sstamellos

sstamellos

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΚΤΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

ΕΛΕΤΑΕΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μέλος της European Wind Energy Association

ΑΘΗΝΑ 25 Ιανουαρίου 2008
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΚΤΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
Climate ‘clearly out of balance’ / BBC 24 January 2008.


Το παγκόσμιο κλίμα είναι "σαφώς εκτός ισορροπίας και θερμαίνεται", σύμφωνα με την μεγαλύτερη ένωση Γεωφυσικών και Διαστημικών επιστημόνων στον κόσμο.
Η Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικής (AGU) προειδοποίησε ότι οι αλλαγές στο σύστημα του κλίματος της Γης ήταν "μη φυσικές".
Οι αλλαγές στη θερμοκρασία, τη στάθμη της θάλασσας και τις βροχοπτώσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο εξ αιτίας της αυξανόμενης συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προσθέτει η AGU.
Η Ένωση απαίτησε όπως οι εκπομπές άνθρακα περικοπούν περισσότερο από 50% μέχρι το 2100.
Είναι η πρώτη φορά που το AGU έχει αναθεωρήσει τις θέσεις του στο θέμα της αλλαγής του κλίματος από το 2003, όταν απαίτησε μια κοινή παγκόσμια μελέτη για να γίνει κατανοητό πώς θα άλλαζε η γη ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος.

"Σκληρή πρόκληση"
Το Συμβούλιο της AGU, που υιοθέτησε την αναθεωρημένη θέση, δήλωσε ότι μια συνεχής ερευνητική προσπάθεια που περιελάμβανε πολλά από τα μέλη της, είχε ενισχύσει την επιστημονική κατανόηση των συνεπειών της αλλαγής κλίματος.
Ο Πρόεδρος της AGU, καθηγητής Killeen προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μια σκληρή πρόκληση κατά τη διάρκεια των ερχόμενων 50 ετών: «Ακόμη και το χαμηλότερο όριο της επικείμενης αλλαγής κλίματος – μια πρόσθετη παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 1ο C από την τελευταία δεκαετία – είναι πολύ πέρα από το εύρος της μεταβλητότητας του κλίματος που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1.000 ετών.»
«Παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από 2ο C πάνω από τα επίπεδα του 19ου αιώνα προβλέπεται να προκαλέσει ανωμαλίες, μειώνοντας τη παγκόσμια γεωργική παραγωγικότητα, προκαλώντας διαδεδομένη απώλεια βιοποικιλότητας, και – εάν συνεχιστεί κατά τις επόμενες δεκαετίες – τήξη ενός μεγάλου μέρους του παγετώνα της Γροιλανδίας.»

Εάν θέλουμε η άνοδος των 2ο C να αποφευχθεί, δήλωσε η AGU, οι καθαρές ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να περικοπούν κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι, όπως και με τις περισσότερες εκτιμήσεις, υπήρχε ένας βαθμός αβεβαιότητας, αλλά ότι ήταν ιδιαίτερα απίθανο ότι οι επιδράσεις θα ήταν χωρίς συνέπειες.

«Η επιστήμη του κλίματος είναι ένας τομέας που κινείται πολύ γρήγορα και η AGU αισθάνθηκε ότι ήταν ώρα να αναθεωρήσει τις θέσεις της,» δήλωσε ο Πρόεδρος της AGU, Tim Killeen, στο BBC.
«Μας πήρε επτά μήνες για να το ολοκληρώσουμε; συγκεντρώσαμε μια ομάδα των ειδικών, οι οποίοι δημιούργησαν τα σχέδια κειμένων, που υποβλήθηκαν σε εκτενή κριτική εξέταση και αναθεώρηση, και τελικά εγκρίθηκαν επίσημα από το εκλεγμένο Συμβούλιο μας το Δεκέμβριο.»

«Πρόκειται περισσότερο για μια Δήλωση-Διακήρυξη ότι το κλίμα αλλάζει και ότι αυτές οι αλλαγές εξηγούνται καλύτερα αν ληφθούν υπόψη οι ανθρώπινες επιδράσεις λόγω των αερίων του θερμοκηπίου και των αεροσόλς.»
«Από την άλλη, αντί η AGU να δηλώνει ότι αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να εξεταστεί, εκδίδει μια πρόσκλήση ότι πρέπει πλέον να κάνουμε κάτι για αυτό.»

Το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) δημοσίευσε την τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησής, σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο κλίμα ήταν «πολύ πιθανόν» το αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Το IPCC επίσης προειδοποίησε ότι το κόστος για την μείωση των εκπομπών τώρα, θα ήταν πολύ λιγότερο από το κόστος προσαρμογής στις μελλοντικές συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.
Η AGU, που έχει 50.000 μέλη σε 137 χώρες, δήλωσε ότι η εύρεση λύσεων θα απαιτούσε τη συνεργασία όλων των τομέων, από την επιστήμη και την τεχνολογία, μέχρι τη βιομηχανία και την κυβέρνηση.

Απόδοση
Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης, Πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ

Scroll to Top