Εμπόριο Εκπομπών: Μαύρο πρόβατο η Ελλάδα
Ξεκίνησε ο δρόμος προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Αθήνα, 09/07/2004
Η Επιτροπή δημοσίευσε την αξιολόγηση των εθνικών προγραμμάτων οκτώ (8) κρατών-μελών απαραίτητων για την υλοποίηση του Εμπορίου Εκπομπών, βασικός στόχος του οποίου είναι η μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές. Τα προγράμματα πέντε (5) κρατών-μελών κρίθηκαν ικανοποιητικά και δε ζητήθηκε καμία αλλαγή ενώ άλλα τρία (3) χρειάζονται τροποποιήσεις. Για τις χώρες ουραγούς, που δεν υπέβαλαν αντίστοιχα εθνικά προγράμματα (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), θα σταλούν προειδοποιητικές επιστολές(1)
«Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα θα είναι το μαύρο πρόβατο της ΕΕ ως προς τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις. Λειτουργούμε σα να μην έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των επιπτώσεων για την εθνική οικονομία και το περιβάλλον που θα επέλθουν από την απραξία των αρμόδιων υπηρεσιών», επεσήμανε ο Μάνος Σαφός, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.
Το Εμπόριο Εκπομπών, συνοπτικά, θα λειτουργεί ως εξής: Ορίζεται ένα ετήσιο όριο των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου(2) για μια σειρά από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κυρίως μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και διυλιστήρια, χαλυβουργεία, τσιμεντοβιομηχανίες, κ.α. Στο τέλος κάθε χρόνιας, πραγματοποιείται απολογισμός των εκπομπών κάθε μονάδας. Αν κατά τη διάρκεια του έτους η μονάδα παρήγαγε λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από το επιβληθέν όριο, τότε έχει δικαίωμα να «πουλήσει» αυτό το πλεόνασμα εκπομπών σε μια άλλη μονάδα (της ίδιας ή άλλης χώρας) που παρήγαγε περισσότερα αέρια από όσο της είχε επιτραπεί. Επομένως δημιουργείται, σε κοινοτικό επίπεδο, μια αγορά εκπομπών ανάμεσα στις βιομηχανικές μονάδες με σημαντικές εκπομπές
Το σχήμα που καθορίζει την κατανομή των ορίων εκπομπών στις βιομηχανικές μονάδες κάθε χώρας ονομάζεται Εθνικό Σχέδιο Κατανομής (ΕΣΚ). Η κατάρτισή του αποτελεί βασική προϋπόθεση και υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους για την ομαλή λειτουργία του Εμπορίου Εκπομπών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής έχει εκπνεύσει ήδη από τις 31/3/2004, ακριβώς για να δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ τον απαραίτητο χρόνο να τα αξιολογήσουν, πριν την επίσημη έναρξη του Εμπορίου Εκπομπών την 1/1/2005. Η Ελλάδα δεν έχει καταρτίσει ούτε έχει υποβάλει το δικό της ΕΣΚ.
Αξίζει να τονίσουμε ότι, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δε συμμετάσχει στο Εμπόριο Εκπομπών, θα υποστεί τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις με μορφή προστίμων.
«Είναι τραγικό να παρακολουθεί κανείς τα άλλα κράτη-μέλη να διαπραγματεύονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις λεπτομέρειες των δικών τους Εθνικών Σχεδίων Κατανομής και την Ελλάδα να μην έχει καταθέσει απολύτως τίποτα έως σήμερα. Δίκαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται νομικά κατά της Ελλάδας, αφού η δική μας απραξία επιδρά αρνητικά τόσο στο περιβάλλον όσο και στις οικονομίες των χωρών που στάθηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», σχολίασε ο Μάνος Σαφός.
Η Greenpeace ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση:
Ø Χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία στις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του εμπορίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εντός Ελλάδας.
Ø Να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών της για «επιθετική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» που αποτελεί και το μόνο ουσιαστικό τρόπο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Σημειώσεις προς τους συντάκτες
(1) Χωρίς αλλαγές εγκρίνονται τα ΕΣΚ των: Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία, Σλοβενία, Ολλανδία
Τροποποιήσεις χρειάζονται τα ΕΣΚ των: Αυστρία, Γερμανία, Μ. Βρετανία
Τη απουσία ΕΣΚ, η ΕΕ θα κινηθεί νομικά εναντίον των: Ελλάδα, Ιταλία
(2) Το Εμπόριο Εκπομπών θέτει όρια μόνο ως προς το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι και το βασικό αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μάνος Σαφός, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για τις Κλιματικές Αλλαγές της Greenpeace,
Τηλ: 210 3806374-5, 6978390672
Email: manos.safos@diala.greenpeace.org