Picture of sstamellos

sstamellos

Οι θέσεις και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Μπαλί

Αναζητούνται οι θέσεις και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Μπαλί


Αθήνα, 4-12-07: «Το WWF Ελλάς προσπαθεί να εντοπίσει τις θέσεις της χώρας μας για την κλιματική αλλαγή. Αν κάποιος τις έχει βρει σας παρακαλούμε να τις στείλετε αμέσως στο Μπαλί της Ινδονησίας». Αυτό είναι το μήνυμα του WWF Ελλάς προς τους πολιτικούς της χώρας και ιδιαίτερα προς την Κυβέρνηση.

Από χθες και ως τις 14 Δεκεμβρίου η καρδιά του κόσμου θα χτυπά στο Μπαλί της Ινδονησίας.. Αντιπρόσωποι από 191 χώρες συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή σε μια προσπάθεια να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής απειλής που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Οι κυβερνήσεις του κόσμου και ειδικά οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να καταλήξουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την μετά-Κιότο εποχή, που θα προβλέπει σημαντικές μειώσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και θα θέσει τις βάσεις για μια κοινή παγκόσμια συμφωνία το αργότερο έως το 2009.

«Στον κατάλογο των συμμετεχόντων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γραμματεία της Συνδιάσκεψης παρελαύνουν εκατοντάδες Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι Κυβερνήσεων, Υπουργοί, Υφυπουργοί, διπλωμάτες, επιστημονικό προσωπικό από όλο τον κόσμο, αλλά μόλις ένας εκπρόσωπος εκ μέρους της Ελλάδας», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών του WWF Ελλάς. «Περιμέναμε ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα πήγαινε σύσσωμη στο Μπαλί και θα λάμβανε μέρος σε όλες τις συζητήσεις -από την έναρξή τους- προτείνοντας γενναίες πολιτικές. Όμως στη λίστα των μετεχόντων που περιλαμβάνει τα στοιχεία όσων είχαν δηλώσει συμμετοχή έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου, είδαμε μόνο το όνομα του βουλευτή και Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ενδεικτικά, η Αγκόλα έχει δηλώσει 19 μετέχοντες, η Αυστρία 31, η Βουλγαρία 9, η Πορτογαλία 45. Αν και ανεπίσημες πληροφορίες δηλώνουν πως στο Μπαλί η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα στελεχωθεί και από κλιμάκιο υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θ. Σκυλακάκη, η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για τα μέλη και την ατζέντα της εθνικής αντιπροσωπείας και η καθυστέρηση υποβολής λίστας συμμετεχόντων εκ μέρους της Ελλάδας, προιδεάζουν αρνητικά για τη σημασία που αποδίδει στην Συνδιάσκεψη η Κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Για το WWF Ελλάς είναι ξεκάθαρο ότι η παρουσία της Ελλάδας στη συνδιάσκεψη του Μπαλί θα αποτελέσει δείκτη της ανταπόκρισης της Κυβέρνησης στην αυξανόμενη κοινωνική ανησυχία για τις ήδη ορατές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι οι επιδόσεις της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ φτωχές», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Αν και δεν έχουμε ξεκινήσει θετικά, ευελπιστούμε ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα δηλώσει «παρών» και θα μας προκαλέσει να τη χειροκροτήσουμε για τις φιλόδοξες θέσεις της», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Δείτε τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η γραμματεία της Συνδιάσκεψης: http://unfccc.int/resource/docs/2007/cop13/eng/misc01p01.pdf

——————————————————————————–

Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί της Ινδονησίας

Το 1992, οι περισσότερες χώρες του κόσμου συνυπέγραψαν την Συνθήκη Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), με σκοπό την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεκαπέντε χρόνια μετά, συνέρχεται στο Μπαλί της Ινδονησίας, από 3 έως 14 Δεκεμβρίου, η 13η ‘Συνδιάσκεψη των μελών στην UNFCC- COP13’ και παράλληλα η 3η ‘Συνάντηση των μελών του Πρωτοκόλλου του Κιότο- MOP3’.

Η συνδιάσκεψη του Μπαλί έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή. Οι αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) συνηγορούν στην άμεση λήψη μέτρων, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Πλέον ο χρόνος είναι ελάχιστος, όπως και η δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα. Δείτε εδώ όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις διαπραγματεύσεις στο Μπαλί και την κατάσταση στη χώρα μας.

Κρίσιμα θέματα

1. Δυο χρόνια περιθώριο για να σώσουμε το κλίμα: στο Μπαλί πρέπει να τεθούν οι βάσεις για μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Το 2009 πρέπει να έχουμε στα χέρια μας μια παγκόσμια δέσμευση για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Για να γίνει αυτό, από τη συνδιάσκεψη του Μπαλί πρέπει να βγει μια φιλόδοξη εντολή (mandate) και όχι απλά ένας οδικός χάρτης (roadmap) για τη λήψη συμφωνίας.

2. Απαιτούνται ισχυρές περικοπές εκπομπών: Οι βιομηχανικές ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να δεσμευθούν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Οι λύσεις υπάρχουν ήδη και μέσα σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η πυρηνική ενέργεια.

3. Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να συμμετέχουν: οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις ανεπτυγμένες χώρες και να αναπτύξουν τις δικές τους ‘κλιματικές’ λύσεις.

4. Σταματήστε την καταστροφή των δασών: Καμιά πολιτική δεν θα πετύχει αν συνεχιστεί η αποψίλωση των δασών, ιδιαίτερα στους τροπικούς. Η δασική προστασία πρέπει να γίνει προτεραιότητα.

5. Δίκαια κατανομή ευθυνών: τα πλούσια κράτη πρέπει να βοηθήσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και να χρηματοδοτήσουν επαρκώς προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Ευθυνόμαστε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν μπορούμε να αμελούμε τους αδύνατους του πλανήτη.

6. Παγκόσμιο όραμα: Στο Μπαλί πρέπει να υιοθετηθεί ένα κοινό παγκόσμιο όραμα, που θα αναφέρει με έμφαση ότι υπέρτατος σκοπός είναι ‘ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα’. Για να γίνει αυτό οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 60-80% μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Δείτε τις θέσεις του WWF για τις διαπραγματεύσεις στο Μπαλί (στα αγγλικά)

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η χώρα μας δεν ανήκει στους μεγάλους παγκόσμιους ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία κτλ. Είναι, όμως, μια ανεπτυγμένη χώρα που οφείλει και πρέπει να αναλάβει σοβαρές δράσεις μείωσης των εκπομπών. Στην ανάγκη αυτή συνηγορούν και οι απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας. Δείτε περισσότερα για τις επιδόσεις της χώρας.

Το WWF Ελλάς αναμένει από την Αντιπροσωπεία της χώρας μας να πρωτοστατήσει στις συζητήσεις στο Μπαλί, που θα καταλήξουν σε μια φιλόδοξη εντολή (mandate) και όχι απλά σε έναν οδικό χάρτη (roadmap). Αναμένουμε, επίσης, η Ελλάδα να τηρήσει φιλόδοξη στάση στις συζητήσεις για τα δομικά στοιχεία (building blocks) που επικυρώθηκαν από το Εαρινό Συμβούλιο και επιβεβαιώθηκαν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και μιας ισχυρής δέσμευσης για μείωση των εκπομπών στην αεροπορία και τη ναυτιλία.

Θέλουμε, επιπλέον, στα καθ’ ημών να ακούσουμε ποσοτικές και φιλόδοξες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών, την εκπόνηση ενός μακρόπνοου ενεργειακού σχεδιασμού, και την επαρκή εκταμίευση πόρων για την προσαρμογή των πόρων και των δραστηριοτήτων της χώρας στην κλιματική αλλαγή

Μάθετε περισσότερα:
Επιστολή του WWF Ελλάς προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος για τις διαπραγματεύσεις στο Μπαλί
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στο κοντέρ της κλιματικής αλλαγής
Θέσεις του WWF Ελλάς για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας

Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, WWF Ελλάς, a.plitharas@wwf.gr

Scroll to Top