sstamellos

sstamellos

Σταματήστε επιτέλους τη συκοφαντία. Αμάν πια!

Το άρθρο, αγαπητέ Βαγγέλη, έχει συγκεκριμένο στόχο και πρόσωπα και μην κάνεις τον κουτό πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Το γελοίο άρθρο ξεκινάει με αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο Καρπενήσι και συκοφαντώντας τα κινήματα που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα, στην Οξυά, στα Κόκκαλα και τον Κόμπολο και τη Βουλγάρα, το φωτοβολταικό στη Βελαώρα και σε όλη την Ευρυτανία. Εκτός αν διάβασες μόνο από τη μέση και μετά. Τα κινήματα αυτά έχουν ονόματα, έχουν πρόσωπα με ονόματα. Όπως κι εγώ ανήκω σ’ αυτά, ΚΑΙ ήμουνα στο Καρπενήσι στην εκδήλωση, και όλα αυτά που γράφει είναι μπούρδες. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η συκοφαντία, νομίζω, είναι ποινικό αδίκημα ή όχι;; Από πότε ο καθένας μπορεί να γράφει με υπονοούμενα και κάποιοι επίσης να τα αναπαράγουν χωρίς περίσκεψη; Καταλαβαίνω ότι βρίσκεις αρκετούς συμπατριώτες μας που συμφωνούν μαζί σου… Αυτό είναι το κακό.

Διότι δεν κάθονται να σκεφτούν – το πιο απλό σου λέω για παράδειγμα –  ότι η χώρα μας έχει  στόχους, σύμφωνα με το  Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), να εγκαταστήσει μέχρι το 2030 ανεμογεννήτριες για εφτά (7) GW και είναι σε λειτουργία 4.342 MW και έχουν ήδη πάρει Βεβαίωση Παραγωγού αιολικοί σταθμοί (ΑΣΠΗΕ) για πάνω από σαράντα (40) GW. (Το εν λειτουργία «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της χώρα μας στις αρχές του 2022 είναι 8.693 MW και ανά τεχνολογία: Φωτοβολταϊκά: 3.640 MW Αιολικοί σταθμοί: 4.342 MW ΜΥΗΕ: 250 MW Βιοαέριο:109 MW  φωτοβολταϊκά στις στέγες: 352 MW∙ και ΥΗΕ της ΔΕΗ 3.060 MW προσθέτω [https://www.insider.gr/epiheiriseis/217960/ape-rekor-egkatastasis-kainoyrion-ergon-proigoymeno-etos]. Άρα σύνολο 11.753 MW.)

 

Τα κινήματα και οι πολίτες που ήμασταν στο Καρπενήσι δεν λέμε όχι στις ΑΠΕ. Λέμε όχι στην αλόγιστη και χαοτική, χωρίς σωστή χωροθέτηση και αδειοδότηση των αιολικών σταθμών. Λέμε ότι με μια σωστή χωροθέτηση, με μια διευρυμένη διασπορά των ΑΠΕ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αξιοποίηση όλων των μορφών και τεχνολογιών, αλλά και με αποθήκευση, μπορεί η χώρα μας να είναι μέσα στους στόχους της και τις υποχρεώσεις, που έτσι κι αλλιώς σήμερα βρίσκεται. Λέμε ότι η Ευρυτανία μπορεί και πρέπει να χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς, όπως έχει οριστεί στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς κι αυτό δεν είναι συμβατό με τις συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις για ΑΣΠΗΕ και ΜΥΗΕ.

Θέλεις να πεις λοιπόν ότι όσοι από μας αντιδρούμε, τόσα χρόνια τώρα, στα Άγραφα, στη Οξυά και στη Βουλγάρα είμαστε πληρωμένοι από τους Ρώσους; Η Κίνηση Πολιτών για το Περιβάλλον της Ευρυτανίας, Ο Πεζοπορικός Καρπενησίου, ο ΕΟΣ Καρδίτσας, οι πέντε δήμαρχοι των Αγράφων, ο Δήμαρχος Καρπενησίου και όσοι άλλοι με τεκμηρίωση αντιδρούν στο να γίνει η Ευρυτανία βιομηχανικός νομός είναι πληρωμένοι από τους Ρώσους;

Προχθές το σχολίασα σε ανάρτησή μου το συγκεκριμένο. https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/posts/10158061917537136

Στη χώρα μας ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου κατασκευάστηκε εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον. Ο νόμος επιβάλει υποχρεωτική εισαγωγή φυσικού αερίου σε κάθε νέα οικοδομή από το 2000. Εγώ το 2006 για να πάρω ρεύμα στο σπίτι, έπρεπε να τους παρουσιάσω βεβαίωση από τον μηχανολόγο μηχανικό για την εισαγωγή του ΦΑ, ενώ στο σπίτι έχω γεωθερμία και δεν μου είναι απαραίτητο. Το ποιος λοιπόν πληρώθηκε από τους Ρώσους για να γίνουν αυτές οι σημαντικές δαπάνες του δικτύου σε κάθε πόλη και κωμόπολη, σε κάθε σπίτι, καλό είναι να το ψάξεις αλλού.

Σταματήστε επιτέλους τη συκοφαντία. Αμάν πια!

 

Evangelos Chalkias

Η χωροταξική οργάνωση των Α.Π.Ε. φυσικά και είναι ένα σοβαρό θέμα. Όμως εδώ υπάρχουν ύποπτα πράγματα. Περάσαμε απο το αίτημα για ορθή χωροθέτηση ξαφνικά στην καθολική άρνηση των Α.Π.Ε. και της κλιματικής αλλαγής. Διερευνάται σε κάθε περίπτωση η εισροή χρήματος σε συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα απο τη Ρωσία. Στο Η.Β. λόγω Brexit υπάρχουν ήδη πορίσματα. Εδω, θα περιμένουμε, αν και στη χώρα της συγκάλυψης είναι λίγο δύσκολο να δούμε κάτι χειροπιαστό. Σε κάθε περίπτωση, έχε υπόψη σου οτι το φθηνότερο ρέυμα στην Ευρώπη το έχουν γενικώς οι χώρες με μεγαλύτερη παραγωγή απο Α.Π.Ε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top