sstamellos

sstamellos

Η ΔΕΗ και ο ΑΗΣ Αγ Δημητρίου-ο αγώνας συνεχίζεται

Η Οργανωμένη Δράση μετά τη Διαρροή του Klofen
έφερε Αποτέλεσμα;
(Τα PCB φεύγουν οριστικά από την περιοχή μας δήλωσε η ΔΕΗ Α.Ε. δια του κ. Νομάρχη.)

Αφήνουμε κατά μέρος τις δάφνες καταξίωσης που πρόσθεσε στο «στέμμα» του ο κ. Νομάρχης, δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε όπως τους αξίζει άλλωστε την ανεύθυνη, μίζερη και προκλητική συμπεριφορά των «συνδικαλιστών» της ΔΕΗ (θυμόμαστε όλοι μας την πρωταγωνιστική τους παρουσία στα ΜΜΕ με την ιδιότητα του ειδικού επιστήμονα τοξικολόγου ). Τους αφήνουμε στην κρίση και χλεύη των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Η μεταλιγνιτική εποχή στην οποία αντικειμενικά εισήλθαμε παράλληλα με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, φέρνει στην επιφάνεια τα τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα της περιοχής. Βεβαίως, η δυσκολία στην αντιμετώπιση προβλημάτων εντοπίζεται στην παραπλάνηση και εκφοβισμό της τοπικής κοινωνίας που γαλουχήθηκε με τη σιγουριά-μοναδικό όνειρο, της θέσης εργασίας σε κάποιο από τα Ορυχεία ή του ΑΗΣ της περιοχής.

Ο αγώνας για επίλυση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων συνεχίζεται. Επαναφέρουμε, σε δημόσιο διάλογο όλα τα θέματα που σημειώνονται ακολούθως, όπως αρμόζει στη δημοκρατία, με την πεποίθηση ότι θα εμπλακούν και άλλοι φορείς, συμβάλλοντας σε μια μαζικότερη προσπάθεια, όπου ο καθένας αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης συμμετέχει στο ρεαλιστικό σχεδιασμό του μέλλοντος της περιοχής.

Η μόνιμη απάντηση-αντίδραση των αρμοδίων (δηλώσεις, ερωτήσεις στη βουλή,), και όχι μόνο , για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής περιορίζονται στο επιχείρημα της τοποθέτησης ηλεκτροστατικών φίλτρων (οπωσδήποτε νέας τεχνολογίας) στις μονάδες των ΑΗΣ.
Η απάντηση αυτή είναι παραπλανητική διότι δημιουργείται η ψεύτικη εντύπωση ότι η λειτουργία των ηλεκτροστατικών φίλτρων είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα Υγείας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα όμως τα αέρια που εκπέμπονται από τους ΑΗΣ είναι τοξικά και συντελλούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ενώ, αποκρύπτεται έντεχνα ότι τα ηλεκτροστατικά φίλτρα συγκρατούν, υπό προϋποθέσεις, μόνο τα στερεά σωματίδια. Δεν μπορούν και δεν συγκρατούν ούτε τα τοξικά αέρια, ούτε τα βαρέα μέταλλα (άκρως τοξικά στοιχεία), ούτε όμως τα ραδιενεργά στοιχεία (που υπάρχουν στα προϊόντα της καύσης του λιγνίτη ) και προκαλούν μεταλλάξεις με δυσάρεστες συνέπειες για τη ζωή).

Πέρα όμως από τα παραπάνω τα ερωτήματα που εμείς θέτουμε είναι:

1. Πόση ποσότητα από τα αποθέματα υπόγειου και επιφανειακού νερού έχει καταναλωθεί για τη λειτουργία των ΑΗΣ; πόση ποσότητα και ποιας ποιότητας νερό είναι διαθέσιμο σήμερα στην περιοχή για τη γεωργία την ύδρευση και για κατανάλωση. Η εξαφάνιση της λίμνης Ολυμπιάδας και η πτώση της στάθμης των φυσικών λιμνών της περιοχής είναι γεγονός τυχαίο ή άμεσα η έμμεσα συνδεδεμένο με τις εργασίες εξόρυξης;(κανόνας Μπερνούλη)
2. Τί αγροτικά προϊόντα παράγονται στην περιοχή; ποια είναι η απόδοση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων; και πόσοι αγρότες ασχολούνται πλέον με τη γεωργία;
3. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας και ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων (όχι μόνο των γηγενών) στο λεκανοπέδιο; τί ισχύει για την υγεία και τον μέσο όρο ζωής των εργαζομένων (ιδιαιτέρως στα λιγνιτορυχεία) στη ΔΕΗ; Πόσοι από αυτούς πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες – έχει δηλωθεί αυτό επισήμως;
4. Πώς αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα των νέου τύπου προσφύγων (των παιδιών μας), τα οποία για να εξυπηρετήσουν ένα εγκληματικό εγχείρημα της «προόδου» σήμερα ψάχνουν για εργασία στα διάφορα γραφεία βουλευτών και υποψηφίων πολιτευτών.
5. Η μοναδική βιομηχανία στην περιοχή είναι η ΔΕΗ, δεν υπάρχουν άλλες, ούτε βιομηχανίες αλλά ούτε βιοτεχνίες, που να παράγουν επώνυμα προϊόντα με ταυτότητα προέλευσης. Μήπως αυτό είναι το αποτέλεσμα του επισφαλούς οικονομικού κατεστημένου (ή μέλλοντος) της περιοχής;
6. Επιμένει η ΔΕΗ ακόμη και σήμερα στην εντατική εκμετάλλευση του κοιτάσματος με απαρχαιομένο εξοπλισμό και τεχνολογία σε ΑΗΣ Ορυχεία, χωρίς προγραμματισμό (φαίνεται άλλωστε από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ Αρ202/2002 για τη μετεγκατάσταση της Κοινότητας Κομάνου και Κλείτος ) και χωρίς προηγούμενη εμπεριστατωμένη μελέτη, ενώ υπάρχουν στη διάθεσή μας σήμερα σύγχρονες τεχνολογίες και τεράστιες ανεκμετάλλευτες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αιτία γι’ αυτή την ασύδοτη εμμονή είναι οι αυξανόμενη αναγκη σε Ηλεκτρική Ενέργεια και η παντελή έλλειψη σοβαρών εγχώριων επενδυτών και εναλλακτικών λύσεων.

Η συζήτηση και ο διάλογος είναι αναγκαιότητα και θα γίνει όσο και αν προσπαθούν κάποιοι (οι κρατούντες) να παραπλανήσουν το κοινό, διότι τα θέματα που θέσαμε είναι κυρίαρχα και επηρεάζουν το μέλλον της περιοχής, εάν πιστεύουμε στο μέλλον μας σ’ αυτό τον τόπο

Scroll to Top