ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα
Αρ15 τ.κ.49100 Κέρκυρα
τηλ & φαξ 2661037761 & 6938712638
ecocorfu.gr & ecologynet.tk
oikokerkyra@yahoo.gr & info@ecocorfu.gr
αρ πρ. 29/2006 Κέρκυρα 26/05/2006
Γαζάτικα – Νίκη για την δημόσια υγεία:
Φεύγει ο υποσταθμός
Επιτέλους, μετά από έναν δύσκολο αγώνα δυόμισι περίπου ετών, δόθηκε το πράσινο φως, από μεριάς της κυβέρνησης για την μεταφορά του υποσταθμού της ΔΕΗ στα Γαζάτικα της Κάτω Κορακιάνας του Δήμου Φαιάκων. Όχι μόνον δεν θα διπλασιαστεί η ισχύ του, όπως προγραμμάτιζε μέχρι πριν λίγες ημέρες να κάνει η ΔΕΗ, αλλά θα μεταφερθεί από τα Γαζάτικα σε άλλο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο ως κατάλληλο από πλευράς επικινδυνότητας για τους δημότες. Ως γνωστόν, ο υποσταθμός βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από τις πολλές κατοικίες που προϋπήρχαν της τοποθέτησής του. Μετά από την ευρεία σύσκεψη των τοπικών αρμοδίων φορέων με στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, πάρθηκε η πολυπόθητη απόφαση.
Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ευχαρίστησε όλους ανεξαρτήτως όσους παρευρέθησαν στην σύσκεψη αυτή και ειδικά τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σιούφα που την συγκάλεσε μετά από την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας κ. Γκερέκου στη βουλή και αφού το θέμα είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ τοπικά και πανελλήνια. Τον αγώνα ο οποίος ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την σύσκεψη αυτή, χάρη στην ερώτηση της κ. Γκερέκου, είχαν ξεκινήσει οι κάτοικοι, όσοι έχουν απομείνει και δεν τους «θέρισε» η «επάρατος» που παρουσίασε αλματώδη αύξηση στα Γαζάτικα την τελευταία εικοσαετία (πάνω από το 30% των κατοίκων πάσχουν από λευχαιμία). Σύμμαχος τους καθ’ όλη την διάρκεια, ήταν η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας που μετέφερε το θέμα και στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ). Το δίκτυο εξέδωσε ψήφισμα για απομάκρυνση του υποσταθμού το οποίο υπέγραψαν ανεπιφύλακτα όλες οι Οικολογικές Οργανώσεις στο περσινό, ετήσιο συνέδριο της Μυτιλήνης.
Το ζήτημα της επαρκούς ηλεκτροδότησης του βορείου τμήματος του νησιού είναι ένα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα για επίλυση ζητήματα. Κατανοούμε απόλυτα την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η ΔΕΗ με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και την δυσκολία της ασφαλούς μεταφοράς λόγω της ολοένα αυξανόμενης πυκνής-κατοίκησης του νησιού. Ήδη, έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις και για πολλά από τα άλλα σημεία από τα οποία προβλεπόταν να περάσει το νέο καλώδιο και αυτό μας ανησυχεί όλους γιατί όλοι θέλουμε να βρεθεί μια λύση.
Κατά την άποψή μας η καλύτερη λύση θα ήταν να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα ώστε οι αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα να καλυφθούν με παραγωγή ρεύματος με την συστηματική εκμετάλλευση των «Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» του νησιού μας, σε τοπικό δηλαδή επίπεδο. Αυτό πιστεύουμε ότι μας συμφέρει για δύο λόγους:
Κατά πρώτον η μεταφορά του ρεύματος από την κυρίως Ελλάδα έχει σημαντικές απώλειες. Όσο πιο μακριά μεταφέρεται τόσο πιο πολύ κοστίζει στην ίδια την ΔΕΗ, η οποία αναγκάζεται να χρεώνει στον καταναλωτή το επιπλέον κόστος του ρεύματος που χάνεται κατά την μεταφορά. Επίσης το κόστος των επεκτάσεων των εγκαταστάσεων για να γίνεται η μεταφορά είναι πολύ μεγάλο (4,2 εκατομμύρια ευρώ στην προκειμένη περίπτωση) και χρειάζεται συνεχώς συντηρήσεις με επιπλέον έξοδα. Αυτά τα κόστη θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν και να δοθούν σαν επιδότηση για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ΑΠΕ στην βόρεια Κέρκυρα οι οποίες θα κάλυπταν μεγάλο μέρος της επιπλέον ζήτησης με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο μια και εκτός των άλλων θα βοηθούσαν την τοπική οικονομία.
Την στιγμή που νησιά όπως η Μυτιλήνη πλησιάζουν σύντομα το να παράγουν το 25% των αναγκών τους με ανεμογεννήτριες θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Κέρκυρα. Ίσως η απόδοση της ανεμογεννήτριας στην Κέρκυρα να μην είναι και τόσο μεγάλη όσο στο Αιγαίο που έχει περισσότερους ανέμους, όμως έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια το καλοκαίρι που είναι η εποχή με την αυξημένη ζήτηση. Επίσης, αν το κράτος δώσει ακόμα μεγαλύτερες επιδοτήσεις σε ακριτικά νησιά όπως η Κέρκυρα στην τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, παραγόμενης με ΑΠΕ από ιδιώτες, το ζήτημα επιλύνεται με τον καλύτερο τρόπο. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι μετά την απόσβεση του μεγάλου κόστους εγκατάστασης για μια μονάδα ΑΠΕ, αρχίζει να παράγεται κέρδος, τα οικονομικά κίνητρα είναι αρκετά για επενδύσεις από εντόπιους επενδυτές, δηλαδή, το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».
Πρέπει κάποτε το Ελληνικό κράτος να απεξαρτηθεί από τα ισχυρά συμφέροντα των εταιριών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με συμβατικές μεθόδους, όπως αυτές με τα εργοστάσια λιγνίτη. Οι πιέσεις που ασκούνται από τέτοια μονοπώλια είναι μεγάλες και έχουν σαν αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του κράτους, την στιγμή που το ζητούμενο είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, η απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και τις άλλες συμβατικές μεθόδους και η αντικατάστασή τους με ΑΠΕ, το συντομότερο δυνατόν.
Προτείνουμε λοιπόν αντί να γίνουν πολυέξοδες επεκτάσεις των ήδη επιβαρυμένων δικτύων να δοθούν περισσότερα οικονομικά κίνητρα σε ακριτικά νησιά όπως η Κέρκυρα για την δημιουργία εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα λύσει συγχρόνως και το ενεργειακό των περιοχών αυτών και θα ενισχύσει οικονομικά και την τοπική οικονομία. Και το πιο σημαντικό: Θα λύσει επίσης και το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα που προκύπτει, όχι μόνον στην Κέρκυρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα: Θα σταματήσουν οι (δικαιολογημένες) αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές που επιχειρούνται επεκτάσεις των δικτύων όπως αυτές των κατοίκων στα Γαζάτικα.