ΕΛΕΤΑΕΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μέλος της European Wind Energy Association
Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού», η οποία είχε προβλεφθεί από καιρό και η οποία σύμφωνα με τους περίφημους «γνωστούς – άγνωστους» αναλυτές είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών «τάσεων», μας προκαλεί να υπενθυμίσουμε τα εξής.
Οι ουσιαστικοί λόγοι που εξηγούν την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων είναι η εξάντληση των αποθεμάτων τους σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης τους.
Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων, πέραν αυτών των προβλημάτων, προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί στις κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες, πλέον όλοι, συμφωνούν, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Επομένως, με αυτά δεδομένα, μια συνετή κοινωνία θα λάμβανε δύο απλά μέτρα
• Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο μέγιστο δυνατό
• Στροφή σε μη ρυπαίνουσες και επικίνδυνες πηγές ενέργειας
Δηλαδή μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και μέγιστη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σκεφθείτε απλά ότι αν σήμερα υπήρχε ένα σοβαρό ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας, ακόμα και τα πιθανά ή απίθανα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα ήταν μικρότερης αποτελεσματικότητας ή και θα αποτύγχαναν πλήρως.
Οπότε γίνεται σαφές, γιατί υπάρχει αυτός ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, οι κατσίκες και οι μαργαρίτες του δάσους από τις ανεμογεννήτριες ή για την θανατηφόρα αντανάκλαση των φωτοβολταϊκών πανέλλων και γιατί ξαφνικά η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί ότι τα βιο-καύσιμα θα υποκαταστήσουν τις γεωργικές καλλιέργειες και θα πεθάνει ο κόσμος της πείνας.
Απλά, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η καθυστέρηση της ανάπτυξη τους και υπάρχουν περιθώρια για την τιμή του πετρελαίου να ανέβει και στα 150$ και ακόμη πιο πάνω.
Δεν σταματούν, όμως εκεί οι παρενέργειες. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου παρασύρει κυρίως το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τα στερεά ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης) που είναι τα πιο ρυπογόνα όλων, να γίνονται ελκυστικά από οικονομικής απόψεως και να προτιμώνται για παραγωγή ενέργειας.
Σήμερα δημοσιεύτηκε από την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας η Παγκόσμια Έκθεση Ενέργειας (World Energy Outlook) από την οποία σταχυολογήσαμε τα ακόλουθα:
• Η ενεργειακή ζήτηση το 2030 θα είναι πάνω από 50% αυξημένη σε σχέση με τη σημερινή, με κυρίαρχα τα ορυκτά καύσιμα και ιδιαίτερα τον άνθρακα στην κάλυψη της.
• Οι εκπομπές Διοξειδίου του Ανθρακα από την χρήση ενέργειας θα αυξηθούν κατά 57% – από 27 giga-tonnes το 2005 σε 42 giga-tonnes το 2030.
Επισυνάπτουμε και το διάγραμμα της Έκθεσης για επιβεβαίωση.
Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δεν είναι ενεργειακά και φυσικά ούτε τεχνικά, γιατί λύσεις υπάρχουν. Στην Ευρώπη το έχουν ήδη αντιληφθεί και προσαρμόζονται ανάλογα, ενώ εμείς εξακολουθούμε να τα αντιμετωπίζουμε έκπληκτοι και χωρίς ουσιαστική προετοιμασία και ενημέρωση.
Τα προβλήματα είναι πολιτικά. Όπως και οι λύσεις.
Με εκτίμηση
Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος ΔΣ