Picture of sstamellos

sstamellos

Τί να γιορτάσουμε αδέρφια; τις πράσινες μπίζνες";

ECOCORFU OIKOKEPKYPA

…»Το θέμα λοιπόν, δεν είναι το αν «πρέπει ή δεν πρέπει» στις ΑΠΕ. Αυτό πια είναι κάτι το αυτονόητο.

Το θέμα είναι αν η Ελλάδα μας μείνει πίσω και σε αυτό, όπως την έκαναν να μείνει πίσω σε τόσα άλλα.

Στην εποχή των ΑΠΕ, πάλι «σκλάβοι» θα είμαστε, αδέλφια; Με τόσο Ήλιο; Με τόσο Αέρα;

Με τόση (ήδη, από φυσικού παραγόμενη) Βιομάζα, Γεωθερμία και τόση πρώτη ύλη για παραγωγή Βιοαερίου;»

Απάντηση σε απάντηση που λάβαμε:

«ΤΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ;

ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ;»

Ναι! Ακριβώς, αγαπητέ(ή) φίλε(η) αποστολέα.

Ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο! Να γιορτάσουμε και να προωθήσουμε ΟΛΟΙ τις «πράσινες μπίζνες» όπως τις είπατε. Ή, την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα», όπως λέγεται στα Ελληνικά. Το «Πράσινο Επιχειρείν», όπως ακριβώς ονομάζεται στο πολύ αξιόλογο βιβλίο που εξέδωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, πριν λίγα χρόνια και που πολύ θα συνιστούσαμε σε σας και σε όλους τους αποδέκτες μας να αποκτήσουν και να αποθηκεύσουν ώστε να μπορούν να το συμβουλεύονται όταν χρειαστούν.

Το βιβλίο μοιράζεται δωρεάν στα οικολογικά συνέδρια και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε στο pc σας από την ιστοσελίδα του ΕΚΚΕ, κάνοντας κλικ εδώ: Πράσινο Επιχειρείν – Ι. Ζήσης

Τι καλύτερο για όλους, αν οι επενδυτές από εδώ και στο εξής επενδύουν σε οικολογικές επαγγελματικές δραστηριότητες;

Για παράδειγμα, μια πολυεθνική μπορεί το ίδιο και καλύτερα να κάνει κέρδη προωθώντας φυσικές «παγίδες» για τον δάκο της ελιάς, αντί για χημικά σκευάσματα. Ήδη, οι πολυεθνικές το κάνουν. Τα εργοστάσια που φτιάχνουν χημικά σκευάσματα μπορούν να κερδίζουν το ίδιο, φτιάχνοντας φυσικά, «οικολογικά» σκευάσματα και να βγάζουν χρήματα πουλώντας αυτά, ανταποκρινόμενα στην ζήτηση. (Εδώ έχει χρέος η πολιτεία να προωθήσει την ζήτηση, ενώ μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, αυτό το κάνουν οι ΜΚΟ)

Η ίδια η ΔΕΗ (είτε σαν ιδιωτική είτε σαν δημόσια) θα μπορούσε να παράγει πράσινο ρεύμα, αντί να προωθεί (και πολύ κακώς το πράττει) στις μέρες μας, εργοστάσια με καύση Λιγνίτη. Σύντομα, η χρήση του πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας, με την τιμή του συνεχώς να αυξάνεται θα είναι ασύμφορη.

Η παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όμως, έχει το πολύ καλό ότι είναι, ακριβώς, ανανεώσιμη, δηλαδή δεν θα τελειώσει ποτέ, άρα η τιμή της θα μπορεί να είναι πολύ πιο σταθερή.

Ποτέ δεν θα μας προδώσουν οι ΑΠΕ !

Δεν θα μπορεί ένα «καρτέλ» να αυξήσει όσο θέλει την τιμή ρεύματος από ΑΠΕ, όπως κάνουν τώρα με τιμή βαρελιού, του πετρελαίου.

Στην ουσία, η λύση των κυριοτέρων σημερινών κοινωνικών, πολιτικών, θρησκευτικών και εθνικών διαφορών μεταξύ των κρατών έγκειται στην απεξάρτηση των ενεργειακών τους αναγκών από το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι, όταν οι …«πράσινες μπίζνες» γίνουν μεγάλη πλειοψηφία στον πλανήτη (γιατί θα γίνουν, όσο αφορά το ενεργειακό, θέλουμε, δεν θέλουμε, καθώς τελειώνει το πετρέλαιο) θα επιλυθούν από μόνα τους και πολλά από τα άλλα ζητήματα που είναι προεκτάσεις του ενεργειακού.

Και έτσι θα μπορέσει, σιγά, σιγά να επανέλθει η ισορροπία στον πλανήτη.

Προσοχή όμως:

Για να απολαύσει μια χώρα τα οφέλη από αυτή την καινούργια τεχνολογία που μας παρέχεται, (αρχικά με γενναίες επιδοτήσεις πολλές φορές μέχρι και 70%), πρέπει να επενδύσει ΤΩΡΑ.

Αν χάσουμε, σαν κράτος και αυτήν την ευκαιρία, όπως την χάσαμε με τόσες επιδοτήσεις για ΧΥΤΑ(Υ), ανακυκλώσεις και πολλά άλλα, κινδυνεύουμε:

Να πληρώνουμε πρόστιμα για εκπομπές διοξειδίου, μελλοντικά, και σε εποχές που τα άλλα κράτη θα …γελάνε μαζί μας ή/και να εισάγουμε ρεύμα, όπου και πάλι τα άλλα κράτη θα …γελάνε μαζί μας.

-Με τόσο ήλιο και αέρα και αγοράζετε ρεύμα; Θα λένε.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.

Με σεβασμό και εκτίμηση προς όλους, όποιαν ενεργειακή πολιτική και να στηρίζουν

Δημήτρης Φαναριώτης

πρόεδρος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

6938712638 fanariotis@ecocorfu.gr

Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα αρ. 15

49100 Κέρκυρα τηλ/φαξ 26610 37761 & 32618

Υποσημειώσεις:

Δεν θα αργήσει να έλθει η μέρα κατά την οποία, οι πρώτοι Οικολόγοι (που πολλές φορές κατηγορήθηκαν σαν «αντιαναπτυξιακοί») θα βραβευτούν σαν «οι πρώτοι αναπτυξιακοί». Όλα τα άλλα «μοντέλα ανάπτυξης» κατέρρευσαν, ή καταρρέουν, γιατί ήδη στην σημερινή πραγματικότητα και τις σημερινές ανάγκες, απλά δεν είναι πια βιώσιμα.

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι το αν «πρέπει ή δεν πρέπει» στις ΑΠΕ. Αυτό πια είναι κάτι το αυτονόητο.

Το θέμα είναι αν η Ελλάδα μας μείνει πίσω και σε αυτό, όπως την έκαναν να μείνει πίσω σε τόσα άλλα.

Στην εποχή των ΑΠΕ, πάλι «σκλάβοι» θα είμαστε, αδέλφια; Με τόσο Ήλιο; Με τόσο Αέρα;

Με τόση (ήδη, από φυσικού παραγόμενη) Βιομάζα, Γεωθερμία και τόση πρώτη ύλη για παραγωγή Βιοαερίου;

Scroll to Top