α
Τι είναι Γεωθερμία και πως εφαρμόζεται στη Θέρμανση και την Ψύξη ενός κτιρίου
(ως χρήστης, υπερθεματίζω και συνιστώ ανεπιφύλακτα έχοντας τρεις γεωτρήσεις των 90μ)
Η Αβαθής Γεωθερμία συνιστά Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), εκμεταλλευόμενη την σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους. Η Γη διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ξεκινώντας από 1,5 m βάθος και για τα πρώτα 100m. Αυτή η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες (π.χ καύσωνας ή παγετός). Στην Ελλάδα αυτή η θερμοκρασία είναι 17-20OC.
Η Γεωθερμία λοιπόν μπορεί να μας προσφέρει θέρμανση και ψύξη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των Αντλιών Θερμότητας. Όπου η Αντλία θερμότητας είναι το μηχάνημα το οποίο αντλεί θερμότητα από μία πηγή, στην περίπτωση της Γεωθερμίας η πηγή αυτή είναι το έδαφος και στη συνέχεια καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια μας προσφέρει Θέρμανση Ψύξη και Ζεστό Νερό Χρήσης.
Πως εφαρμόζεται η Γεωθερμία σε ένα κτίριο;
Η εφαρμογή ενός Γεωθερμικού συστήματος αποτελείται από δυο διαφορετικά μέρη όπως αυτά παρουσιάζονται στην παρακάτω πρώτη εικόνα (δεν περιλαμβάνεται το δίκτυο διανομής π.χ Ενδοδαπέδια, FANCOIL, AC, κ.α)
Στο 1ο μέρος βλέπουμε το μηχανοστάσιο το οποίο περιλαμβάνει την Αντλία Θερμότητας πηγής εδάφους και τον κυκλοφορητή, ενώ στο 2ο μέρος παρουσιάζεται το Έδαφος όπου περιλαμβάνεται ο Γεωεναλλάκτης.
Όπως διακρίνεται στην εικόνα παρακάτω, ο Γεωεναλλάκτης περιλαμβάνει 6 γεωτρήσεις βάθους 100 m μέσα στις οποίες έχουν τοποθετηθεί γεωεναλλάκτες τύπου 1-U (σωλήνες πολυαιθυλενίου). Μετά την τοποθέτηση των σωλήνων οι γεωτρήσεις πληρώνονται με ειδικό ένεμα και αφού γίνει η σύνδεση με το μηχανοστάσιο, οι σωλήνες γεμίζουν με νερό (εάν απαιτείται και αντιψυκτικού).
Ένα Γεωθερμικό σύστημα κλειστού τύπου θέτει σε κυκλοφορία νερό σε ένα κλειστό βρόγχο εδάφους. Λαμβάνει την σταθερή θερμοκρασία της Γης ως πηγή θερμότητας για την Αντλία Θερμότητας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει σταθερή απόδοση τόσο σε Θέρμανση όσο και σε Ψύξη. Συγκριτικό πλεονέκτημα του συστήματος αυτού είναι ότι δεν επηρεάζεται από την θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα όπως συμβαίνει στις Αντλίες Θερμότητας Πηγής Αέρος
Ανδρέας Κουτελιδάκης
MSc Μηχανικός Ορυκτών πόρων Π.Κ.
Accredited Installer (International Ground Source Heat Pump Association)
4 σκέψεις για το “Τι είναι Γεωθερμία και πως εφαρμόζεται στη Θέρμανση και την Ψύξη ενός κτιρίου”
Σε συνέχεια της ερώτησης της Ελένης 15/01/2024 ΣΤΙΣ 13:48, κατά πόσο είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί ποτάμι σε απόσταση 300 μέτρων σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση ; Αν ναι, πως ; Ευχαριστώ
Μα δεν παίζει κάποιο ρόλο το νερό, πόσο μάλλον ως ποσότητα (ποτάμι). Αυτό που μας χρειάζεται είναι η θερμοκρασία του εδάφους, την οποία την “παίρνουμε” είτε με το φρέον που στέλνουμε κάτω, είτε με το νερό της γεώτρησης, αν βρούμε νερό. Ανοιχτό και κλειστό σύστημα γεώτρησης, αν επιλέξουμε γεώτρηση. Το ενδοδαπέδιο δεν αφορά μόνο στη γεωθερμία. Και η συμβατική θέρμανση με καυστήρα μπορεί να λειτουργεί με ενδοδαπέδιο σύστημα, όπως και η γεωθερμία μπορεί με σώματα
Παρακαλώ για πληροφορίες γεωυερμιας από τρέχουμε ο νερό ποταμού σε συνδυασμό με ενδοδπέδθα θέρμανση και ψύξη
Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας
Οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας, ή Εδαφικής Πηγής Αντλίες Θερμότητας (ΕΠΑΘ), είναι ηλεκτροκίνητα συστήματα που απελευθερώνουν την αποθηκευμένη ενέργεια του μεγαλύτερου ηλιακού συλλέκτη που υπάρχει, τη γη.
Οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας, εκμεταλλεύονται τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους, για να παρέχουν θέρμανση, ψύξη και ζεστά νερά χρήσης. Αξιοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια, εξασφαλίζουν την μεταφορά θερμότητας από το υπέδαφος προς στο κτίριο, κατά την περίοδο της θέρμανσης και αντίστροφα από το κτίριο στο υπέδαφος, κατά την περίοδο ψύξης.
Η πηγή θερμότητας των Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας μπορεί να είναι είτε επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποτάμια) είτε ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, ή ρευστό το οποίο κυκλοφορεί εντός γεωεναλλακτών σε κλειστό κύκλωμα.
Οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας (Γ.Α.Θ.) χαρακτηρίζονται από υψηλότερο συντελεστή απόδοσης COP (COP=3,5 έως 7) έναντι των Αντλιών Θερμότητας Αέρος (COP=1,5 – 3), καθώς αξιοποιούν ως πηγή θερμότητας το υπέδαφος ή το νερό του υπεδάφους, το οποίο παρουσιάζει θερμοκρασιακή σταθερότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με θερμοκρασία η οποία προσεγγίζει τη μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.
Ο υψηλός συντελεστής απόδοσης των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας εξασφαλίζεται, βέβαια, με το συνδυασμό των Γ.Α.Θ. με κατάλληλα συστήματα διανομής θερμότητας στο κτίριο, τα οποία πρέπει να λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα πλέον κατάλληλα και αποδοτικά συστήματα είναι αυτά της ενδοδαπεδίου θέρμανσης, ή των Fan Coil Unit (εναλλάκτες εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα).
Το γεγονός ότι οι Γ.Α.Θ. εμφανίζουν τον υψηλότερο COP έναντι των αντλιών θερμότητας αέρος, τις καθιστά τις πλέον αποδοτικές, οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον αντλίες θερμότητας, οι οποίες μπορούν να αξιοποιούνται για τη θέρμανση, την ψύξη των κτιρίων, καθώς και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
https://www.eneroots.gr/el/geothermia/geothermikes-antlies-thermotitas
Το νερό του ποταμού θεωρητικά είναι πηγή θερμότητας για την γεωθερμική αντλία, όπως και μιας λίμνης, που αναφέρεται παραπάνω. Υποθέτω ότι η σκέψη είναι για την εφαρμογή σε κάποια αγροτική καλλιέργεια, γιατί πόσο κοντά στο ποτάμι μπορεί να είναι μια κατοικία που δεν συμφέρει να αξιοποιήσουμε 2-3 γεωτρήσεις ή να κάνουμε οριζόντιο δίκτυο γεωεναλλάκτη. Υπόψη ότι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται στις βόρειες χώρες της ευρώπης για το λιώσιμο του χιονιού στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Στο Καρπενήσι σε μας εδώ, έχει εγκατασταθεί τέτοιο σύστημα στα πεζοδρόμια για τον πάγο τον χειμώνα, όταν έγινε η ανάπλαση του κέντρου της πόλης Στη διάθεσή σας
Με εκτίμηση
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr