ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Ρόδος, 14/02/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του 1ου ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
στο ΑΚΚΟΥΓΙΟΥ
Ανακοινώθηκε χθες από τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ, η απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη χωροθέτηση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιου στα νότια παράλια της Τουρκίας. Είναι μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή μας και μάλιστα στην πλέον επικίνδυνη μορφή της. Με αυτή την απόφαση αναλαμβάνεται ένα τεράστιο ρίσκο για το Περιβάλλον, την Ειρήνη και την ίδια τη Ζωή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.
Κατ’ επανάληψη και με επιχειρήματα, που αποδεικνύουν οτι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά ειδικότερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή όχι μόνο είναι εξαιρετικά επισφαλής, αλλά και ναρκοθετεί όλη την περιοχή, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και δεκάδες άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα, έχουν απευθυνθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση και έχουν ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Δυστυχώς, καμμία απολύτως πρωτοβουλία, παρά τις εκκλήσεις, δεν αναλήφθηκε. Ακόμη χειρότερα: δημιουργήθηκε κακό προηγούμενο με τις «ευλογίες» που έδωσε η Ελλάδα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βουλγαρίας κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού πέρσι στη Σόφια. Ανενόχλητη η Τουρκία φαίνεται οτι προχωρά πλέον στην κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου. «Οι ευθύνες που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα είναι τεράστιες» δήλωσε ο Πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου Θανάσης Αναπολιτάνος και συνέχισε: «Ευθύνες όμως αναλαμβάνουν και όλοι όσοι είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν αυτή τη μεγάλη τρέλλα και δεν το έκαναν μέχρι τώρα».
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου σε συνεργασία με οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση της αποτροπής εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις, τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη.