sstamellos

sstamellos

Τι έχεις ΑΠΕ μου; Τ’ είχα πάντα!

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

23.1.2006
Τι έχεις ΑΠΕ μου; Τ’ είχα πάντα!

Ανθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός του Σχεδίου Νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Απογοήτευση σκόρπισε το πολυαναμενόμενο «Προσχέδιο Νόμου για το Νέο Θεσμικό και Αδειοδοτικό Πλαίσιο για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας», που δόθηκε τελικά για δημόσια διαβούλευση στις 16.01.2005 από το ΥΠ.ΑΝ. Στους μήνες που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 2005 οπότε ξεκίνησε η σχετική συζήτηση, φαίνεται ότι εξανεμίστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να περάσει το θέμα της στήριξης των ΑΠΕ από το επίπεδο των διακηρύξεων σε αυτό της πράξης.

Η επιτακτική ανάγκη για απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ μετατράπηκε σε «επιτάχυνση» μέσω της παλιάς, καλής και ατελέσφορης μεθόδου της θέσπισης προθεσμιών για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στα γνωστά πλαίσια της γραφειοκρατικής και αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Η προοπτική σημαντικά αυξημένης εγγυημένης τιμής για ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, που συζητιόταν κατά την προετοιμασία του σχεδίου Νόμου, γέννησε ελπίδες για νεκρανάσταση της αγοράς και προκάλεσε σωρεία αιτήσεων από υποψήφιους επενδυτές. Στο σημερινό προσχέδιο το σχετικό σημείο έμεινε όμως κενό (!) και το υπουργείο δικαιολογείται λέγοντας ότι αποτελεί αντικείμενο της διαβούλευσης, αφήνοντας μας να αναρωτιόμαστε: Αν σε 8 μήνες επεξεργασίας του ν/σ δεν κατάφεραν να βρουν τη σωστή τιμή για την ηλιακή κιλοβατώρα, ποια επιφοίτηση περιμένουν να τους έλθει στις 10 ημέρες της δημόσιας διαβούλευσης;

Να σημειωθεί βέβαια και μια θετική εξέλιξη που εισάγεται με το παρόν προσχέδιο που είναι η δυνατότητα υποβολής αίτησης για κατασκευή έργου ΑΠΕ και η ευνοϊκή μεταχείρισή της εφόσον στον φορέα συμμετέχουν τουλάχιστον 20 φυσικά πρόσωπα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για εταιρείες «λαϊκής βάσης» που θα μπορούν να κατασκευάζουν και να λειτουργούν τέτοια έργα.

Αν αναλογιστεί όμως κανείς την επιτακτική ανάγκη για αλματώδη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας και ανάπτυξης της τεχνογνωσίας και της απασχόλησης, το νομοσχέδιο αναδεικνύεται τουλάχιστον άτολμο και ανεπαρκές, η δε κυβέρνηση ασυνεπής και αδύναμη να υλοποιήσει τις διακηρύξεις της.

Ήδη η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 ανά κιλοβατώρα αλλά και ανά μονάδα Α.Ε.Π. στην Ευρ. Ένωση (λόγω της κυριαρχίας των φτηνών αλλά ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων), ενώ αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ τα ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρα όρια του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Με τα δεδομένα αυτά, η άμεση ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να προσαρμοστούμε με το μικρότερο δυνατό κόστος στην εποχή περιορισμένων εκπομπών που απαιτεί η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945 940916

Scroll to Top