ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ
Αγαπητέ Δήμαρχε,
Τον Σεπτέμβρη του 2007 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε θετική γνωματοδώτηση (αρ. ΡΑ 4443) σε αίτηση (Γ1805, 26/3/07) της εταιρίας ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική ΑΕ για την δημιουργία και εγκατάσταση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου λιγνίτη και βιομάζας ισχύος 460MW στη περιοχή Μαντουδίου (Δήμος Κηρέως).
Οι κάτοικοι του Δήμου Κηρέως και της ευρύτερης περιοχής βιώνουν στιγμές διαρκous αναστάτωσης και αγωνίας μετά από αυτή την ανακοίνωση. Εργοστάσια λιγνίτη μικρότερης ισχύος στον Αγιο Δημήτρη Πτολεμαίδας (360ΜW) σύμφωνα με τον οργανισμό Εxterne (της ΕΕ) εκπέμπει 3 εκατομμύρια τόνους διοξείδιου του άνθρακα, 350 τόνους τέφρα και 1,5 τόνους υγρά απόβλητα. Οι νεώτερες τεχνολογίες (ΙGCC) έχουν μόνο μια μικρή μείωση (της τάξεως του 20%) στις εκπομπές. ‘Ομοια, εργοστάσια που συνδυάζουν βιομάζα με λιγνίτη οπως στο Almazan της Ισπανίας, δεν βελτιώνουν την κατάσταση. Μπορείται να συμβουλευτείτε το externe http://www.externe.info/. Όπως καταλαβαίνετε οι συνέπειες ενός τέτοιου εργοστασίου θα είναι σημαντικές όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όλης της Εύβοιας. Οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούμε μια οικονομική ανάπτυξη αλλά όχι με τόσο μεγάλο κόστος για μας και τις επόμενες γενιεs Ενα τέτοιο εργοστάσιο θα εμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη της τουριστικής και αγροτικής βιομηχανίας. Η αγροτική παραγωγή θα μειωθεί λόγω της ελάττωσης των υδάτινων πόρων και οξινοποίησης του εδάφους. Μια τέτοια ενέργεια μόνο θα μειώσει οποιαδήποτε προοπτική αειφόρους ανάπτυξης στην Εύβοια. Φαντάζομαι οτι δεν θα θέλατε να εκπροσωπείτε μια τέτοια περιοχή με αβέβαιο μέλλον.
Σαν ανωτεροs εκπροσωποs του ΔΗΜΟΥ θα θέλαμε να εναντιωθείτε σε μια τόσο καταστροφική ενέργεια. Σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλη την επιρροή σας μέσα και έξω απο τον Δήμο για να μη γίνει αυτο το εργοστάσιο. Μια δημόσια δήλωση ότι είστε εναντίον του εργοστασίου, ενημέρωση των αρμοδίων υπουργών και άλλων φορέων όπως τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα βοηθούσαν αποφασιστικά να διατηρήσουμε τον Δήμο μας και την Εύβοια γενικότερα όμορφη και καθαρή.
Με εκτίμηση
26.10.2007
Σύμφωνα με την ανακοίνωση (14.06.2007) του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα συνοδεύεται με απαιτήσεις και δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον.
Οι παραπάνω αντιρρήσεις αφορούν ένσταση που έγινε από το ΠΑΚΟΕ (Αρ. Πρωτοκόλλου 5515) κατά της αίτησης της εταιρίας EDISON HELLAS AE για έκδοση άδειας παραγωγής ενέργειας μέγιστης ισχύος 600 MW με χρήση καύσιμου τον εισαγόμενο άνθρακα στην ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού Αιτωλ/νίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Αστακού, η τοπική κοινωνία και το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την υπ’ αρίθμ. Απόφαση 101/2007 εναντιώθηκαν σε κάθε προσπάθεια για την εγκατάσταση της μονάδας.
Για την εγκατάσταση απαιτούνται τα ακόλουθα:
1. Απαιτεί επιφάνεια ανάπτυξης άνω των 300.000m2 καθώς και μία πρόσθετη επιφάνεια 100.000m2 για την αποθήκευση καυσίμου.
2. Τα πλοία μεταφοράς του άνθρακα απαιτούν μήκος προβλήτας 200m και βάθος λιμένα άνω των 15m.
3. Για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων ρύπων του διοξειδίου του θείου και των οξειδίων του αζώτου που δημιουργούνται από την καύση, με αυτή την τεχνολογία απαιτείται η εγκατάσταση μονάδας αποθείωσης και απονίτρωσης των καυσαερίων, πλέον των ηλεκτροστατικών φίλτρων.
4. Τα παραπροϊόντα της εγκατάστασης αποθείωσης, γύψος μαζί με την τέφρα, πρέπει
να διαστρωθούν σε παρακείμενη εγκατάσταση.
5. Απαιτείται επιπλέον επιφάνεια για την απόθεση της τέφρας και του γύψου σε βάθος 10m χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα προβλήματα ευστάθειας ενός τέτοιου όγκου με αυτό το υλικό. Μόνο σε ορύγματα εξαντλημένων ορυχείων είναι δυνατή η ασφαλή απόθεση αυτών των υλικών.
6. Για την απονίτρωση των καυσαερίων απαιτείται η έγχυση αμμωνίας ή ουρίας, που
είναι βλαβερά τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους περίοικους διότι εκτός
των συνήθων διαρροών, υπάρχουν και εκπομπές κατά τη λειτουργία του σταθμού.
Με βάση την ίδια ανακοίνωση, από την διεθνή βιβλιογραφία για μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση λιθάνθρακα έχουμε τις παρακάτω επιπτώσεις:
• Όξινη βροχή προκαλούμενη από τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου που δημιουργούν στην ατμόσφαιρα όξινες ενώσεις όπως θεϊικό και νιτρικό οξύ, τα οποία συμπαρασύρονται στο έδαφος, από την βροχή προκαλώντας ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα των έμβιων όντων, στο δέρμα , στις καλλιέργειες και γενικά στην πρωτογενή παραγωγή.
• Ιπτάμενη τέφρα υπό μορφή σωματιδίων αναπνεύσιμων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονος. Οι επιδημιολογικές έρευνες στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα μπορούν να προσφέρουν θλιβερά και αποτρεπτικά συμπεράσματα
• Στην ιπτάμενη τέφρα προστίθεται και η σκόνη από την αποθήκευση και διακίνηση χιλιάδων τόνων λιθάνθρακα τον χρόνο που θα καταναλώνει ως καύσιμο η μονάδα αυτή. Ας σημειωθεί ότι το μόνιμο απόθεμα λιθάνθρακα θα προκαλεί αντίστοιχη σκόνη.
• Η μονάδα θα παράγει ως κύριο στερεό απόβλητο στάχτη που υπολογίζεται να αποτελεί το 20% της καύσιμης ύλης δηλαδή ποσότητα μερικών εκατοντάδων χιλιάδων τόνων το χρόνο. ¶ρα ένας χώρος της περιοχής περίπου 500-1000 στρέμματα θα καταστραφεί.
• Υπολογίζεται ότι για την ψύξη θα χρησιμοποιείται θαλάσσιο νερό ποσότητας 500.000 – 1.000.000 κυβ. μέτρων/ χρόνο το οποίο θα απορρίπτεται πίσω με μέση θερμοκρασία 50-60 βαθμούς Κελσίου το λιγότερο, με ανυπολόγιστες ζημιές στον ενάλιο πλούτο και την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.
• Πρέπει να υπολογιστεί η μεγάλη κίνηση των «καρβουνάδικων» πλοίων στην θαλάσσια περιοχή σε καθημερινή βάση , οι ελλιμενισμοί, οι φορτώσεις και εκφορτώσεις, κλπ
• Ο ανθρακίτης επίσης περιλαμβάνει χαμηλές ποσότητες ουρανίου. θορίου και άλλων ραδιενεργών ισοτόπων που συναντάμε στην φύση σαν ιχνοστοιχεία. Όμως παρά το γεγονός ότι οι ουσίες αυτές εμφανίζονται σαν προσμείξεις ιχνοστοιχείων, η μεγάλη ποσότητα ανθρακίτη (λιθάνθρακα) που καίγεται μπορεί να δημιουργήσει σημαντική ραδιενεργή ρύπανση.
• Ιχνοστοιχεία υδραργύρου μπορεί να υπάρχουν στον λιθάνθρακα. Η καύση του θα προκαλέσει εκπομπές υδραργύρου που είναι ένα νευροτοξικό βαρύ μέταλλο με την ιδιότητα να συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα και ιδιαίτερα επικίνδυνο στα υδατικά οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Συνέδριο (Φορουμ) Υλικών που έγινε στην Βυρητό το 2006 και οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης , η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από στερεά υλικά όπως είναι ο λιθάνθρακας και ο λιγνίτης χαρακτηρίζεται από υψηλές εκπομπές σε SO2, CO2 & NOX, ενώ η αντίστοιχες εκπομπές από εργαστάσια πυρηνικής ενέργειας και υδροηλεκτρικά και αιολικά είναι συγκριτικά πολύ χαμηλότερη. (Υπάρχει σχετικός συγκριτικός πίνακας).
Σε άλλο συγκριτικό πίνακα υπάρχουν στοιχεία για την υγεία του ανθρώπου μέσα από μελέτες που έχει εκπονήσει η Διεθνής Επιτροπή για την Προαστασία από την Ραδιολογία (International Commission on Radiological Protection ICPR).
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών θέτουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το οικονομικό αποτέλεσμα και την οικονομοτεχνική αξιολόγηση μία τέτοιας επένδυσης λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία, στο οικοσύστημα αλλά και στις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.
Με βάση μία μελέτη που έγινε το 1988 από την Αμερικανική Εταιρία για την προστασία του περιβάλλοντος (ΕΡΑ) η βασική πηγή εκπομπής υδραργύρου που βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν για πρώτη ύλη το λιθάνθρακα με ποσοστό 33% επί του συνόλου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η μελέτη που εκπονήθηκε από τις αρχές της Πολιτείας Τενεσί στις ΗΠΑ, αποδεικνύνουν ότι οι εκπομπές υδραργύρου βλάπτουν πολύ σοβαρά το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου, το μυαλό, το ήπαρ, και επηρεάζει την κύηση καθώς η μητέρα εκτίθεται στην ατμόσφαιρα που αναπνέει αλλά και στην διατροφή. Ο υδράργυρος περνάει μέσα από το ανθρώπινο σώμα με την κατανάλωση ψαριών και θαλασινών. Και αυτό λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδραργύρου στον λιθάνθρακα, την χημική μορφή του υδραργύρου έτσι όπως εκπέμπεται αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετοπίζουν οι αρχές για τον έλεγχο και τον περιορισμό στην εκπομπή του.
Έρευνες οι οποίες έχουν εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 συγκρίνουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκρτικής ενέργειας διαφόρων ειδών όπως είναι αυτά της βιομάζας, λιγνίτη, φυσικού αερίου και λιθάνθρακα. Μέσα από μία σειρά συγκριτικών πινάκων αποδεικνύεται ότι η έκθεση σε τοξικά, φωτοχημικά και άλλα βλαβερά για τον άνθρωπο και τη φύση (καλλιέργειες και ζώα – κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά) στοιχεία είναι πάρα πολύ σοβαρά.
Αναλυτικότερα:
• Φαινόμενο θερμοκηπίου.
• Τοξικότητα των ρύπων.
• Τοξική μόλυνση υδάτων.
• Τοξική μόλυνση της θάλλασας.
• Τοξική μόλυνση του εδάφους
• Δημιουργία χημικών παραγώγων μετα απο αντίδραση των ρύπων με το ηλιακό φως.
• Δημιουργία όξινουτου χώρου.
• Eυτροφία, λογω το εκπεμπομένων νιτριδίων στις καλιέργιες.
• Όξινη βροχή.
Μελέτη που εκπονήθηκε το 2007 από το Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφέρει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 είναι μία από τις αιτίες για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Οι εκπομπές αυτές μπορούν να μειωθούν με τη χρήση νέων μορφών όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Ο λόγος που καθυστερεί η χρήση αυτών των εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας είναι καθαρά οικονομικοί.
Υπάρχει σχετικός συγκριτικός πίνακας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 μεταξύ λιθάνθρακα και φυσικού αερίου.
Μελέτες που έχουν εκπονηθεί και έχουν δημοσιευθεί το 1978 σε επιστημονικά περιοδικά στις ΗΠΑ καταγράφονται από τον Alex Gabbard και αναφέρουν ότι ο λιθάνθρακας είναι ένα από τα πιό μολυσμένα μέταλλα και κατατάσσεται στην κατηγορία επικινδυνότητας του ουρανίου. Οι στάχτες του άνθρακα περιλαμβάνουν οξείδια αλουμινίου, σιδήρου, μαγνησίου, τιτάνιου, ποτάσιου, υδραργύρου, θειάφη καθώς μικρές ποσότητες ουρανίου. Είναι ενδεικτικό ότι στο λιθάνθρακα η περιεκτικότητα σε θώριο είναι 2,5 φορές περισσότερο από αυτή που υπάρχει στο ουράνιο. Η ραδιενέργεια που εκπέμπεται από την χρήση λιθάνθρακα περιλαμβάνει και άλλα συγγενικά στοιχεία με το ουράνιο όπως είναι το ράδιο, το πολόνιο, το μόλυβδο, κ.α. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «οι συνέπειες στον πληθυσμό από μία εγκατάσταση λιθάνθρακα είναι ίση με 100 πυρηνικές εγκαταστάσεις» και ότι « η έκκληση ουρανίου-235 από ένα εργαστάσιο λιθάνθρακα είναι ίση με 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες» !
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την έρευνα του Externalities of Energy Research EU (http://externe.jrc.es/6556file1.htm), το εργοτάξιο της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτρη, Πτολεμαιδας (ενα απο τα πιο συγχρονα στην Ελλαδα) , ισχύος 366.5 MW (μικροτερης του Μαντουδιου κατά 100 MW), παράγει ετησίως 2,199,000 MWh και καταναλώνει κάθε χρόνο 3,7 εκατομύρια τόννους λιγνίτη (3.7 million t/yr). Οι εκπομπές ρύπων ετησίως είναι :
3 εκατομύρια τόνοι ετησίως περιπου διοξειδίου του άνθρακα CO2 2,902,680 t/yr
TSP 556 t/yr τόνοι ετησίως (TSP= Αιωρούμενα σωματίδια)
SO2 2,615 t/yr τόνοι ετησίως
NOx 2,170 t/yr τόνοι ετησίως
ΑΠΟΒΛΗΤΑ:
Στερεά απόβλητα 355 χιλιαδες τόνοι ετησίως
Υγρά απάβλητα 1,5 εκατομυρια τόνοι ετησίως
Για όλες τις παραπάνω αναφορές υπάρχει στη διάθεση του κάθε ενδιαφέρομενου το πλήρες και πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά.
ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ