sstamellos

sstamellos

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΖΗΤΑ Η GREENPEACE
Aθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003

Γενναία κίνητρα για την ανάπτυξη των ηλιοθερμικών συστημάτων στον οικιακό τομέα ζητά με επιστολή της η Greenpeace από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θεωρεί πως η προστασία του περιβάλλοντος και η επίτευξη των στόχων του Κιότο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ευρεία χρήση της ηλιακής ενέργειας και μάλιστα στον ενεργοβόρο κτιριακό τομέα.

Η Greenpeace ζητά από τα υπουργεία να αξιοποιήσουν την εμπειρία άλλων χωρών οι οποίες ενισχύουν ουσιαστικά τα ηλιοθερμικά συστήματα. Οι προτάσεις της Greenpeace αφορούν:

– στην υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε όλα τα νέα κτίρια? καθώς και σε εκείνα που υφίστανται ριζική ανακαίνιση (κατά το πρότυπο της Βαρκελώνης),

– στη μείωση του ΦΠΑ των ηλιοθερμικών συστημάτων από 18% που βρίσκεται σήμερα στο 0-8% (τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό) και

– στη γενναία επιδότηση της αγοράς ηλιακών συστημάτων (όπως ισχύει π.χ. στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ισπανία).

Μακροπρόθεσμος στόχος της Greenpeace είναι η εγκατάσταση ενός τετραγωνικού μέτρου ηλιοσυλλεκτών για κάθε κάτοικο της χώρας, το αργότερο ως το 2015.

"Σήμερα δεν παρέχεται κανένα απολύτως κίνητρο για την προώθηση των ηλιακών συστημάτων στον οικιακό τομέα", επεσήμανε ο Μάνος Σαφός, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. "Όταν λίγους μήνες πριν, το υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που προέβλεπε ο Ν. 2364/95 για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε κατοικίες, είχε δοθεί η υπόσχεση πως άλλα κίνητρα θα αντικαταστήσουν το ευεργέτημα των φοροελαφρύνσεων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αντίθετο στις προσπάθειες της χώρας να επιτύχει τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο και παράλληλα να ξεφύγει από την τελευταία θέση μεταξύ των κοινοτικών χωρών σε ότι αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα της οικονομίας", πρόσθεσε.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση η Greenpeace, ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα είναι υπεύθυνος για το 36% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και για το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ένας απλός ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να περικόψει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και κατά 40% με σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον και βέβαια στους λογαριασμούς ρεύματος, όπου το όφελος μεταφράζεται σε ετήσιο κέρδος έως 80 ευρώ περίπου.

Ένα τυπικό ηλιοθερμικό σύστημα για οικιακή χρήση παράγει στην Ελλάδα ετησίως 840-1.080 κιλοβατώρες και αποσοβεί την έκλυση 925-1.200 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, όσο δηλαδή θα απορροφούσε 1,5 στρέμμα δάσους.

Αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στην Ελλάδα (περίπου 30% του συνόλου), διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,2 εκατ. τόνους ετησίως. Το ποσοστό αυτό υπερτερεί σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υπολείπεται όμως κατά πολύ του αντίστοιχου όμοιων αγορών με την ελληνική όπως της Κύπρου ή του Ισραήλ (με διείσδυση ηλιακών πάνω από 80%), καταδεικνύοντας με αυτό το τρόπο το τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό.

Ο στόχος που έχει θέσει η Greenpeace για τη χώρα μας είναι η εγκατάσταση 10 εκατ. τετραγωνικών μέτρων συλλεκτών ως το 2015. Ο στόχος αυτός (περίπου ένα τετραγωνικό μέτρο ηλιακών συλλεκτών για κάθε κάτοικο) μπορεί να συνεισφέρει στην αποφυγή της έκλυσης τουλάχιστον 4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος αυτός, απαιτείται η θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων που θα στρέψουν τους πολίτες στην ηλιακή ενέργεια και θα απογειώσουν την αγορά των ηλιακών συστημάτων που σήμερα βρίσκεται σε στασιμότητα.

Scroll to Top