Picture of sstamellos

sstamellos

2 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας του Αγωγού

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

Αλεξανδρούπολη 18-3-2009

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Συμπληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας για Συνεργασία στην Κατασκευή και την Εκμετάλλευση του Αγωγού Πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης».

Δύο χρόνια μετά τις πανηγυρικές δηλώσεις περί απαρχής μιας νέας μεγαλειώδους αναπτυξιακής πορείας της περιοχής μας, δύο χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της κοινής γνώμη του τόπου με μισές αλήθειες, υπερβολές και μεγαλοστομίες, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίος ένας πρώτος απολογισμός.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι:
 Αυτοί που τότε πανηγύριζαν και θριαμβολογούσαν, σήμερα εκφράζουν προβληματισμούς και ανησυχίες για τις επιπτώσεις του έργου.
 Αυτοί που τότε διαβεβαίωναν για την μη ύπαρξη περιβαλλοντικών κινδύνων, σήμερα «ανακαλύπτουν» περιβαλλοντικές επιπτώσεις …αν ο Αγωγός καταλήγει Δυτικά της πόλης
 Αυτοί που τότε ανακάλυπταν την απαρχή μιας μεγαλειώδους αναπτυξιακής πορείας της περιοχής μας, σήμερα 2 χρόνια μετά παραδέχονται ότι ο Αγωγός θα οδηγήσει σε αναγκαστική και μη αντιστρέψιμη αλλαγή του αναπτυξιακού προσανατολισμού της περιοχής για τον οποίο κανείς δεν συζήτησε και δεν προγραμμάτισε τίποτα
 Αυτοί που τότε διακήρυτταν με κάθε αφορμή την βεβαιότητά τους για την αυτονόητη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην κατασκευή του έργου, καλούνται σήμερα να εξηγήσουν τις κατά συρροή τεράστιες περιβαλλοντικές παραβάσεις που αποκαλύπτονται καθημερινά στην περιοχή μας (π.χ. υπόθεση Green Oil) και τη χώρα (π.χ. Sea Diamond, Ασωπός κ.α) και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.
 Αυτοί που τότε διαβεβαίωναν ότι θα τηρηθούν όλες οι περιβαλλοντικές διαδικασίες για την χωροθέτηση και αδειοδότηση του έργου, σήμερα σιωπούν εκκωφαντικά στις πληροφορίες ότι το υπουργείο Ανάπτυξης «επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για τον χαρακτηρισμό του έργου ως εθνικής σημασίας, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή…. ολοκλήρωση χρονοβόρων διαδικασιών», ακολουθώντας παρόμοια τακτική με άλλα έργα που συναντούσαν κοινωνική αντίθεση.
 Αυτοί που τότε προσπάθησαν στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» να «καταπνίξουν» κάθε προβληματισμό και αντίθεση για το έργο, σήμερα προσπαθούν να αποσιωπήσουν τις διαπιστώσεις του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ που τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι:

α)«Από τη συμφωνία δεν προκύπτει εμφανές και αξιόλογο πολιτικό ή οικονομικό όφελος για την ελληνική οικονομία, καθώς ο έλεγχος της ανάθεσης των έργων και της διακίνησης των φορτίων ευρίσκεται υπό τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο των ρωσικών εταιρειών» και

β) «Το περιεχόμενο της Σύμβασης προσομοιάζει προς το πρότυπο αποικιακών συμβάσεων μεταξύ εμπορικών εταιρειών χωρών της Ευρώπης με κυβερνήσεις χωρών της Ασίας και Αφρικής στη διάρκεια των παρελθόντων αιώνων»
 Αυτοί που διατυμπάνιζαν τον ρόλο του Αγωγού στην διασφάλιση κλίματος Ασφάλειας στην περιοχή, είδαν τα επιχειρήματά τους να διαλύονται από τα πρόσφατα γεγονότα στην Γεωργία και την Ουκρανία
 Αυτοί που σε όλους τους τόνους «βάφτισαν» την περιοχή μας «ενεργειακό κόμβο» και στήριξαν όλα τα επιχειρήματά τους περί γεωπολιτικής αναβάθμισης, είδαν στην περίπτωση της κρίσης της Ουκρανίας ότι η απλή διέλευση αγωγών αποτελεί πηγή κινδύνων και κρίσεων.
 Αυτοί που με κάθε ευκαιρία υπόσχονται 1100 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του έργου, ακόμη δεν μας ενημέρωσαν πόσοι Εβρίτες εργάστηκαν κατά την κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου στην περιοχή μας
 Αυτοί που πριν 2 χρόνια δήλωναν άγνοια για το έργο, σήμερα πάλι δηλώνουν ανενημέρωτοι
 Αυτοί που τότε δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν αν υπάρχει Έγκριση Προέγκρισης Χωροθέτησης του Αγωγού, σήμερα συνεχίζουν να μην βρίσκουν αυτή την Έγκριση….
 Αυτοί που τότε μας βομβάρδιζαν με διαβεβαιώσεις περί ενημέρωσης και συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του τόπου στην διαδικασία μελέτης και κατασκευής του έργου, σήμερα επαναπαύονται στην δημιουργία Επιτροπών και Υποεπιτροπών και στην συμμετοχή σε πανηγυρικές εκδηλώσεις της Εταιρείας κλειστές για τους πολίτες και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Δύο χρόνια μετά παρατηρούμε πλέον ότι Όλοι δηλώνουν ανησυχία. Όλοι παραδέχονται ότι οι επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι μη αντιστρέψιμες και η αναπτυξιακή πορεία της αλλάζει δραματικά και οδηγείται στον μονόδρομο της ρυπογόνου πετρελαϊκής ανάπτυξης.

Δύο χρόνια μετά και το μόνο επιχείρημα των θιασωτών του έργου που παραμένει αναλλοίωτο είναι «Το έργο θα γίνει γιατί το αποφάσισαν κάποιοι μεγάλοι και ισχυροί και εμείς δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε». Συνεχίζουν κάποιοι με κάθε ευκαιρία να χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα με στόχο την δημιουργία κλίματος ηττοπάθειας και αδράνειας στην κοινωνία και την ανάδειξη κάποιων ως «εγγυητών» και «σωτήρων» που διαχειρίζονται το πρόβλημα εν ονόματι της κοινωνίας αλλά μακριά από τους πολίτες.

Δυστυχώς 2 χρόνια μετά συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε την Έλλειψη ουσιαστικής και ολοκληρωμένης ενημέρωσης και την προσπάθεια ελεγχόμενης και αποσπασματικής ροής πληροφοριών, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας, ώστε να συζητά για τα επιμέρους και όχι για το έργο….π.χ. κατάληξη αγωγού

Δύο χρόνια μετά τα θεσμικά όργανα και οι φορείς της περιοχής δεν έχουν ακόμη συζητήσει ολοκληρωμένα και δεν έχουν αποφασίσει για την σκοπιμότητα, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους του έργου, αλλά εκπρόσωποί τους, εκφράζοντας προσωπικές απόψεις, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα παραπλανητικό κλίμα συναίνεσης στο έργο.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, τα μέλη και οι φίλοι της, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της; Συμφωνίας θεωρεί ότι οι θέσεις της εναντίον της κατασκευής του έργου, όχι μόνο επιβεβαιώνονται, αλλά γίνονται θέσεις της πλειοψηφίας των πολιτών του τόπου.

Σήμερα κανένας πλέον δεν αρνείται ότι η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είναι μια Ιδιωτική Μονοπωλιακή επένδυση τεράστιου ρίσκου για το Περιβάλλον και την Οικονομία της περιοχής που η υλοποίησή της:
 θα σημάνει ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού προσανατολισμού της περιοχής και ακύρωση του μέχρι τώρα σχεδιασμού (π.χ προώθηση Τουρισμού, ανάδειξη Βιοτόπων, Αλιεία, Υποδομές κλπ) με δυσμενή κατά την γνώμη μας οικονομικά αποτελέσματα.
 συμφέρει πρώτιστα τις πετρελαϊκές, και όχι μόνο μονοπωλιακές ιδιωτικές εταιρείες και όχι για εθνικούς λόγους, ούτε θα συμβάλλει την ανάπτυξη της περιοχής
 θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για την παράπλευρη εγκατάσταση νέων μονάδων βαριάς και ρυπογόνου Χημικής Βιομηχανίας(Διυλιστήριο, Πετροχημικό εργοστάσιο κλπ) στην Αλεξανδρούπολη

Σήμερα η κοινωνία με ανησυχία και φόβο παρατηρεί κάποιους ελάχιστους να προσπαθούν με συκοφαντίες, υστερίες και εκβιασμούς να χρησιμοποιήσουν για μια ακόμη φορά το πάγιο τέχνασμά τους. Προβάλλουν το σκιάχτρο της οικονομικής απαξίωσης και της υπανάπτυξης της περιοχής, για την οποία κατά βάση ευθύνονται οι ίδιοι, με σαφή στόχο να αποθαρρυνθεί οποιαδήποτε διαφορετική εκτίμηση και ιεράρχηση της πραγματικότητας. Η χρόνια οικονομική υπανάπτυξη της περιοχής χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ανασφάλειες και όχι για να αφυπνίσει συνειδήσεις στην κατεύθυνση της προσπάθειας για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής .

Θεωρούμε το επιχείρημα αυτό ρηχό αλλά και επικίνδυνο, γιατί οδηγεί τον τόπο σ΄ένα τρομακτικό αδιέξοδο.

Σαν να μην μας απομένει πλέον, άλλη επιλογή πέρα από το δίλημμα: να παραμένει ο τόπος στην «αναπτυξιακή» εγκατάλειψη ή να προχωρήσει στο μέλλον με Αγωγούς, διυλιστήρια, χρυσωρυχεία και πυρηνικά εργοστάσια.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, καλεί κάθε υπεύθυνο και σκεπτόμενο πολίτη, να γυρίσει την πλάτη του σε όλους αυτούς που προσπαθούν να ανακηρύξουν τον Αγωγό ως την νέα «Μεγάλη Αναπτυξιακή Ιδέα» του τόπου μας.

Καλούμε τους φορείς της περιοχής να πάψουν να αντιμετωπίζουν το έργο ως «τετελεσμένο» και ως αναπότρεπτο αναπτυξιακό μονόδρομο και να ορθώσουν το ανάστημά τους, διεκδικώντας την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Καλούμε τους πολίτες να απορρίψουν τα τεχνητά και αποπροσανατολιστικά διλήμματα και να απαιτήσουν μια άλλου είδους ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται το Περιβάλλον και τον ¶νθρωπο, μια ανάπτυξη που θα επιτρέψει στα παιδιά και τα εγγόνια μας, να ζήσουν σε ένα τόπο που τους αξίζει.

Καλούμε του πολίτες να δυναμώσουν το ΟΧΙ στον ΑΓΩΓΟ και να αποδείξουν για μια ακόμη φορά σ΄ αυτούς που τους αντιμετωπίζουν ως άβουλους «ιθαγενείς», ότι ο τόπος μας ήταν και θα παραμείνει ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, και δεν το παραδίνουμε με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, στο έλεος κάποιων πετρελαϊκών κολοσσών, που ενδιαφέρονται για την μεγιστοποίηση των κερδών τους, αδιαφορώντας για το Περιβάλλον, και την Τοπική Οικονομία και. Κοινωνία.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

Scroll to Top