sstamellos

sstamellos

Ουκρανία: Kλείσιμο πυρηνικού αντιδραστήρα για δεύτ

Ουκρανία: Kλείσιμο πυρηνικού αντιδραστήρα για δεύτερη φορά σε τρεις εβδομάδες
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ένας αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία υπέστη αυτόματη παύση λειτουργιών για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Οι έρευνες του περιστατικού βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και καλύπτει τουλάχιστον το 20 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη και τον πέμπτο παγκοσμίως.

«Η Μονάδα 6 του πυρηνικού σταθμού αποσυνδέθηκε το πρωί της Κυριακής από το δίκτυο χάρις στο αυτόματο σύστημα το οποίο αποτρέπει ζημιές στη γεννήτρια. Ο αντιδραστήρας λειτουργεί στο 40 τοις εκατό της ονομαστικής ισχύος», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του σταθμού, στην οποία υπογραμμίζεται πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις βρίσκονται στις φυσιολογικές τιμές των 8 με 12 microroentgen ανά ώρα.

Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας ευελπιστεί να επανεκκινήσει τη μονάδα τις ερχόμενες ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι πέντε αντιδραστήρες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, παράγοντας περίπου 4.530 μεγαβάτ.

Το προηγούμενο περιστατικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια συνέβη στις 28 Νοεμβρίου αλλά έλαβε δημοσιότητα μετά από πέντε ημέρες, όταν ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ το αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Οι πληροφορίες γύρω από τις σαφείς συνθήκες και αιτίες των δύο περιστατικών αναλύονται με επιφυλακτικότητα από τη διεθνή κοινότητα, λόγω των ειδικών γεωπολιτικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Ουκρανία και της διαπραγματευτικής ισχύος που ενέχουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες όσον αφορά πιθανά μελλοντικά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2012 η ουκρανική κυβέρνηση αντικατέστησε τις προεγκατεστημένες ράβδους ρωσικής τεχνολογίας για την παροχή καυσίμων στους αντιδραστήρες, με νέες ράβδους από εταιρεία αμερικανικών και ιαπωνικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στον πυρηνικό σταθμό λόγω ασυμβατότητας, καθώς απαιτούνταν περαιτέρω δοκιμές και μηχανικές τροποποιήσεις.

Scroll to Top