sstamellos

sstamellos

Η Πυρηνική Ενέργεια μόνιμη και διαρκής απειλή

ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ρόδος, 29/01/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πυρηνική Ενέργεια μόνιμη και διαρκής απειλή
Το ΑΠΜ για την ανακοίνωση των πορισμάτων της Ακαδημίας Αθηνών


Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα πορίσματα Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών για το θέμα «Πυρηνική Ενέργεια και ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας». Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου έχει να καταθέσει τα παρακάτω σχόλια για τα πορίσματα αυτά:

1. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός οτι το κατά τεκμήριο Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της Χώρας μπροστά στο υπαρκτό ενεργειακό πρόβλημα καταλήγει με τόση ευκολία σε συμπεράσματα που ευνοούν κατάφωρα τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τα οποία ελάχιστη σχέση έχουν με την διακηρυσσόμενη στην αρχή των πορισμάτων ανάγκη για «διερεύνηση όλων των προσφερόμενων πρωτογενών πηγών ηλεκτροπαραγωγής και συγκριτική μελέτη των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που παρουσιάζει η κάθε μία».

2. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός οτι στις διαπιστώσεις:
-δεν γίνεται καμμία απολύτως μνεία στα θέματα που έχουν να κάνουν με τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και στην ανάγκη να θεωρούμε πάντα την ενέργεια ως αγαθό παραγόμενο από πόρους σε ανεπάρκεια και όχι ως εμπόρευμα όπως το θέλουν άλλοι.
-ξεπερνιέται πολύ γρήγορα το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το επιχείρημα οτι το ενεργειακό έλλειμμα «δεν είναι δυνατό να αποτραπεί ακόμα και μετά την πλήρη αξιοποίηση όλων των πηγών ηλεκτροπαραγωγής» για να βγει αβίαστο το συμπέρασμα περί των -κατά την Επιτροπή- εναλλακτικών πηγών:α) εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (αλλά …φεύ, αυτή συνεπάγεται εξάρτηση) β)εισαγόμενος λιθάνθρακας(αλλά αυτός είναι ρυπογόνος) και …ιδού η λύση γ) πυρηνική ενέργεια (αυτή όμως θέλει 10-15 χρόνια για να υλοποιηθεί). Να λοιπόν και πάλι …αβίαστο το συμπέρασμα: «Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών για να είναι η χώρα έτοιμη για την όποια (!) επιλογή» καθώς και να ετοιμαστεί εισήγηση για «να ενταχθεί η πυρηνική επιλογή στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας».

3. Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής οτι «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη σχάση ουρανίου είναι σχετικά ασφαλής», που σημαίνει οτι δεν είναι απόλυτα ασφαλής και οτι υπάρχει (μικρή μεν αλλά υπαρκτή) πιθανότητα ατυχήματος. Θεωρεί γι αυτό το λόγο αυθαίρετο το συμπέρασμα οτι «ατύχημα τύπου Τσερνόμπιλ είναι αδύνατο να συμβεί σε αντιδραστήρα δυτικού τύπου». Ακόμα κι έτσι να ήτανε, αυτό το τελευταίο δεν το καταλάβαμε: μόνο δυτικού τύπου αντιδραστήρες κατασκευάζονται στον Κόσμο? Κι ας μη μας πει κάποιος οτι όλες οι δραστηριότητές μας έχουν ένα ρίσκο για να μας πείσει οτι πρέπει να ζούμε με το ρίσκο των πυρηνικών !

4. Δεν συμφωνούμε καθόλου με την προσπάθεια υποβάθμισης του μεγάλου (και
εισέτι άλυτου) προβλήματος διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων με το σκεπτικό οτι «η ποσότητα και ο όγκος τους είναι μικρός». Φτάνει να λάβει κανείς υπ όψη του οτι η πολύ μικρή ποσότητα των μόλις 10 κιλών πλουτωνίου είναι επαρκής για να καταστρέψει μιά πόλη σαν την Αθήνα.

5. Το θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας έχει εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων πολιτικές πλευρές κι αυτές η Επιτροπή δεν τις αντιμετωπίζει. Ιδιαίτερα για την -έτσι κι αλλιώς εύφλεκτη- περιοχή μας, θέματα που έχουν να κάνουν με τη γεωπολιτική ρευστότητα και ασάφεια, με την ύπαρξη έντονων διακρατικών και εσωτερικών προβλημάτων, με ισχυρή την πιθανότητα κατασκευής και διασποράς πυρηνικών όπλων, σε συνδυασμό με τη σεισμικότητα, τις μικρές οικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητες κάνουν την πυρηνική επιλογή απαγορευτική. Είναι γι αυτούς τους λόγους που επιμένουμε όχι μόνο στην απόρριψη κάθε σκέψης για ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και στην ανάγκη ανάληψης από την Ελλάδα πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην ευρύτερη περιοχή ως μιά συμβολή στην αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής, στην προστασία της Ζωής και του Περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη της Ειρήνης.

Κλείνουμε με χθεσινά νέα: «H πυρηνική ενέργεια απέτυχε να τα βγάλει πέρα. Αποδείχθηκε ένα δαπανηρό στοίχημα για τη Φινλανδία και όλο τον Πλανήτη». Αυτά είπε πολύ πρόσφατα ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Φινλανδίας για τα θέματα του κλίματος Oras Tynkynnen, μετά τις μεγάλες περιπέτειες που αντιμετωπίζουν με την κατασκευή του αντιδραστήρα EPR των 1500 MW στο Olkiluoto. Αφιερωμένα…

Scroll to Top