sstamellos

sstamellos

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την ενεργειακή πολιτική

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

26.11.2004
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παρά τις υποσχέσεις περί «επιθετικής πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», το έργο της κυβέρνησης στον τομέα αυτό
χαρακτηρίζεται από παλινωδίες και ασυνέπεια.Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δέχθηκε την επαναφορά του κινήτρου της φοροελάφρυνσης μόνο για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στον οικιακό και τριτογενή τομέα, αλλά όχι για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως η ηλιακή, η αιολική ενέργεια , η βιομάζα και η γεωθερμία, επικαλούμενος μάλιστα την προστασία του περιβάλλοντος! Η προκλητική αυτή προτίμηση ενός ορυκτού καυσίμου έναντι των ΑΠΕ όχι µόνο δεν βοηθά τους πολίτες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας, και να βρουν διέξοδο από την χρήση των συμβατικών εισαγόμενων καυσίμων, αλλά καταδικάζει τους σχετικούς κλάδους των ΑΠΕ και πρωτίστως της ηλιακής τεχνολογίας σε στασιμότητα, ενώ οδηγεί σε περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Λίγες μόλις μέρες αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας περιέγραψε το άμεσο και οξύτατο πρόβλημα επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ενεργειακή συνείδηση», ανακήρυξε το έτος 2005 ως «έτος εξοικονόμησης ενέργειας και κάλεσε τους καταναλωτές να αλλάξουν την ενεργειακή τους συμπεριφορά! Του ευχόμαστε να καταφέρει να πείσει πρώτα τους συναδέλφους του υπουργούς και το κόμμα του, που ως τώρα ελάχιστο ενδιαφέρον έδειξαν στην πράξη. Θυμίζουμε ως τρανταχτό παράδειγμα το Ολυμπιακό Χωριό, που με μεγάλο καμάρι περιέβαλαν τα δύο μεγάλα κόμματα, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, από το οποίο όχι μόνο απουσιάζει οποιοδήποτε σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ, αλλά δεν ικανοποιεί καν τις ελάχιστες απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων!

Φαίνεται όμως ότι η πολιτική που εξήγγειλε ο υπουργός δεν αφορά όλη την ελληνική επικράτεια. Πρόσφατα στο ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης έγινε σύσκεψη κατά την οποία εξετάσθηκε λεπτομερώς το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών του Αιγαίου, όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι – ο Υπουργός Αιγαίου, ο αρμόδιος για ενεργειακά θέματα υφυπουργός Ανάπτυξης, η ΔΕΗ, η ΡΑΕ, ο ΔΕΣΜΗΕ και οι Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στη συνάντηση διαδηλώθηκε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το λύσει με εγκατάσταση ενοικιαζόμενων ντηζελογεννητριών σε υφιστάμενες μονάδες παραγωγής, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στα 25 εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν αρχίσει να προστίθενται ντηζελογεννήτριες που θα φθάσουν συνολική ισχύ 110 MW. Η εξοικονόμηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν κάπου στο νεφελώδες μέλλον του σχεδιασμού. Πέραν της ασυνέπειας και της προφανούς περιβαλλοντικής ζημιάς όμως, η λύση αυτή είναι και εξωφρενικά ακριβή, καθώς εντείνει την εξάρτηση του κόστους παραγωγής ενέργειας από τις εκτοξευμένες τιμές του πετρελαίου, ενώ αγνοεί τους υψηλότατους ανανεώσιμους φυσικούς πόρους των νησιών μας.

Ακόμα και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε προχθές, δεν κατάφερε να πάει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα πέρα από τον προηγούμενο. Περιορίστηκε στην επίλυση κάποιων τεχνικών ζητημάτων και για άλλη μία φορά αγνοήθηκε η ανάγκη για διαφοροποίηση των ενισχύσεων ανά τεχνολογία και διαθέσιμο δυναμικό κάθε περιοχής, που θα επέτρεπε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών ΑΠΕ σε όλο τον ελληνικό χώρο. Έτσι τα μεν αιολικά πάρκα θα τείνουν να συνωστίζονται στις περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού, η ηλιακή ενέργεια όμως καταδικάζεται οριστικά στο περιθώριο.

H Πολιτική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Scroll to Top