sstamellos

sstamellos

ΚΩΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΜΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
με λογική για την προκοπή!
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
δικτυακός χώρος: www.s-elpidas.org
Κως 15-6-2007

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΜΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Ε.Λ.Ε.Τ.Α.Ε.Ν.

Γιορτάζεται για πρώτη φορά εφέτος.
Σημαντική για τις συνθήκες της ζωής στο νησί μας,
όπως και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

1. Στις 15 Ιουνίου, καλούμαστε να συμμετάσχουμε στην πρώτη πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της αιολικής ενέργειας. Η ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου είναι ένα πανευρωπαϊκό γεγονός που : προωθει τη αιολική ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη ως μια δημοφιλή και αποτελεσματική πηγή ενέργειας. Εξηγεί γιατί η αιολική ενέργεια είναι μια βασική λύση στην κλιματική και ενεργειακή κρίση. Ενθαρρύνει τους ευρωπαίους πολίτες να απαιτήσουν την χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οργανισμοί καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Ο πλανήτης κινδυνεύει και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακές συνήθειες και στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Μια από τις ελάχιστες έτοιμες λύσεις που έχουμε διαθέσιμες είναι η Ανεξάντλητη Αιολική Ενέργεια, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αν είναι να ελπίζουμε ότι θα περιορίσουμε την έκταση των κλιματικών αλλαγών.

3. Η απόφαση που λήφθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικυρώσουν έναν δεσμευτικό στόχο 20% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2010 για κάθε Ευρωπαϊκή Χώρα.

4. Με βάση αυτό τον στοχο, η κρατική και τοπικη πολιτική ηγεσία κανονικά, θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει διαδικασίες κατασκευής αιολικών πάρκων 20-30 MW, στο νησί μας. Αντ αυτών έχουμε: το Αιολικό πάρκο Κεφάλου (συνεργασια Νομαρχίας και ιδιωτών) είναι 3.8+4,2=8.0MW και αν κατασκευαστεί και το προγραμματισμένο της ΔΕΥΑΚ των 2 MW θα φθάσουμε στο 10 πολύ μακριά από τον πολιτικό στοχο(>20MW). Σε αυτά τα προβλήματα είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός και η διαδημοτική συνεργασια. Μονο συνειδητοποιημένοι πολιτες και οι οργανώσεις τους μπορούν να επιβάλουν αλλαγές στην πολιτική ατζέντα της τοπικής ηγεσίας.

5. Η Σ.Ε. επισημαίνει το γεγονός και θέτει το ζήτημα με έγγραφα της στους 3 Δήμους του νησιού μας, καλώντας τους να διατυπώσουν τουλάχιστον ένα τοπικό πολιτικό στοχο για τις ήπιες μορφές ενέργειας και να εντάξουν αιολικά πάρκα στα χωροταξικά τους σχέδια.

Για την Σ.Ε. Πασχάλης Χατζηνικολαου
Τηλ. 6944944695

ΣΗΜΕΙΩΜΑ για το ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Κ. (που κατά την γνώμη μας, προχωρά με βήματα σημειωτόν!): Η ΔΕΥΑΚ υπέβαλε για πρώτη φορά το έτος 1996 (!) αίτηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού ισχύος 2MW στη θέση Αγία Μαρίνα Δήμου Κω. Τελικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης χορηγήθηκε στη ΔΕΥΑΚ τον Ιούλιο 2004 η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό πάρκο ισχύος 1,8MW στην εν λόγω θέση, μετά από τη θετική γνωμοδότηση της Ρ.Α.Ε. Σήμερα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την έκδοση ¶δειας Εγκατάστασης η οποία χορηγείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και περιλαμβάνει τα εξής στάδια :

1. Περιβαλλοντική αδειοδότηση,(το έργο αναπτύσσεται σε περιοχή Natura 2000).

2. Έγκριση Επέμβασης σε Δασική έκταση. Στην περίπτωση που η δασική έκταση χαρακτηριστεί πλέον άγονη από τον δασάρχη, εκδίδεται απόφαση παραχώρησης δημόσιας δασικής έκτασης από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Γεωργίας (Ν2941/01, άρθρο 2 παρ.5).

3. Διατύπωση όρων σύνδεσης στο Δίκτυο της Δ.Ε.Η. Μετά την κατά τα ανωτέρω έκδοση της άδειας εγκατάστασης από την Περιφέρεια η ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσει σε οριστική μελέτη του έργου, δημοπράτηση αυτού και υλοποίηση του εφόσον ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 1.727.000€.

στοιχεία Συμπαράταξης Ελπίδας δικτυακός χώρος www.s-elpidas.org
Ε. Βενιζέλου 10 ΚΩΣ 853.00 ΤΗΛ 22420-20674 fax 22420-20674

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟΝ δικτυακό μας χώρο: www.s-elpidas.org
και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΣ (ΕΛΕΤΑΕΝ)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Και να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια νέα ανάρτηση ιστολογίου.
Scroll to Top