση που κατά κανόνα δεν φρόντισε σχεδόν για τίποτα από όσα μπορούσε. Το κύριο ζήτημα όμως είναι να δοθεί διέξοδος, έστω και τώρα, με κοινή δέσμευση όλων των πλευρών για όλα όσα πρέπει να γίνουν.
Στο ερώτημα για το που θα πάνε τα σκουπίδια, η απάντηση είναι ότι κατά 80% δεν θα πρέπει να πάνε πουθενά, αλλά να ξαναγυρίσουν στην παραγωγή ως πολύτιμες πρώτες ύλες: λύση είναι να πάψουμε να τα δημιουργούμε, και όχι να βρίσκουμε διαρκώς κάποιο καινούργιο χαλί για να τα κρύβουμε από κάτω. Χ.Υ.Τ.Α. θα πρέπει να λειτουργήσουν μόνο για το υπόλοιπο 20%, που θα αποτελείται κυρίως από αδρανή υλικά. Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι πόλεις χωρίς σκουπίδια, σε μια οικονομία μηδενικών αποβλήτων.
Στο μεταξύ η πίεση με τα σκουπίδια δεν επιτρέπεται να γίνει άλλοθι για διατήρηση των ανεξέλεγκτων (και παράνομων) χωματερών, ούτε πολύ περισσότερο για επικίνδυνες επιλογές όπως η καύση των απορριμμάτων, που δημιουργεί μάλλον προβλήματα παρά λύσεις: θυμίζουμε απλώς ότι η καύση των πλαστικών απελευθερώνει διοξίνες στον αέρα που αναπνέουμε και ότι τα κατάλοιπα της καύσης αποτελούν τοξικά απόβλητα που απαιτούν Χ.Υ.Τ.Α ειδικών προδιαγραφών.
Η Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ