sstamellos

sstamellos

Τσούτσουρας Αρκαλοχωρίου:Υποβάθμιση περιβάλλοντος

Σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος
στην περιοχή του Τσούτσουρα


Με αναφορά της, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου καταγγέλει τα σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή του Τσούτσουρα. Ανεξέλλεγτη διάθεση μπαζών και απορριμμάτων στα ρέματα και στις παραλίες, παράνομες διανοίξεις δρόμων και τσιμεντώματα στην παραλία, απώλεια της άμμου από άστοχα λιμενικά έργα και πρακτικές που συμβάλουν στην επιτάχυνση της ερημοποίησης.

Ηράκλειο 4 Μαρτίου 2008

Προς: Δήμο Αρκαλοχωρίου, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ηρακλείου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπηρεσία Ελεγκτών Περιβάλλοντος, Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή του Τσούτσουρα

Στα πρανή του επαρχιακού δρόμου του Δήμου Αρκαλοχωρίου, από τα Καστελιανά ως την παραλία του Τσούτσουρα και σε όλο το μήκος των παραλιακών δρόμων ανατολικά και δυτικά του οικισμού του Τσούτσουρα απορρίπτονται, εδώ και χρόνια συστηματικά, υλικά κατεδαφίσεων, σκουπίδια, ακόμα και υλικά από την εκβάθυνση του λιμενίσκου της περιοχής.

Τα περισσότερα σημεία στα οποία γίνεται απόρριψη αποτελούν ρέματα, ενώ, η πιο κραυγαλέα περίπτωση, είναι το εντυπωσιακού όγκου μπάζωμα σε αρκετά σημεία της ανατολικής παραλίας του Τσούτσουρα.

Για το συγκεκριμένο μπάζωμα το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη σε έκταση καταστροφή της αμμώδους παραλίας έχουν γίνει επανειλημμένα, από το 2005, καταγγελίες πολίτη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις 20-8-2007 ο πολίτης αυτός έλαβε έγγραφη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρκαλοχωρίου ότι θα γίνει περίφραξη και θα τοποθετηθεί απαγορευτική πινακίδα σε κάποιο σημείο. Όπως όμως διαπιστώσαμε σε πολλές αυτοψίες μας, καμία ουσιαστική και αποτελεσματική ενέργεια δεν έχει γίνει από καμία υπηρεσία μέχρι σήμερα για το οριστικό σταμάτημα αυτής της καταστροφής και για την αποκατάσταση του τοπίου και των οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί.

Το πρόβλημα, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πρόχειρα με τοποθέτηση πινακίδων και με συρματοπλέγματα. Οι περιφράξεις καταστρέφονται γρήγορα ενώ οι πινακίδες λειτουργούν ακριβώς αντίθετα, σηματοδοτώντας τα σημεία που είναι βολικά για την απόρριψη μπαζών από τους ασυνείδητους. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο αντιμετώπισης κάθε προβλήματος διάθεσης απορριμμάτων και υλικών κατεδαφίσεων με άμεση συνεννόηση με τον Δήμο για τα ελεγχόμενα με υπεύθυνο τρόπο σημεία απόρριψης και περισυλλογής. Ρωτώντας όμως τους κατοίκους της περιοχής διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν ακόμα τέτοια ενημέρωση από τον Δήμο Αρκαλοχωρίου.

Τα προβλήματα όμως της περιοχής δεν σταματούν στο μπάζωμα και στα σκουπίδια:

1. Σοβαρή αλλοίωση του αιγιαλού και της παραλίας έχει γίνει από την παράνομη διάνοιξη δρόμου, την κοπή δέντρων και το τσιμέντωμα πάνω στην άμμο, έργα που προφανώς έγιναν από τον ίδιο τον Δήμο, κατά την προσφιλή τακτική και άλλων παραλιακών δήμων του Νομού Ηρακλείου.

2. Η άστοχη κατασκευή λιμενοβραχιόνων δημιούργησε ρεύματα που γεμίζουν τον λιμενίσκο με άμμο, με επακόλουθο την ανάγκη για συνεχή εκβάθυνση με μηχανήματα. Το αποτέλεσμα είναι να απομακρύνεται με ταχείς ρυθμούς η άμμος από όλη την παραλία του Τσούτσουρα!

3. Τα Ανατολικά Αστερούσια, όπως είναι γνωστό, υποφέρουν από σοβαρή ερημοποίηση και απώλεια του εδάφους, φαινόμενα που επιταχύνονται όχι μόνο από την υπερβόσκηση αλλά και από παράνομα έργα διάνοιξης δρόμων και πρόχειρων αναβαθμίδων για καλλιέργειες με αποτέλεσμα να παρασύρονται τεράστιες ποσότητες εδάφους με την πρώτη δυνατή βροχή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ρέματα, οι παραλίες και ο αιγιαλός προστατεύονται από τον νόμο, ότι πρακτικές όπως η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων ή τα έργα χωρίς μελέτες και άδειες είναι παράνομα και ότι τα Ανατολικά Αστερούσια αποτελούν τμήμα του Δικτύου Natura 2000 (Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος – SCI και Ζώνη Ειδικής Προστασίας – SPA με κωδικούς GR 4310005 και GR 4310008), καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον Δήμο Αρκαλοχωρίου να επέμβουν αποφασιστικά για το σταμάτημα των επικίνδυνων αυτών πρακτικών για το φυσικό περιβάλλον της σπουδαίας και όμορφης αυτής περιοχής.

Είναι σημαντικό, με την βοήθεια του Δήμου και των πολιτών, να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν γίνει και να προστατευτεί αποτελεσματικά το μοναδικής ομορφιάς αυτό επίνειο. Η ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να γίνει με κριτήρια βιωσιμότητας, με υπευθυνότητα και μελέτες όπως αρμόζει σε ένα Δήμο όπως αυτόν του Αρκαλοχωρίου και όχι με απρογραμμάτιστες, παράνομες και καταστροφικές επεμβάσεις. Με ανάλογο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί και το άστοχο έργο του λιμενίσκου, πριν αυτή η ενέργεια αλλοιώσει οριστικά και ανεπανόρθωτα την παραλία του Τσούτσουρα.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος
Δρ Μιχάλης Προμπονάς

Ο Αντιπρόεδρος
Αριστείδης Παπαδάκης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Γραφεία: Λοχ. Μαρινέλη 15 Ηράκλειο
Καθημερινά 18:00 – 21:00, τηλ.: 2810 285715, fax.: 2810 284520.
Ταχ. διεύθυνση: Αγίου Φανουρίου 12, Ν. Αλικαρνασσός 71601 Ηράκλειο.
opher@otenet.gr, opi@ecocrete.gr, www.ecocrete.gr
Αρ. Πρ. EP0030

Scroll to Top