sstamellos

sstamellos

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΑΜΙΑΣ
ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ 32 ΛΑΜΙΑ 35100
τηλ. 2231-38026
URL www.ecol.gr
e-mail. Info@ecol.gr

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ !
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !

Στην ορεινή περιοχή Τυμφρηστού – Γραμμένης Οξιάς και στις θέσεις Κοκκάλια μέχρι Σαράνταινα σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός σύγχρονου αιολικού πάρκου.
Το έργο γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμοθετημένων Δημοτικών αρχών της περιοχής οι οποίοι είναι είναι κατ΄εξοχήν αρμόδιοι να εισηγηθούν και εφαρμόσουν βιώσιμα αναπτυξιακά μοντέλα.
Η αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας ήταν ένα παλιό αίτημα του οικολογικού χώρου και χρειάστηκαν πολλά χρόνια επίπονης προσπάθειας για να πεισθεί η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία. Η ανθρωπότητα πλήρωσε ακριβά τους άλλους ενεργειακούς προσανατολισμούς (καύσιμα,πυρηνικά) τα αποτελέσματα της χρήσης των οποίων δημιούργησαν προβλήματα πλανητικών διαστάσεων.
Η προσέγγιση του ζητήματος της εγκατάστασης αιολικών πάρκων πρέπει να γίνει στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης δηλαδή σε σχέση με την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικονομικών και κοινωνικών διαστάσεών της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι φυσικοί πόροι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Παράγεται ηλεκτρική ενέργεια χωρίς δαπάνη φυσικών πόρων. Οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι ευνοούνται από την δημιουργία ενός αιολικού πάρκου το οποίο θα τονώσει μεταξύ άλλων και οικονομικά την περιοχή. Δικαιολογημένα πολλές οικολογικές αναλύσεις τα προβάλλουν σαν παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης μια περιοχής.
Δυστυχώς μια μερίδα ανθρώπων με ‘’οικολογικές ανησυχίες’’ άρχισε να δημιουργεί θόρυβο μάλλον παρά θέση και άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εγείρουν αντιρρήσεις για τη δυνατότητα κτηνοτροφικής ανάπτυξης (που μάλλον εκλείπει ), για ανυπόφορο θόρυβο (που ασφαλώς δεν θα υπάρχει) και προβάλλουν άλλα αστήρικτα επιχειρήματα τα οποία έχουν απαντηθεί προ πολλού. Οι μονότονοι σχολιασμοί ότι θα εμποδίσουν την οικοτουριστική ανάπτυξη θα αλλοιώσουν την αισθητική του κατά τη γνώμη μας στερούνται σοβαρότητας.
Η εμπειρία μας από ανάλογες περιπτώσεις αιολικών πάρκων στη χώρα μας η βιβλιογραφική ενημέρωση και η υπάρχουσα διεθνής εμπειρία μας πείθουν ότι το έργο πράγματι θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και σε καμιά περίπτωση δεν βλέπουμε να διακυβεύονται τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών. Τα αντίθετο μάλιστα. Είναι παρήγορο που σε μια περιοχή με πληθυσμιακή πτώση, τους νέους σε οικονομικό μαρασμό να αναπτύσσονται προσπάθειες ανάκαμψης με σύγχρονο τρόπο ανάπτυξης.
Είναι γεγονός ότι κάθε μορφής ανθρώπινης διαχείρισης δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον. Αυτό είναι σύμφυτο από την εμφάνιση του ανθρώπου. Αυτό δεν είναι μοιρολατρία αλλά πραγματικότητα που για μας αντιστρέφεται μονο με την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και μεθόδων.
Η χωροταξική κατανομή του Ελλαδικού χώρου ούτε πανάκεια είναι αλλά και ούτε είναι δυνατόν να προβλέψει το μέλλον.
Υποστηρίζουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση της εγκατάστασης του αιολικού Πάρκου στον Τυμφρηστό και αλλού γιατί πιστεύουμε ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το έργο δεν θα είναι καταστροφική και σε καμιά περίπτωση δεν θα δημιουργήσει συνθήκες μη αναστρέψιμες.
Πέρασε η εποχή για αφορισμούς και κηρύγματα. Η αρνητικη προκτατάληψη στο συγκεκριμένο θέμα συγκαλύπτει άλλες αδυναμίες και στερεί τους τοπικούς φορείς από το να γίνουν συνδιαχειριστές.
Χρειάζεται η επισταμένη παρακολούθηση όλων των σταδίων από τους τοπικούς φορείς ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιδράσεις. Από την πλευρά μας θα δώσουμε αγώνα να πείσουμε όσους διαφωνούν και θα είμαστε ιδιαιτερα επικριτικοί σε κάθε άμετρη και επικίνδυνη υπέρβαση από πλευράς κατασκευάστριας εταιρείας.

Ήρθε ο καιρός να βιώνουμε με λιγότερο φόβο και να ελπίζουμε σε λαμπρότερες μέρες. Η στέρηση της ανάπτυξης από μια περιοχή μπορεί να επιφέρει την εξάρτηση την εγκατάλειψη και την πληθυσμιακή ερημοποίηση για τις επόμενες γενεές.
Λαμία 17-1-2003

Για την ΟΚΛ
Κ.Στασινός Δ. Ρίζος, Δ. Κολτσίδας

Scroll to Top